Poljski ministar vanjskih poslova dao senzacionalnu izjavu o “Sjevernom toku 2”

Jacek Czaputowicz
45 komentara

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz je dao senzacionalnu izjavu o ruskom plinovodu u Baltičkom moru, projektu kojem se Varšava suprotstavlja svim sredstvima.

Na međunarodnoj konferenciji “Poljska u svijetu kriza” ministar nije isključio mogućnost da će i Poljska kupovati ruski plin iz “Sjevernog toka 2”.

“Kupit ćemo najjeftiniji plin, možda iz Sjedinjenih Država, možda iz Njemačke”, rekao je Czaputowicz, odgovarajući na pitanja novinara od koga će Poljska kupovati plin kada istekne ugovor s Gazpromom.

Istina, poljski ministar vanjskih poslova je brzo dodao kako se nada “da se takav scenarij neće dogoditi”.

Međutim,  izraz “plin iz Njemačke” znači isporuku prirodnog plina iz plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji će Rusiju povezati s Njemačkom, a Njemačka će plin isporučivati svojim susjedima. Danas je glavni izvor plina za Njemačku ulazna točka postojećeg plinovoda “Sjeverni tok”, koja se nalazi u blizini granice s Poljskom. Drugim riječima, kupnja plina iz Njemačke, koju je najavio poljski ministar vanjskih poslova, znači da će Poljska kupovati plin iz plinovoda “Sjeverni tok 2”, protiv kojeg još uvijek lobira.

Poljski mediji su izjavu ministra Jaceka Czaputowicza nazvali  “neočekivanom”. Doista je neočekivana, obzirom na nedavne govore poljske političke elite glede drugog kraka plinovoda na dnu Baltičkog mora.

Na primjer, poljski predsjednik Andrzej Duda je u Washingtonu u rujnu rekao “kako je izgradnja Sjevernog toka 2 nesumnjivo najveća prijetnja”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je ovog ljeta izjavio kako “EU ne treba Sjeverni tok 2, jer to nije gospodarski, već politički projekt koji Rusiji daje utjecaj ne samo na europsko gospodarstvo već i na politiku”.

Međutim, prošlog tjedna je već bilo znakova podjele unutar poljske političke elite o energetskim pitanjima. Tako je poljski veleposlanik u Rusiji, Włodzimierz Marciniak, tijekom radnog posjeta Kaliningradu rekao da Varšava nastoji osigurati da “Rusiji plati plin što je jeftinije moguće”, što znači da bi poljska energetska kompanija PGNiG mogla obnoviti ugovor o sigurnim i jeftinijim isporukama plina kroz postojeći kopneni plinovod “Jamal”, kojim Rusija, preko Bjelorusije, plinom opskrbljuje Poljsku od početka ’90-ih.

Jamal
FOTO – Plinovod “Jamal”

Važno je podsjetiti da je “Sjeverni tok 2” napadnut iz Sjedinjenih Država, koje su zainteresirane za europsko tržište plina i gdje promoviraju svoj ukapljeni prirodni plin, ali po puno većoj cijeni od ostalih dobavljača, čak i ruskog ukapljenog plina iz kompleksa “Jamal LNG” na samom sjeveru zemlje.

Projekt “Sjeverni tok 2” predviđa izgradnju dva kraka plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, koji bi se od obale Rusije preko Baltičkog mora isporučivao Njemačkoj. Trošak izgradnje plinovoda se procjenjuje na 9,5 milijardi eura, a očekuje se da će biti operativan prije kraja 2019. godine. Operater projekta je tvrtka Nord Stream 2 AG sa sjedištem u Švicarskoj, čiji jedini dioničar Gazprom.

Plinovod se već gradi u njemačkom dijelu “Sjevernog toka 2”, gdje posebni brod za polaganje cijevi mora položiti dionicu od oko 38 kilometara na najdubljem dijelu rute. Prema rasporedu, ovaj dio posla mora biti gotov do kraja 2018. godine.

Sjeverni tok
FOTO – “Sjeverni tok”,  “Sjeverni tok 2” i njemački  plinovod “Opal” za distribuciju ruskog plina
Jacek CzaputowiczopalSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

” Međutim, izraz “plin iz Njemačke” znači isporuku prirodnog plina iz plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji će Rusiju povezati s Njemačkom, a Njemačka će plin isporučivati svojim susjedima.” i tako njemacka postaje energetski gazda europe , dok drugi naivno “poštuju sankcije ” prrema rusiji…
Prevede švabo citav kontinent zedne preko vode…

Siniša
5 godine prije

Kinezko poimanje kažnjavanja treba opšteprimjeniti…protiv sam smrtnih kazni ali kako odoleti pa pred tandžaru ne staviti ove id..te iz Poljske i Bugarske. Poljska odbije prijedlog sa se Yamal proširi a Bugarska odbije Južni tok;umjesto da Poljska bude ta zemlja koja kupi kajmak od Ruskog plina oni taj isti plin kupuju od Njemačke a Bugari poslušaše Amere a ne dobiše ništa bez obzira na obećanje……. Elem…””… poljski poslanik Arkadiuš Mularčuk. U intervjuu nemačkom listu Der Spiegel prvo je naglasio da je za zvaničnu Varšavu „pitanje reparacija odtovreno od 1947-me“ kada su poljske vlasti štetu od Memačke agresije i o kupacije procenjivale na 48,8 milijardi (ondašnjih) dolara. Naglasio je da je ta suma ravna današnjih $850 milijardi koje Varšava traži. Sa svoje strane dodao da u odštetnu cumu treba uračunati i posledice gubitaka Poljske u stanovništvu i materijalnim dobrima: „Nemci su sistematski i masovno ubijali Poljake da bi doveli u pitanje naš… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

Bojkotirat ćemo američke proizvode, ne kupujmo slovensko (hrvatsko, srpsko,…), nećemo rusko – mogli bismo nabrajati parole iz bliže i dalje povijesti. Parole su negdje smišljene i upućene prema emotivnim centrima birača/podanika/građana/potrošača. Najprije udariti po nacionalnim osjećajima, onda potencirati strah i ugroženost i sve to za račun (i profit) manipulatora sa strane (uvijek je u pitanju nečiji profit). Deja vu.
Ni s Poljskom nije drugačije. Mrzit ćemo Ruse, ma i Nijemce po potrebi pa ćemo u datom trenutku to usmjeravati – e tom kratkoročnom zamagljivanju razuma je čini se istekao rok. Pragmatičnost se opet vraća u sedlo. Otud i te dvije struje. Jedna koja bi s ‘ugroženošću’ ostvarivala profite i druga koja bi profite radije raspodijelila na većinu stanovništva.
Kako vrijeme bude odmicalo, ovim ‘ugroženima’ će biti sve teže producirati maglu o ugroženosti. Ili će ubaciti u veću brzinu.

HEKPCT
5 godine prije

Da li bi vi na ruskom mjestu radije izgradili još jedan sjeverni tok (koji je kraći, polaže se po istoj trasi kao i prvi, u potpunosti leži u moru) ili bi se radije natezali s ovim brabonjak-državama pod američkom okupacijom tipa Bugarska/Hrvatska za neku ideju Južnog toka s vrlo nesigurnom kopnenom trasom i političkom budućnosti? Ja potpuno razumijem Ruse koji su se između Sjevernog toka 2 i Južnog toka odlučili za onaj prvi i ništa im ne zamjeram jer bih i ja odlučio isto.

Valter
5 godine prije

Nemojmo se zavaravati … SAD, V.Britanija, Francuska, Kina i Rusija … sve su to imperijalističke sile. Možda su im metode različite ali ciljevi su isti. Njemačka se par puta pokušala uključiti u to ”elitno” društvo pa je dobila po glavi (stanovnika). Trenutno se vodi bitka za opskrbu Evrope plinom i jadna se Sirija našla u fokusu te bitke. Nema tu ljudskih prava, demokracije, prijateljstva, ljubavi … samo goli interes za profitom i supremacijom.

maliboro
5 godine prije

Žalosno je gledati kako slavenski narodi rade na svoju štetu u korist pokvarenih anglosaksonaca..

njonjo
5 godine prije

Uskoro, kroz koju godinu, bit će plina ” na akciji”.

Miki
5 godine prije

Poljska je snažna država sa mišjom diplomacijom!

Duki
5 godine prije

Jbg, stiže zima mora biti toplo oko gjuze!?
Ruski plin je tu preko grane,a Američki 6-7 milja kilometara daleko,a i cijene su mu američke .k’o što reče njem.ministar.nečega.
“Dali Usa može svoj plin besplatno dovesti u Eu-jednostavno ne može ! I točka! ”
Zato i je 40-50%skuplji !
A mi u lijepoj našoj (bolje da ne pišem)mi smo majstori za prosrat se i kod najbanalnijih činjenica!Lng terminal je tu??
Koji smo ono na listi svjetskih idiota????
Ali posljednji događaju u nas pokazuju da nije sve tako beznadno kako izgleda!
Obračuni počinju-čorbe u loncu je sve manje
A hijene sve gladnije!

Bruno
5 godine prije

Sada vidite njemačku realnu politiku na djelu. Iz ovog razloga Njemačka je spriječila Južni tok, odnosno, nisu dopustili Grčkoj i Bugarskoj da oni sa juga opskrbljuju Europu ruskim plinom. Koliko bi to značilo za ekonomije tih siromašnih zemalja ne treba ni spominjati. Nijemci su sebe osigurali ruskim plinom i oni će ga distribuirati po Europi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI