Aplikacija TikTok otrovna kao cigarete

TikTok
10 komentara

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv ByteDancea, navodeći da bi njegova TikTok Lite aplikacija mogla biti opasna za djecu i pokrenuta je bez podnošenja odgovarajuće dokumentacije.

TikTok Lite je prvi put lansiran 2019. na azijskim testnim tržištima. Lakša verzija aplikacije za kratki video debitovala je u Francuskoj i Španiji prošlog mjeseca. U saopćenju od ponedjeljka, EK je rekla da je ByteDance to učinio bez poštivanja Zakona o digitalnim uslugama EU (DSA).

„Sumnjamo da bi TikTok ‘Lite’ mogao biti otrovan i izaziva ovisnost kao ‘lake’ cigarete”, rekao je komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton, koji je zadužen za provođenje DSA.

Prema Komisiji , ByteDance nije podnio “izvještaj o procjeni rizika” koji zahtijeva DSA za vrlo velike online platforme prije nego što je pokrenuo bilo koju novu funkcionalnost kao što je TikTok Lite.

Birokrate u Briselu su posebno zabrinute zbog aplikacije „Program zadataka i nagrađivanja“, koji omogućava korisnicima da akumuliraju bodove za gledanje videa, praćenje kreatora, pozivanje prijatelja i tako dalje.

ByteDance je saopštio da TikTok Lite – uključujući i program nagrađivanja – nije dostupan maloljetnicima, te da će nastaviti razgovore sa Komisijom o rješavanju spora.

Kompanija je imala rok do utorka da dostavi izvještaj o procjeni rizika i do 3. maja da dođe do ostalih informacija koje traži EK. Blok je zaprijetio da će kompaniju kazniti novčanom kaznom do 1% njenog ukupnog godišnjeg prihoda ako se ne pridržava.

Ovo je druga istraga EK u TikToku. Prvi, pokrenut u februaru, istražuje je li ByteDance prekršio DSA u pogledu zaštite maloljetnika, transparentnosti oglašavanja, „pristupa podacima za istraživače“ i „upravljanja rizikom od dizajna koji izaziva ovisnost i štetnog sadržaja“.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon o stranoj pomoći od 95 milijardi dolara koji je uključivao prijedlog da se ByteDance prisili da proda TikTok američkom vlasniku u roku od devet mjeseci. Kompanija je saopštila da će osporiti zakon na sudu kao neustavan.

euSADTik-Tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BlueZg
9 dana prije

A kao drugi nisu… Švicarska je neutralna… Dajte najte, pa ne možete biti baš tako naivni ko slaboumna deca. Zapadne vrijednosti i ostala smeća. Koja je to propaganda, i Hitler bi ostao zatečen. Žalim bedake koji idu na društvene mreže i ostavljaju svoje podatke i one koji slijepo vjeruju Hitlerooglu i ostalim privatnim meričkim kompanijama. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

tuf
9 dana prije

Inače, postoji barem 10 zapadnih ekvivalentnih platformi – pandana TikToku – od kojih su neke još toksičnije i opasnije. Npr. imate jednu francusku aplikaciju koja u zadanim intervalima, gdje god se nalazili, radi fotografije putem prednje i stražnje kamere. To fotografiranje nije pod kontrolom korisnika i sve se objavljuje pratiteljima – bio u kafiću, doma zapiljen u Netflix ili u WC-u. Naravno, lobotomizirana Z generacija ne vidi problem u tome. Ali očigledno ni zapadni političari ne vide problem u tome – dapače – po njima su to savršeni špijunski alati i što je najvažnije – pod njihovom kontrolom. Jedini razlog za demonizaciju Huawei-a i ByteDance-a nalazi se u nedostatku kontrole nad istima. Sve drugo su glumatanja oko tobožnje brige za privatnost, sigurnost, zdravlje ili podložnost manipulaciji. Nećete vidjeti objektivne rasprave u zapadnoj javnosti o štetnom utjecaju svih ‘društvenih’ (u praksi anti-društvenih) mreža. A doslovno već sada gubimo generacije ljudi primarno… Čitaj više »

Mar8
9 dana prije

To ce US rani zapljenili Kinezima

Koja
9 dana prije

Bolje nikotin da “obloži” receptore nego da budu izloženi… ogoljeni, dakle na izvol’te današnjim, modernim, agensima

Ultraturbo pravi Mrdo
9 dana prije

Tko pusi tik tok nije normalan, ja motam zelenu virginiu i top.

Zoro
9 dana prije

normalni inteligentni Ljudi, koji još imaju prirodne instikte ne koriste i nemaju tzv pametni telefon, jednog dana će možda nešto slično postati prihvatljivo ali tek nakon uspostave narodne socijalističke vlasti vođene avangardom radničke klase bez ikakvih zapadnih trikova tipa izbori demokracija i slična propagandna sra…nj..a, tada će svi servisi na telefonu biti naši domaći ili iz drugih socijalističkih zemalja a ne iz zapadnih imperijalističkih privatnih firmi inače bižim od svih zapadnih programskih i kompjuterskih riješenja ka vrag od tamjana. koristim samo ono šta još nema alternativu, čim se pojavi alternativa zapadnim programskim riješenjima prelazim na njih pa bili i lošiji dok koristiš sve njihove servise kartice društvene mreže daješ im moć i municiju s kojom če te sutra stjerati u mišju rupu dakle Huavei a ne ifon vi koji koristite te telefone, lenovo a ne hp itd sve Kinesko I Rusko ništa zapadno, samo to je put ka oslobođenju od… Čitaj više »

Josip
8 dana prije

Picka im materina luda, a transrodna ideologija i rezanje pimpeka kako kaze Pernar nije stetno za djecu?

Zagorec s penezih
7 dana prije

TikTok je zlo.

Zagorec s penezih
6 dana prije

Nego kaj neg je otrovna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI