Bidenov napad na gasovode Sjevernog toka bio je usmjeren na Njemačku

Sjeverni tok
11 komentara

Napad na gasovode Sjeverni tok koji je naručio američki predsjednik Joe Biden prvenstveno je bio usmjeren na Njemačku, a ne na Rusiju, tvrdi istraživački novinar Seymour Hersh. Odluka o uništenju ključnih naftovoda potaknuta je strahom SAD da Berlin možda neće slijediti vodstvo Washingtona usred ukrajinskog sukoba, napisao je Hersh u novom članku o aferi na svom blogu Substack u petak.

Sabotaža naftovoda naređena je nedeljama pre nego što je sukob između Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022, napisao je Herš, dodajući da američki operativci koji su joj dodeljeni veruju da je to trebalo da odvrati Moskvu. Napad na gasovode bio je spreman do kraja maja, ali je “Biden u kratkom roku otkazao plan”, tvrdi novinar.

Umjesto toga, tim je dobio zadatak da postavi eksploziv na cjevovode, koji bi kasnije mogao biti aktiviran daljinski, rekao je on. Čini se da je vrijeme napada, koji se na kraju dogodio krajem septembra 2022., bio usmjeren na Berlin, a ne na Moskvu.

“Činilo se da je Bajdenov tajming usmjeren na kancelara [Olafa] Scholza. Neki u CIA-i su vjerovali da je predsjednik strahovao da bi Scholz, čiji su birači bili mlaki u svojoj podršci Ukrajini, mogao pokleknuti s nadolazećom zimom i zaključiti da je održavanje topline njegovog naroda i prosperiteta njegove industrije važnije od podrške Ukrajini protiv Rusije.” Hersh je napisao.

Uništenje naftovoda odigralo je veliku ulogu u ekonomskim teškoćama Njemačke – zemlja, koja je nekada “dominirala svjetskim tržištima sa svojim luksuznim automobilima i industrijskim mašinama… sada je u procesu onoga što neki nazivaju brzom deindustrijalizacijom”, rekao je Hersh. Osim toga, Njemačka je doživjela porast popularnosti desničarskih partija, uključujući Alternativu za Njemačku (AfD), a tome su doprinijeli i njeni ekonomski problemi.

Međutim, Vašingtonov „najkontroverzniji faktor u nedavnim teškim vremenima Nemačke” – sabotaža Severnog toka – ostaje uglavnom ignorisan na Zapadu, prema novinaru.

“U deset mjeseci otkako sam objavio svoj prvi izvještaj o sabotaži Sjevernog toka, njemačka vlada i mediji, kao u Sjedinjenim Državama, ili su ignorisali ili su dali alternativne izvještaje o tome kako i zašto su naftovodi uništeni. Ideja da bi sadašnji američki predsjednik namjerno uništio vitalni izvor energije i bliskog saveznika bila je, kako bi rekao Frojd, tabu”, napisao je Hersh.

Novinar veteran dao je svoj prvi detaljan izvještaj o napadu na plinovod 8. februara 2023., objavljujući poduži članak oslanjajući se na anonimne izvore “s direktnim saznanjima o operativnom planiranju”. Optužbe su izazvale oštre demantije iz Washingtona, a glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby je u to vrijeme odbacio izvještaj kao “potpuno lažnu priču” .

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u martu da se “u potpunosti slaže” sa Hershovim nalazima, sugerirajući da je napad samo koristio Washingtonu da ojača svoju poziciju konkurentskog dobavljača gasa za Evropu.

njemačkarusijaSADSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

U provedenoj anketi prije nekoliko dana u Njemačkoj premijer Scholz i vladajuća “semafor” koalicija je doživjela potop – 71 posto ispitanika dalo je aktualnoj vladi negativan glas (39 posto “prilično loše”, 32 posto “vrlo loše”). 

Na žalost, “semafor” koalicija će još više gospodarski i demografski uništiti Njemačku jer su izbori tek za dvije godine, a Nijemci ne traže izvanredne prijevremene izbore.

Starlight
4 mjeseci prije

To je najvjerovatnije istina da su Amerikanci podmetnuli eksploziv, istina je isto tako da Izrael ne bi napravio genocid u Gazi bez Amerike, ipak Putin radi za kabalu, za Klaus Schwaba, Putin je cionista i radi za Nato pact.

Max
4 mjeseci prije

Znamo.

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Nemaju oni prijatelja ni saveznika, samo interese!

Gregor Samsa
4 mjeseci prije

“Bidenov napad na gasovode Sjevernog toka bio je usmjeren na Njemačku”
Kako genijalan i originalan zaključak. Kako li se samo to nitko do sada nije sjetio? Ali čekaj…

tihobl
4 mjeseci prije

Sejmur i dalje ponavlja NISU BRITANCI, NISU BRITANCI…

Bitno je da niko o britancima i britanskom okeanografskom istrazivackom brodu ne govori i ne pita se sta je tu radio preko dva mjeeca.

Tako imamo i suludu teoriju o ukrajincima koje je predvodio pukovnik koji se nalazi u zatvoru kod Kijeva.

Željko
4 mjeseci prije

Napisao sam,možda par dana nakon 24.02.2022., na ovom portalu da je rat na istoku Europe/Evrope, rat protiv EU, čitaj Njemačke!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI