Aplikacija TikTok otrovna kao cigarete

TikTok
10 komentara

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv ByteDancea, navodeći da bi njegova TikTok Lite aplikacija mogla biti opasna za djecu i pokrenuta je bez podnošenja odgovarajuće dokumentacije.

TikTok Lite je prvi put lansiran 2019. na azijskim testnim tržištima. Lakša verzija aplikacije za kratki video debitovala je u Francuskoj i Španiji prošlog mjeseca. U saopćenju od ponedjeljka, EK je rekla da je ByteDance to učinio bez poštivanja Zakona o digitalnim uslugama EU (DSA).

„Sumnjamo da bi TikTok ‘Lite’ mogao biti otrovan i izaziva ovisnost kao ‘lake’ cigarete”, rekao je komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton, koji je zadužen za provođenje DSA.

Prema Komisiji , ByteDance nije podnio “izvještaj o procjeni rizika” koji zahtijeva DSA za vrlo velike online platforme prije nego što je pokrenuo bilo koju novu funkcionalnost kao što je TikTok Lite.

Birokrate u Briselu su posebno zabrinute zbog aplikacije „Program zadataka i nagrađivanja“, koji omogućava korisnicima da akumuliraju bodove za gledanje videa, praćenje kreatora, pozivanje prijatelja i tako dalje.

ByteDance je saopštio da TikTok Lite – uključujući i program nagrađivanja – nije dostupan maloljetnicima, te da će nastaviti razgovore sa Komisijom o rješavanju spora.

Kompanija je imala rok do utorka da dostavi izvještaj o procjeni rizika i do 3. maja da dođe do ostalih informacija koje traži EK. Blok je zaprijetio da će kompaniju kazniti novčanom kaznom do 1% njenog ukupnog godišnjeg prihoda ako se ne pridržava.

Ovo je druga istraga EK u TikToku. Prvi, pokrenut u februaru, istražuje je li ByteDance prekršio DSA u pogledu zaštite maloljetnika, transparentnosti oglašavanja, „pristupa podacima za istraživače“ i „upravljanja rizikom od dizajna koji izaziva ovisnost i štetnog sadržaja“.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon o stranoj pomoći od 95 milijardi dolara koji je uključivao prijedlog da se ByteDance prisili da proda TikTok američkom vlasniku u roku od devet mjeseci. Kompanija je saopštila da će osporiti zakon na sudu kao neustavan.

euSADTik-Tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BlueZg
23 dana prije

A kao drugi nisu… Švicarska je neutralna… Dajte najte, pa ne možete biti baš tako naivni ko slaboumna deca. Zapadne vrijednosti i ostala smeća. Koja je to propaganda, i Hitler bi ostao zatečen. Žalim bedake koji idu na društvene mreže i ostavljaju svoje podatke i one koji slijepo vjeruju Hitlerooglu i ostalim privatnim meričkim kompanijama. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

tuf
23 dana prije

Inače, postoji barem 10 zapadnih ekvivalentnih platformi – pandana TikToku – od kojih su neke još toksičnije i opasnije. Npr. imate jednu francusku aplikaciju koja u zadanim intervalima, gdje god se nalazili, radi fotografije putem prednje i stražnje kamere. To fotografiranje nije pod kontrolom korisnika i sve se objavljuje pratiteljima – bio u kafiću, doma zapiljen u Netflix ili u WC-u. Naravno, lobotomizirana Z generacija ne vidi problem u tome. Ali očigledno ni zapadni političari ne vide problem u tome – dapače – po njima su to savršeni špijunski alati i što je najvažnije – pod njihovom kontrolom. Jedini razlog za demonizaciju Huawei-a i ByteDance-a nalazi se u nedostatku kontrole nad istima. Sve drugo su glumatanja oko tobožnje brige za privatnost, sigurnost, zdravlje ili podložnost manipulaciji. Nećete vidjeti objektivne rasprave u zapadnoj javnosti o štetnom utjecaju svih ‘društvenih’ (u praksi anti-društvenih) mreža. A doslovno već sada gubimo generacije ljudi primarno… Čitaj više »

Mar8
23 dana prije

To ce US rani zapljenili Kinezima

Koja
23 dana prije

Bolje nikotin da “obloži” receptore nego da budu izloženi… ogoljeni, dakle na izvol’te današnjim, modernim, agensima

Ultraturbo pravi Mrdo
23 dana prije

Tko pusi tik tok nije normalan, ja motam zelenu virginiu i top.

Zoro
22 dana prije

normalni inteligentni Ljudi, koji još imaju prirodne instikte ne koriste i nemaju tzv pametni telefon, jednog dana će možda nešto slično postati prihvatljivo ali tek nakon uspostave narodne socijalističke vlasti vođene avangardom radničke klase bez ikakvih zapadnih trikova tipa izbori demokracija i slična propagandna sra…nj..a, tada će svi servisi na telefonu biti naši domaći ili iz drugih socijalističkih zemalja a ne iz zapadnih imperijalističkih privatnih firmi inače bižim od svih zapadnih programskih i kompjuterskih riješenja ka vrag od tamjana. koristim samo ono šta još nema alternativu, čim se pojavi alternativa zapadnim programskim riješenjima prelazim na njih pa bili i lošiji dok koristiš sve njihove servise kartice društvene mreže daješ im moć i municiju s kojom če te sutra stjerati u mišju rupu dakle Huavei a ne ifon vi koji koristite te telefone, lenovo a ne hp itd sve Kinesko I Rusko ništa zapadno, samo to je put ka oslobođenju od… Čitaj više »

Josip
22 dana prije

Picka im materina luda, a transrodna ideologija i rezanje pimpeka kako kaze Pernar nije stetno za djecu?

Zagorec s penezih
20 dana prije

TikTok je zlo.

Zagorec s penezih
20 dana prije

Nego kaj neg je otrovna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI