Washington bi trebao prerasporediti nuklearno oružje u Južnu Koreju

John Bolton
19 komentara

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton pozvao je SAD da preraspodijele nuklearno oružje u Južnoj Koreji, što bi, kako je rekao, pomogao u zaštiti sigurnosti ključnog azijskog saveznika Washingtona.

“Vraćanje taktičkog nuklearnog oružja na poluostrvo bio bi jasan dokaz naše odlučnosti i odlučnosti da odvratimo Sjevernu Koreju”, rekao je Bolton Reutersu na marginama foruma na Asan institutu za političke studije u Seulu u utorak. Bolton je tokom decenije duge karijere u Vašingtonu gajio reputaciju za jastrebove spoljnopolitičke stavove.

Boltonovi komentari uslijedili su kada je južnokorejski predsjednik Yoon Suk u ponedjeljak otputovao u Washington uoči samita s predsjednikom Joeom Bidenom, na kojem se očekuje da će biti iznesena tema ” proširenog odvraćanja” Sjedinjenih Država od nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pjongjang je posljednjih mjeseci izveo niz testova balističkih projektila, a lansiranja 14. marta Vašington i Seul su shvatili kao protest protiv najave najvećih zajedničkih vojnih vježbi koje su dva saveznika izvela u posljednjih pet godina, samo nekoliko dana prije. Sjeverna Koreja je insistirala da je njen program testiranja oružja defanzivne prirode i neophodan u suočavanju s prijetnjama SAD-a.

U martu su neki članovi Yoonove konzervativne Stranke moći naroda pozvali Seul da razvije svoj vlastiti program nuklearnog oružja, uprkos potencijalnim međunarodnim posljedicama zbog kršenja sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Prema Boltonu, stavljanje SAD naoružanja u Južnu Koreju omogućilo bi svima malo prostora za disanje.

„Preraspoređivanje taktičkog [nuklearnog] oružja ne sprečava Južnu Koreju da dobije sopstvenu sposobnost“, objasnio je Bolton. „Ali to nam može dati vremena da razmislimo o tome želimo li to zaista učiniti.”

Bolton je dodao da bi “struktura kolektivne samoodbrane u istočnoj Aziji i Indo-Pacifiku” mogla biti rješenje za regionalne sporove. “Što više ljudi može da gleda na svoje zajedničke interese ne samo na nuklearnoj strani, već i protiv prijetnji država poput Kine i Južne Koreje, svi smo sigurniji “, rekao je.

Uoči svoje uspješne predizborne kampanje 2022. godine, Yoon je signalizirao da će razmisliti o tome da zatraži od Washingtona da stavi nuklearno oružje u zemlju. Od tada se distancirao od tih primjedbi, dok je njegov ministar odbrane Lee Jong-sup rekao da takvi planovi ne postoje.

Pjongjang je u međuvremenu osudio “neodgovorne akcije Sjedinjenih Država i Južne Koreje” za koje je njihovo ministarstvo vanjskih poslova prošlog mjeseca reklo da povećavaju “rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluotoku”.

SAD su postavile nuklearno oružje u Južnoj Koreji 1958., ali su ga povukle 1991. godine.

Južna KorejaNuklearno OružjSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radar
11 mjeseci prije

A da Rusija pokaže svoju odlučnost i isto tako postavi svoje rakete na Kubi ili Meksiku !?
To bi sigurno bio čin prijetnje i agresije.
Ovo je vjerojatno čin, kako ono nazvaše, milosrdni anđeo ?

tihobl
11 mjeseci prije

A sto ne postavite hipersonike ako ste frajeri?

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Evo još jednog starca (ovaj ima 74 godine) kojemu je do rata. Ovaj je, na sreću, umirovljen. Taj je još 2018. kao savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a tražio da Južna Koreja zauzme Sjevernu Koreju i uništi sjevernokrejski režim kao jedinu “diplomatsku opciju” i da je rat između tih dviju zemalja njihov problem, a ne problem SAD-a. Iste godine je predložio Trumpu da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što je Trump mjesec dana kasnije i napravio. Kada je Bush nazvao Iran, Irak i Sjevernu Koreju osovinama zla, odmah je Bolton nadodao na listu Kubu, Libiju i Siriju. Riječ je o 2002. godini. Nadodao je da sve imaju potencijal imati oružje za masovno uništavanje (WMD). Godinu dana kasnije Irak je napadnut pod optužbom da ima WMD (poznato mahanje bočicom Colina Powella u UN). Pikirao je i na mjesto Colina Powella. Ponovio je optužbe za Kubu 2004. da je teroristička država… Čitaj više »

Ivan
11 mjeseci prije

Svijetu je pun kurac americkih majmuna. Treba nuklearno ponovno rasporediti na Kubi pa i puno blize tim majmunima da ne izadu iz kaveza..

NOVI STARI
11 mjeseci prije

jedan od 1000 bolesnika

Max
11 mjeseci prije

Puko frajer.

tuf
11 mjeseci prije

Ovome iz očiju isijava mržnja prema svemu što nije američko.

Roccos
11 mjeseci prije

Opet ovaj ludi mamlazinjo sanja o ratovima po cijeloj zemaljskoj kugli.Zašto se Bol(est)tone ograničiti samo na ovu našu pišljivu planetu?Sigurno i u svemiru ima protivnika svetih američkih vrijednosti.

Grdi
11 mjeseci prije

Ovakve ludake traba utamniciti na mjesecu gdje nemogu nikome uciniti zlo ….

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Evo vam jedna važnija vijest od …ovoga:

“Bloomberg: Yuan Overtakes Dollar as China’s Most Used Cross-Border payments
Globalne promjene se odvijaju nevjerojatnom brzinom. Kina je daleko najveći svjetski izvoznik.
Udio juana u prekograničnim plaćanjima trenutno je 48%. Još 2010 god. bio je 0%.”

Tako vam to ide. Prvo jako gospodarstvo, onda – valuta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI