EU nije spremna da finalizira nove sankcije Rusiji

Josep Borell
17 komentara

Ministri vanjskih poslova EU nisu spremni da se dogovore o novom paketu antiruskih sankcija, rekao je novinarima u ponedjeljak visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell po dolasku na sastanak u Luksemburg.

Na pitanje da li će EU uvesti sankcije ruskoj nuklearnoj energiji, diplomata je odgovorio da blok nije u poziciji da završi novi paket mjera. “Nastavićemo razgovore”, dodao je Borrell. Ova izjava dolazi u trenutku kada blok od 27 zemalja sastavlja svoju posljednju rundu sankcija Moskvi, koja je već uvela deset paketa od 2014. kao odgovor na krizu u Ukrajini.

Prema Bloombergu, EU planira zabraniti tranzit određene robe kroz Rusiju u svojoj novoj rundi mjera, uključujući tehnološku robu i određene vrste vozila. Također ima za cilj da zatvori sve rupe koje se koriste za izbjegavanje postojećih sankcija.

Pored zabrane tranzita, EU bi mogla ciljati i brodove koji ne uključuju svoje navigacijske sisteme kao potencijalni način izbjegavanja sankcija. Očekuje se da će sljedeći paket također sadržavati oko 30 novih lista i daljnja ograničenja za ruske firme i subjekte, uključujući državnu nuklearnu energetsku korporaciju Rosatom, piše Bloomberg.

Međutim, bilo je izvještaja da je EU iscrpila svoje mogućnosti za daljnja ekonomska ograničenja protiv Rusije, te da će nove mjere vjerovatno biti ograničene na proširenje liste pojedinaca koji podliježu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Prošle sedmice, neimenovani zvaničnik EU rekao je za Financial Times: „Završili smo. Ako uvedemo više sankcija, biće više izuzeća nego mjera.”  Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je u ponedjeljak da je EU ponestalo mjera za ciljanje Moskve i da “više ne zna šta da učini da naudi Rusiji”.

“Kažu da će zabraniti izvoz u našu zemlju – u redu. Nije kao da osim onih zemalja koje nameću ograničenja, nema drugih. Istu robu, a možda i kvalitetniju, kupićemo od prijateljskih država, ako bude potrebno”, rekao je Siluanov. On je insistirao da je Rusija u potpunosti posvećena proizvodnji sopstvenih verzija vitalnih proizvoda.

BorelleuSankcijeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ta .. Treba im za nuklearke ( Fincima , Česima , Madžarima ….. ) . Onima , koji su na Ruskoj tehnologiji … Ne paše im ništ drugo do – to ! Naprosto je nemoguće , ” preraditi ” nuklearku na – drugo ….. S’ druge strane … Najveće gospodarstvo Europe – Njemačka je izvršila nad sobom – eutanaziju ! Nakon uništenja ” Nord stream ” i Američka udara — NA NJEMAČKU 😉 , Njemačka UZVRAČA 😉 , gašenjem nuklearki sa AMERIČKOM tehnologijom 😁 – nema uvoza uranium iz US 😁 , dobar zaheb sa Njemačke strane jer su Amerikanci ostali — bez teksta 😃 glede toga jer su se Njemci pozvali na ZELENU AGENDU , FOKUSNO MJESTO Američkih , novonormalnih zahebancija 🤣 …

Ivan
1 godina prije

Ali supak Boreli je spreman slati EU oruzje ukrajinskim fasistima i kleptomanu Zelenskom? Pizda im materina koliko s njim dijeli?

Tupko Glupko
1 godina prije

Kapaciteti za obogaćivanje uranijuma – što je neopohodni postupak da bi se dobilo nuklearno gorivo za nuklearne elektrane – izgledaju ovako (podaci iz 2020.): Rusija (Rosatom) – 46% Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska (Urenco) – 30% SAD (Orano) – 12% Kina (CNNC) – 11% Procjena je da će do 2030. godine Kina imati udio od 28%, Rusija 36%, VB, Njemačka i Nizozemska 24%, dok bi SAD bio 11%. EU je u 2020. kupila 20 posto prirodnog uranijuma i 26 posto usluga obogaćivanja uranijuma iz Rusije. Zamimljivo je da je i SAD u istom postotku kupio prirodni uranijum od Rusije. Rusija se smatra svjetskim liderom kada se radi o izvozu razvoja nuklearnih elektrana. Između 2012. i 2021., Rosatom je pokrenuo izgradnju 19 nuklearnih reaktora, 15 od njih u inozemstvu, izvan granica Rusije. To je daleko više od narednih najproduktivnijih davalaca usluga: Kine, Francuske i Južne Koreje. Iako je Kina započela s izgradnjom… Čitaj više »

Dux
1 godina prije

Sve mi to plaćamo.

Kosir i Bat
1 godina prije

Ma da, a upravo bilo na radio zurnalu da su nove sankcije spremne jer da neke clanice EU jos uvijek trguju sa RF !

Motorola
1 godina prije

EU je nejaka, stara, razjebana i zaglupljena američka kurvetina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI