Radioaktivni oblak se kreće prema Evropi

Nikolaj Patrušev
72 komentara

Uništavanje školjki sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini stvorilo je radioaktivni oblak koji je oduvan ka zapadnoj Evropi, tvrdi sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev. Velika Britanija je isporučila ovu vrstu municije u Ukrajinu kako bi se ispaljivala iz britanskih tenkova Challenger.

Visoki zvaničnik je otkrio navodnu prijetnju tokom sastanka vlade u petak, na kojem je optužio SAD da pružaju “pomoć” drugim nacijama što rezultira štetom za primaoce.

„Oni su ‘pomogli’ Ukrajini i na ovaj način, izvršili pritisak na njene satelite da isporuče municiju sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništenje rezultiralo je radioaktivnim oblakom koji se kretao prema zapadnoj Evropi. Detektovali su povećanje radijacije u Poljskoj”, rekao je Patrušev.

U Ukrajini su kružili nepotvrđeni izvještaji o meti ruskog napada prošle subote, za koji je Moskva rekla da je uništio skladište municije u gradu Hmeljnicki. Prema tvrdnjama, vojni objekat je korišten za skladištenje granata sa osiromašenim uranijumom koje su obezbijedili Britanci. Pretpostavlja se da je materijal mogao biti pretvoren u prašinu snažnim eksplozijama u depou.

Rusija je ranije upozorila da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom predstavlja dugoročnu pretnju po životnu sredinu i javno zdravlje, na osnovu studija u zemljama kao što su Srbija i Irak, gde je to oružje ranije korišćeno. London je negirao takav rizik.

Iako je blago radioaktivan, osiromašeni uranijum se uglavnom smatra zdravstvenim rizikom jer je materijal otrovan teški metal. Čestice uranijuma ili uranijum oksida proizvedene u eksploziji može udahnuti svako ko im je izložen ili kontaminirati okolinu.

Poljske vlasti odbacile su tvrdnje da je u ponedjeljak u istočnom gradu Lublinu otkriven porast radijacije.

Spekulacije o eksploziji u Hmjelnickom potaknule su prijavljeno raspoređivanje ukrajinskih vojnih patrola koje su navodno prikupljale uzorke u gradu i oko njega. Nuklearna elektrana se nalazi u blizini, ali izvještaji tvrde da su patrole koje inače prate situaciju oko postrojenja viđene daleko od svojih uobičajenih ruta.

Osiromašen UranijumRadijacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jere
11 mjeseci prije

Tajnik Ruskog vijeća sigurnosti (SBRF) Nikolay Patrushev (na slici) optužio je u petak Sjedinjene Države za pomaganje Ukrajini u nekoliko “terorističkih akata”, uključujući eksploziju u kafiću u St. Petersburgu u kojoj je ubijen vojni bloger Vladlen Tatarsky.

“Prema dostupnim informacijama, teroristički akti počinjeni na teritoriju Rusije, uključujući ubojstvo Darje Dugine, Vladlena Tatarskog (Maksim Fomin), eksploziju automobila Zahara Prilepina, eksploziju Krimskog mosta, eksploziju Plinovod Sjeverni tok i drugi planirani su i izvedeni pod koordinacijom američkih obavještajnih agencija”, rekao je Patrušev na sastanku u Siktivkaru.

dulebg
11 mjeseci prije

U Srbiji i Srpskoj 4x je uvećan broj obolelih od raka pluća u ondosu na 2000-tu.

C.F.
11 mjeseci prije

Da, ide prema Evropi a nebo ovih dana dodatno sprejaju da pada kisa i da sve radioaktivno zavrsi u zemlji.
E sad bi trebalo navesti neke mjere zastite ..

Nema radioaktivnih oblaka, izlozeni smo unakrsnoj paljbi zastrasivanja.

11 mjeseci prije

kako se u vojsci prevodi engleska rijec shell? kapsula, cahura? znam da nije skoljka.

Гавран
11 mjeseci prije

Osiromašeni uranijum je blagotvoran.
Udahnuta prašina garantovano izaziva leukemiju, kao slabo, ali vremenski beskonačno, radioaktivana.
Idealno sredstvo za održivu populacionu politiku.
Još snažnije dejstvo daje uz konzumaciju mRNK vakcina.

Max
11 mjeseci prije

Sad će ponovo simptome pravdati nekom izmišljenom pandemijom retro rota.

11 mjeseci prije

kakvo je zagadjenje u usporedbi sa cernobilom?
kaze da je okolina hmeljnickog zagadjena za slijedecih 10-15 godina.

hiber
11 mjeseci prije

Nikakva municija nije uništena u Hmeljnicki, bar ne u nekoj značanoj količini. Tipična eksplozija uskladištenog raketnog goriva, a to je daleko otrovnije od nekakvog osiromašenog urana.

Osam Šezdeset
11 mjeseci prije

Svi oblaci ovog svijeta oduvijek se kreću od zapada ka istoku, a ovaj obratno!?

tihobl
11 mjeseci prije

Sta je ovoj EU?
Prvo uvede bumerang sankcije, a sad i radijacija krenula na nju, umjesto da je okrenula prema Uralu. Koji god zapad potez povuce on udari po EU.

tihobl
11 mjeseci prije

Медведев је саопштио да је од 1. јануара 2023. до маја 2023. године у редове руских добровољачких формација ушло 117.000 људи.

Ivan
11 mjeseci prije

Vrijeme je da atomske gljive pocnu rasti po ovoj truloj Europi i Britaniji..

tihobl
11 mjeseci prije

Главни гинеколог Европске комисије, на маргинама самита Г7 у Јапану позвала је чланице да не признају ниједну мировну иницијативу која предвиђа равноправне преговоре између Русије и Кијева.

Фон дер Лаје је посебно изразила подршку „формули мира“ Зеленског.

tihobl
11 mjeseci prije

Медведев је одговорио на изјаву Усруле фон дер Лајен:

„Тешко је не сложити се са гинекологом који се претвара да је шеф ЕУ.
Госпођа је изјавила да преговоре између Русије и Кијева на равноправној основи треба одбацити.

Наравно да их треба одбацити.
Какви равноправни преговори могу бити са нацистичком државом у полу-распаду и под страном влашћу? Може се разговарати само са њиховим газдама. Тачније, само са Вашингтоном. Других саговорника нема. И само о условима послератног светског поретка. Али још је рано говорити о томе.

Према томе, тренутно уопште нису потребни преговори.”

tihobl
11 mjeseci prije

Очекивана пролећна контраофанзива Кијева се одлаже због разних фактора, укључујући временске прилике, обуку и недостатак западног наоружања.
“Асошијетед Прес”

Jao Ming Ksao
11 mjeseci prije

Ko Rusima jamu kopa, sam u nju pada….
(kineska uzrečica)

Petar
11 mjeseci prije

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je u petak nalog za uhićenje Karima Asada Ahmada Khana, britanskog odvjetnika koji trenutno obnaša dužnost glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu. Piz.. Mat… Kriminalcima u Haagu

crodaemonx
11 mjeseci prije

Školjke pedoče, kamenice?

So baby talk to me
11 mjeseci prije

Patrušev mi je najsimpatičniji pored Putina

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
11 mjeseci prije

Bahmut je pao. Artemovska je oslobođen. Amerofilski majmuni u plač i na drvo… 😁.

xyz
11 mjeseci prije

Samo duboko udahnite zapadni Europejci. Nadišite se engleske i američke kontaminirane demokratije.

Jao Ming Ksao
11 mjeseci prije

Ovo je tek početak. Ameri su odlučili kontaminirati i uništiti cjelu Europu. Pa da posle vidim, koliko čete još dugo obožavati Ameriku i Englesku.

Jao Ming Ksao
11 mjeseci prije

Patriote ne kvarimo, nego jih uništavamo. To je zastarjelo i neefikasno oružje, koje je bilo medijski prehvaljeno. Sad se i praktički dokazuje, da se radi o obmani i laži.

nepoželjni
11 mjeseci prije

“Uništavanje školjki sa osiromašenim uranijumom …” ?!
Mišo, kada imaš ovako nelogičnu rečenicu, pogledaj u gugl-prevoditelj i tamo možda nađeš rješenje jer: školjka je na engl. – shel, ali “shel” na engleskom znači i – čahura, omotač, granata, ljuštura, ljuska, …pa odabereš riječ koja će dati logičan smisao rečenici u kontekstu članka…

Ah, taj engleski… mislim da ne postoji drugih jezika koji imaju takvo mnoštvo riječi koje imaju toliko različitih značenja… (!?)

Lucija, prva
11 mjeseci prije

No, smirimo se, možda je i – gore:

“Sudeći po razmerama eksplozije i činjenici da je zabeležen čak i zemljotres od 3,4 poena, u skladištima je bilo mnogo više eksplozivnog materijala.

Zanimljivo je da OSIROMAŠENI URANIJUM tokom sagorevanja EMITUJE BETA ČESTICE, ali ne i gama zračenje, koje je zabeleženo na ovim prostorima.

Iako nije dostigla kritičan nivo, radijacija se naglo povećala. To se može proveriti putem javno dostupnih izvora. To čini situaciju još opasnijom.

Prema rečima Krapivnika, ostaje misterija šta bi još neprijatelj mogao da krije u pogođenim skladištima.

– Veoma je zanimljiva činjenica da je na mestu eksplozije zabeleženo GAMA ZRAČENJE.

Jer nije jasno šta su tamo razneli.

Možda su postojala skladišta goriva za nuklearne elektrane, možda se tamo spremala „prljava“ nuklearna bomba. Teško je sada reći šta su tačno doneli sa

Zapada, ali ako postoji gama zračenje, onda je bilo nešto ozbiljnije od hiljadu granata sa osiromašenim uranijumom.”🙂

U prolazu
11 mjeseci prije

…Uništavanje školjki sa osiromašenim uranijumom u Ukrajini…Je li autor toliko polupismen da ne zna kako se ovdje radi o granatama, a ne školjkama?

darko122
11 mjeseci prije

Samo jedna eksplozija nuklearnog reaktora na raketi ispitivanoj u Rusiji prije par godina izbacilo je u atmosferu nekoliko milijuna puta više radijacije nego ova eksplozija košuljica od osiromašenog urana, jer je večina košuljica raspršena u večim komadima oko mjesta eksplozije., dakle ruska propaganda, računa na neukost i glupost ljudi i uspijeva.

Mate
11 mjeseci prije

O kakvim je školjkama riječ?

Entoni Fauci
11 mjeseci prije

Stupid is as stupid does

Perun
11 mjeseci prije

Presjeći tokove novca kojim se financira dotok sredstava za rat u Ukrajini i drugim žarištima sukoba,i jednostavno protivniku skinuti gaće i ostaviti ga gologuzog tj.bez kapitala…Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev naveo je razlog djelovanja ,nacrtao metu i podcrtao cilj ….i Britanija i London i njihovi interesi dugoročno su u fokusu djelovanja Russkih službi….dugo vremena je i ,, neutralna” Švicarska Konfederacija pod ,,paljbom ” Russkih službi …uvid i kontrola tokova novca i dedolarizacija svjetske ekonomije prioritet su u ovoj tranziciji i stvaranju multipolarnog svijeta ..a tri najveca lopovska središta za pranje pokradenog novca na planeti su Frankfurt ,London i Zürich …London postepeno gubi primat sigurnog utočista za ,,biznismene” sa sumnjivim kapitalom ali Frankfurt biljezi priliv kapitala tih ,,biznis” elita …. ,,neutralni” Zürich je jedan od najvećih financijski centara u svijetu i najvjerojatnije radi ,,neutralnosti” igra ulogu ,,Fort Knoxa ” za pokradeni i ,,oprani” novac …..Frankfurt je ,,pao” i služi kao… Čitaj više »

Kiko
11 mjeseci prije

Prema neslužbenim podatcima nekih kineskih portala radioaktivni oblak je došao do istočnih granica bivše Juge i tamo se zadržava.

Gandalf
11 mjeseci prije

Kad google prevodite sa engleskog, shells su granate, a ne školjke (dagnje, isl.) u tom kontekstu.
Hvala i lp.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI