“SAD moraju objasniti zašto njihove ambasade kupuju toliko špijunske opreme”

foto spijun top secret
27 komentara

Službeni Peking je poručio da Sjedinjene Države međunarodnoj zajednici moraju objasniti zahtjeve njihovih veleposlanstava za nabavu špijunske opreme i sofisticiranih naprava.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Pekingu u ponedjeljak, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying se pozvala na podatke objavljene u petak na portalu WikiLeaks, na kojem su podaci o više od 16 000 zahtjeva za nabavu američkih veleposlanstava u različitim dijelovima svijeta, uključujući i špijunsku opremu i uređaje.

WikiLeaks otkriva da je kolovozu prošle godine samo američko veleposlanstvo u El Salvadoru zatražilo kupnju 94 kamere skrivene u svakodnevnim predmetima kao što su kravate, kape, satovi, USB stickovi, upaljači i olovke.

Diplomatska misija u Kolumbiji je podnijela isti zahtjev, navodi Wikileaks.

Hua Chunying je naglasila kako Peking poziva Washington da međunarodnoj zajednici ponudi “jasna objašnjenja” zašto veleposlanstva kupuju toliko špijunskih uređaja, za koje svrhe i protiv koga ih koriste.

“Samo prije nekoliko dana su Sjedinjene Države okupile mnoge saveznike kako bi optužile Kinu da godinama ugrožava američku sigurnost (…) Dokumenti koje je objavio WikiLeaks služe kao dokaz da su SAD ponovno napravile dramu kako bi okrivile nekoga drugog”, rekla je kineska dužnosnica.

“Washington je stvorio opsežnu mrežu nadzora i špijunaže na globalnoj razini, uključujući i svoje saveznike 2013. godine, pa sada objašnjava ostatku svijeta što se dogodilo prije pet godina”, rekla je Hua Chunying.

Govoreći na temu kibernetičke sigurnosti, dužnosnica je savjetovala saveznicima Bijele kuće da “nikada ne zaborave bol, čak ni kada ozljeda zacijeli”, podsjećajući ih na skandal praćenja i nadzora u okviru programa PRISM visokih dužnosnika i čelnika zemalja koje glase za najbliže američke saveznike.

Washington i Peking su trenutno u trgovinskom ratu kojeg je pokrenula administracija predsjednika Donalda Trumpa pod raznim izgovorima, kao što je krađa tehnologije i intelektualnog vlasništva američkih kompanija od strane kineskih tehnoloških tvrtki.

Bijela kuća je 11. prosinca priopćila kako priprema odmazdu protiv Kine zbog trajnih napora Pekinga u krađi američkih poslovnih tajni. Kina, međutim, odbacuje ove optužbe i traži da Washington iznese bilo kakav dokaz kojim bi mogao potkrijepiti te tvrdnje.

WikiLeaks – US Embassy Shopping List

 

 

CIAPRISM program
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Da bi se obranile od ruske špijunaže! Barem je to potpuno jasno.

Son of Alerik
5 godine prije

Što nas sutra očekuje kad Kina prestane farbati (dvaput k’o Skladgradnja tunele) svjetsku javnost o svojoj miroljubivosti, svilenim putevima i suradnji među državama na temelju uzajamnog poštovanja, otkrivaju nam u svojim dociranjima istoj toj javnosti. Prozivanje SAD-a za nabavu špijunske opreme u amasadama i kinesko pozivanje SAD-a na raport, dok je u isto vrijeme sama Kina od špijuniranja podigla BDP za nekoliko postotaka je smiješno. Kako vrijeme bude odmicalo i Kina bude vojno rasla, kad budu gotovi svi nosači aviona, upitno je hoće li se razlikovati po bilo čemu od SAD-a danas. Već imamo kineske najave o potrebi (vojne?) zaštite njihovih ulaganja po Africi, Venezueli, Bliskom Istoku. Nisu ni SAD odmah iza drugog rata krenule s ucjenama, vojnim akcijama, nego s financijskom pomoći, pričama o međunarodnoj suradnji, gospodarstvu, izgradnji infrastrukture…da bi koje desetljeće kasnije preuzeli ulogu svjetskog policajca. Možda Kina kao jedan od svjetskih policajaca bude vodio više računa o… Čitaj više »

Emiliano Zapata
5 godine prije

ne moraju nista objasnjavati…Svi dobro znamo u koliko su ratova i zlocina diljem svijeta upleteni…

jezevakucica
5 godine prije

Nem o gu pissat i koment ar,neko mi se stalno ubac uje u linijuu! Prelazim na sigurnu crtu.

Moreno
5 godine prije

Demokracija se nemore nigdi ni uvest ni održavat bez “osnovnih sredstava” za oslobađanje od “diktatura” i borbu protiv “terorizma”, a “war on drugs” da se i ne spominje.

Amater
5 godine prije

Očaj …izgubili su nekadašnju prednost i sada više neznaju što će …. jednostavno srljaju iz greške u grešku ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI