Kako je operacija “Ptica rugalica”, tajna inicijativa CIA-e, manipulirala javnom percepcijom putem medija

Mediji manipulacija
18 komentara

Voditelj Fox Newsa Jesse Watters nedavno je rasvijetlio operaciju Ptica rugalica, tajnu inicijativu Središnje obavještajne agencije (CIA) usmjerenu na manipuliranje javnom percepcijom putem medija.

Ova je operacija uključivala infiltraciju novinara i doušnika u istaknute medijske kuće u SAD-u, kako bi se promicala stajališta i politički programi savezne vlade.

“Langley je prao narative za tisak i u vene javnosti”, primijetio je Watters, naglašavajući opsežan utjecaj CIA-e na medijsku scenu. Prema Wattersu, najmanje 22 američke novinske organizacije, uključujući New York Times, Life magazine i CBS, imale su pojedince na platnom popisu CIA-e, koji su služili kao kanali za širenje dezinformacija, svjesno ili nesvjesno.

Raspravu o operaciji Ptica rugalica potaknula je nedavna potvrda New York Timesa, koji je priznao postojanje mreže “duboke države”—izraz koji se često koristi za opisivanje tajne skupine vladinog i medijskog osoblja koje radi na potkopavanju izabranih dužnosnika ili promicanju specifične agende.

Novine su ovu mrežu prikazale pozitivno, sugerirajući da je igrala korisnu ulogu unutar savezne vlade.

Watters se također osvrnuo na saslušanja Crkvenog odbora iz 1975., značajan trenutak kada je javnost postala svjesna postojanja operacije Ptica rugalica.

Tijekom ovih saslušanja, William Colby, tadašnji direktor CIA-e na odlasku, svjedočio je o naporima agencije da ugradi imovinu u velike medijske kuće, otkrivajući detalje koji su šokirali američku javnost.

Ova revizija operacije Ptica rugalica od strane Fox Newsa naglašava stalne zabrinutosti o odnosu između medija i vladinih agencija.

Pobuđuje sumnje u integritet novinskih organizacija i naglašava mogućnost da tajne operacije utječu na javni diskurs i mišljenje. Ove rasprave odražavaju povijesne primjere u kojima je granica između novinarstva i državnog utjecaja postajala sve nejasnija.

Tajni američki pothvat razvio se tijekom prvih godina Hladnog rata.

Ovaj tajni projekt imao je za cilj utjecati na utjecaj velikih medijskih kuća angažiranjem i kompenzacijom novinskih kuća i novinara. Ti su pojedinci u biti djelovali kao tajni operativci za svoju zemlju, koristeći propagandu i subverzivne taktike.

Grananje operacije Ptica rugalica možda još ima odjeka u medijskom području

Mickie Kennedy, osnivač eReleasesa, napisao je da je Operacija Ptica rugalica doista bila stvarna inicijativa koju je orkestrirala CIA kasnih 1940-ih. Ne zalazeći u područje zavjere, Kennedy je rekao da bi posljedice operacije Ptica rugalica još uvijek mogle odjekivati u medijskom području.

Može se samo naslutiti koliko je nepovjerenja nastalo kada je ova tajna shema razotkrivena u javnosti. Iznenada je otkriveno da prijatelji i kolege rade protiv samih načela novinarstva koja su navodno podržavali.

To je slično kao kad novinari poput Stephena Glassa budu razotkriveni. Ionako krhko povjerenje javnosti u novinare dodatno je narušeno kada se među marljivim redovima otkriju varalice i prijestupnici.

Ono što je vlada možda propustila uzeti u obzir u to vrijeme bili su trajni učinci podmetanja obmanjujućih novinara kako bi unaprijedili svoje ciljeve.

Tko može zaboraviti debakl ranih 2000-ih oko informacija koje je kontrolirala vlada u vezi s oružjem za masovno uništenje (WMD) u Iraku? Činilo se kao da nikakvi alternativni izvori ne istražuju stvar. Unatoč rastućim sumnjama, trebale su godine prije nego što je provedena sveobuhvatna istraga koja je otkrila istinu – nije bilo oružja za masovno uništenje.

Kada je jedini izvor informacija entitet pod lupom, provjera činjenica postaje mukotrpan zadatak. Čovjek bi se nadao da će nakon velikog skandala kao što je Operacija Ptica rugalica, biti provedene mjere kako bi se zaobišlo čuvanje vrata i osigurala transparentnost vlade.

Međutim, saga o Iračkom ratu/WMD-u sugerirala je suprotno – činilo se da nikakve lekcije iz operacije Ptica rugalica nisu internalizirane niti primijenjene. Mediji se s razlogom često nazivaju neslužbenom četvrtom granom vlasti. Ipak, kada se ulažu napori da se ometa sloboda tiska, povjerenje se lomi na sve strane.

CIAMedijiPtica rugalicaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
28 dana prije

Tako rade i danas.

eks
28 dana prije

Logično bi trebao napraviti članak o projektu i operacijama Gladio, koje je vodila CIA u Evropi . Operacije po receptu “GLADIO” vode se i danas, modifikovane i prilagodjene aktuelnoj situaciji.
Isto tako, trebao bi Logično govoriti i o projektu “CIPSO” , koje zajedno izvode službe Ukrajine i CIA . Treba istaći da su službe Ukrajine provodioci operacija pod pokroviteljstvom CIA i MI6 .

Naravno
28 dana prije

pa oni koji za vrijeme korone nisu to shvatili, mogu se smatrati kompletnim idiotima

Tupko
28 dana prije

Gebels je Titov pionir za ove

28 dana prije

“integritet novinskih organizacija” – je li ovo neka šala? Ne radi se ovde o prošlom vremenu, danas svojim očima vidimo u kojoj meri nam se rugaju. Sećate li se šta sam navodio kao osnovni uslov opstanka Moćnika i sprovođenja njihovih planova? Njihovo postojanje u ilegali! A to je moguće samo ako kontrolišu tajne službe jer bi u suprotnom bili brzo razotkriveni. Ne samo to, kontrolom tajnih službi omogućavaju i život duboke države koja bi inače takođe bila razotkrivena. U isto vreme, te tajne službe su alat sprovođenja uticaja: ne samo u medijima (i filmskoj industriji što je srodna oblast) već se taj uticaj širi na sve pore društva uticajem na bitne pojedince. Nama najbliži primer je ponašanje političara u vreme korone kada su se političari ponašali u totalnoj suprotnosti od interesa naroda. Mnogi će reći da su imali finansijsku korist ali čak i u takvoj situaciji nemoguće je postići koordisanost… Čitaj više »

Jomla
28 dana prije

Mediji su se postepeno pretvorili u pticu rugalicu. Sjeća li se tko afere “watergate”?
I infiltrirali su se u druge oblasti osim mainstream medija (muzika, 7. umjetnost… ekstenzije novinarstva), politika (kao najprijemčivija), struke (medicina, farmacija…), itd, jbg… 😛 😛

Ivan Bgd
28 dana prije

Lepa prica, za istoriju, a kao danas toga vise nema… presmesno.

trolling queen
28 dana prije

HAHAHAHAHA……….KOGA VI TO JBNO ZAJEBAVATE – REDAKCIJO IZ LOGIČNOG?!!

Red Dog
28 dana prije

Kad sam bio mali sam mislio da „kad bi ljudi samo znali…“
Evo, sad znaju. Primecujem po komentarima da i mnogi amerikanci znaju.
Ali… samo se sleze ramenima.
Sa Oktobarskom Revolucijom u svezem secanju je vlast precenila mase. Pa su pokusali kriti. U meduvremenu su vaspitali sebi Homo Oeconomicuse, konzumente bez morala koji u principu samo jedu i kake. Ti su bezopasni.
Samo slezu ramenima.
„Opozicija“ su ili oportunisti ili ludaci. A „alternativno“ informisanje je skoro gore nego zvanicno. Kad dolazis do zakljucka da otpor nema smisla postajes i ti cinican i deo sistema.
Pricao sam sa ekspertom za obezbedenje. Kaze da u pauzama predavanja pitaju samo o tome kako obezbediti sebe, iako su odgovorni za obezbedenje naselja.
Ni „doktori“ ne veruje vise da postoji lek.
Sodoma i Gomora. Kraj je blizu.

nessy
27 dana prije

Dovoljno je citati ‘glasila’ u vlasnistvu Hanza Medije (pok. Hanzekovic), vezano za izbore, te Plenkovica i Milanovica (po mom misljenju, obojica idioti, svaki na svoj nacin). Nakon dva dana bit ce vam potpuno jasno u ciji rog pusu, i kako se koriste konstrukcijama, poluistinama, a i lazima, da postignu zadani zadatak. Manipulacija medijima, u svhu manipulacije stanovnistvom postoji jos od WWI kada je operaciju vodio Freud-ov necak, cim je imigrirao u US. Kako se operacija zove, i zove li se ikako, nebitno je, bitno je da se dogadja stalno vec vise od 100 godina, barem u US.

Antee
27 dana prije

Kao…nekad bilo sad se spominjalo….moš mislit.
Od Goebbelsa naovamo mediji su glavno sredstvo manipulacije i nikad to neće prestati biti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI