Washington bi trebao prerasporediti nuklearno oružje u Južnu Koreju

John Bolton
19 komentara

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton pozvao je SAD da preraspodijele nuklearno oružje u Južnoj Koreji, što bi, kako je rekao, pomogao u zaštiti sigurnosti ključnog azijskog saveznika Washingtona.

“Vraćanje taktičkog nuklearnog oružja na poluostrvo bio bi jasan dokaz naše odlučnosti i odlučnosti da odvratimo Sjevernu Koreju”, rekao je Bolton Reutersu na marginama foruma na Asan institutu za političke studije u Seulu u utorak. Bolton je tokom decenije duge karijere u Vašingtonu gajio reputaciju za jastrebove spoljnopolitičke stavove.

Boltonovi komentari uslijedili su kada je južnokorejski predsjednik Yoon Suk u ponedjeljak otputovao u Washington uoči samita s predsjednikom Joeom Bidenom, na kojem se očekuje da će biti iznesena tema ” proširenog odvraćanja” Sjedinjenih Država od nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pjongjang je posljednjih mjeseci izveo niz testova balističkih projektila, a lansiranja 14. marta Vašington i Seul su shvatili kao protest protiv najave najvećih zajedničkih vojnih vježbi koje su dva saveznika izvela u posljednjih pet godina, samo nekoliko dana prije. Sjeverna Koreja je insistirala da je njen program testiranja oružja defanzivne prirode i neophodan u suočavanju s prijetnjama SAD-a.

U martu su neki članovi Yoonove konzervativne Stranke moći naroda pozvali Seul da razvije svoj vlastiti program nuklearnog oružja, uprkos potencijalnim međunarodnim posljedicama zbog kršenja sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Prema Boltonu, stavljanje SAD naoružanja u Južnu Koreju omogućilo bi svima malo prostora za disanje.

„Preraspoređivanje taktičkog [nuklearnog] oružja ne sprečava Južnu Koreju da dobije sopstvenu sposobnost“, objasnio je Bolton. „Ali to nam može dati vremena da razmislimo o tome želimo li to zaista učiniti.”

Bolton je dodao da bi “struktura kolektivne samoodbrane u istočnoj Aziji i Indo-Pacifiku” mogla biti rješenje za regionalne sporove. “Što više ljudi može da gleda na svoje zajedničke interese ne samo na nuklearnoj strani, već i protiv prijetnji država poput Kine i Južne Koreje, svi smo sigurniji “, rekao je.

Uoči svoje uspješne predizborne kampanje 2022. godine, Yoon je signalizirao da će razmisliti o tome da zatraži od Washingtona da stavi nuklearno oružje u zemlju. Od tada se distancirao od tih primjedbi, dok je njegov ministar odbrane Lee Jong-sup rekao da takvi planovi ne postoje.

Pjongjang je u međuvremenu osudio “neodgovorne akcije Sjedinjenih Država i Južne Koreje” za koje je njihovo ministarstvo vanjskih poslova prošlog mjeseca reklo da povećavaju “rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluotoku”.

SAD su postavile nuklearno oružje u Južnoj Koreji 1958., ali su ga povukle 1991. godine.

Južna KorejaNuklearno OružjSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radar
1 godina prije

A da Rusija pokaže svoju odlučnost i isto tako postavi svoje rakete na Kubi ili Meksiku !?
To bi sigurno bio čin prijetnje i agresije.
Ovo je vjerojatno čin, kako ono nazvaše, milosrdni anđeo ?

tihobl
1 godina prije

A sto ne postavite hipersonike ako ste frajeri?

Tupko Glupko
1 godina prije

Evo još jednog starca (ovaj ima 74 godine) kojemu je do rata. Ovaj je, na sreću, umirovljen. Taj je još 2018. kao savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a tražio da Južna Koreja zauzme Sjevernu Koreju i uništi sjevernokrejski režim kao jedinu “diplomatsku opciju” i da je rat između tih dviju zemalja njihov problem, a ne problem SAD-a. Iste godine je predložio Trumpu da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što je Trump mjesec dana kasnije i napravio. Kada je Bush nazvao Iran, Irak i Sjevernu Koreju osovinama zla, odmah je Bolton nadodao na listu Kubu, Libiju i Siriju. Riječ je o 2002. godini. Nadodao je da sve imaju potencijal imati oružje za masovno uništavanje (WMD). Godinu dana kasnije Irak je napadnut pod optužbom da ima WMD (poznato mahanje bočicom Colina Powella u UN). Pikirao je i na mjesto Colina Powella. Ponovio je optužbe za Kubu 2004. da je teroristička država… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Svijetu je pun kurac americkih majmuna. Treba nuklearno ponovno rasporediti na Kubi pa i puno blize tim majmunima da ne izadu iz kaveza..

NOVI STARI
1 godina prije

jedan od 1000 bolesnika

Max
1 godina prije

Puko frajer.

tuf
1 godina prije

Ovome iz očiju isijava mržnja prema svemu što nije američko.

Roccos
1 godina prije

Opet ovaj ludi mamlazinjo sanja o ratovima po cijeloj zemaljskoj kugli.Zašto se Bol(est)tone ograničiti samo na ovu našu pišljivu planetu?Sigurno i u svemiru ima protivnika svetih američkih vrijednosti.

Grdi
1 godina prije

Ovakve ludake traba utamniciti na mjesecu gdje nemogu nikome uciniti zlo ….

Lucija, prva
1 godina prije

Evo vam jedna važnija vijest od …ovoga:

“Bloomberg: Yuan Overtakes Dollar as China’s Most Used Cross-Border payments
Globalne promjene se odvijaju nevjerojatnom brzinom. Kina je daleko najveći svjetski izvoznik.
Udio juana u prekograničnim plaćanjima trenutno je 48%. Još 2010 god. bio je 0%.”

Tako vam to ide. Prvo jako gospodarstvo, onda – valuta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI