Kineska tvrtka proizvodi elektroniku za američki F-35?! Americi nije prvi put da skriva slične informacije.

F-35
42 komentara

Nakon što je utvrđeno kako kineska tvrtka proizvodi elektroniku za F-35, Ministarstvo obrane Velike Britanije ustrajalo je u tvrdnjama kako nema razloga za zabrinutost, zbog čega su glasine oko sveprisutnih kineskih špijuna postaju sve besmislenije.

Filijala PCB, kineska tvrtka sa sjedištem u Gloucestershireu, u Engleskoj, proizvodi elektroniku koja kontrolira motore, rasvjetu, gorivo i navigacijske sustave F-35 Joint Strike Fightera.

Premda britansko Ministarstvo obrane tvrdi kako je tvrtka provjereni dobavljač za obrambenu industriju i da ne predstavlja nikakav rizik, mjesecima su kružile priče o kineskoj špijunaži. Zbog ovog “šokantnog” otkrića su britanski mediji i političari ustali na noge.

“Bili smo potpuno naivni o ulozi Kine i ljudi se tek sada počinju buditi”, izjavio je bivši ministar obrane Sir Gerald Howarth, izražavajući zabrinutost zbog sudjelovanja Kine u tajnom obrambenom programu.

“Mislim da to oduzima dah”, rekao je Tory MP i vojni rezervista Bob Seely za SkyNews. “Ne postavlja se pitanje: je li to loše? Pravo pitanje je: koliko je loše?

Filijalu PCB-a kupio je Shenzhen Fastprint 2013. godine koji nikada nije skrivao svoje vlasništvo u Kini. Među ostalim osjetljivim programima on je radio i na Eurofighter Typhoon borbenom zrakoplovu i Apache helikopteru.

Direktor tvrtke rekao je SkyNewsu da postoje “jasni obrambeni zidovi” između filijale i kineskih vlasnika, te kako tvrtka proizvodi samo elektroniku, bez bitnih informacija.

“Filijala PCB nema vidljivost niti pristup bilo kakvim osjetljivim programskim informacijama i njihova minimalna uloga u programu je ograničena i ne predstavlja nikakav rizik”, rekao je Lockheed. Također je dodao kako su imali alternativne izvore opskrbe za izlaz iz posla, “ako se u budućnosti utvrdi kako je filijala PCB-a neodobreni izvor. ”

Nije prvi put da je američka vojska skrivala sudjelovanje kineza u lancu opskrbe F-35

U 2014. godini Pentagon je zatražio višestruko odricanje od zabrane korištenja kineskih komponenti u svojim nastojanjima da održi program koji je prekoračio trošak i vrijeme proizvodnje.

Dobavljačima Northrop Grummanu i Honeywellu bilo je dopušteno korištenje kineskih magneta u radarskom sustavu zrakoplova i opreme za slijetanje jer se Pentagon bojao daljnjih kašnjenja u projektu što bi smanjilo inozemne narudžbe potrebne za njegovo financiranje. Na kraju je Ured za odgovornost vlade pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo je li “pogreška” napravljena “svjesno i namjerno”.

Bezbrižnost kojom su ministarstva obrane SAD-a i Velike Britanije koristili kineske dijelove trebala bi, ako ništa drugo, postaviti pitanje o neutemeljenosti panike Huaweijeva špijuniranja.

SAD je zabranio Huaweiju da posluje s američkim telekomunikacijskim tvrtkama i uložio je zajedničke napore kako bi Huawei i druge kineske tehničke tvrtke bile stavljene na crne liste širom Europe.

Došli su do te mjere da su prijetili kako će Velikoj Britaniji ograničiti pristup mreži za razmjenu obavještajnih podataka Five Eyes i to zbog prijedloga da se kineskoj tvrtki dopusti poslati ponudu za dijelove koji se nalaze na perifernoj komponenti 5G mreže u zemlji.

I Njemačkoj prijeti opasnost od ograničavanja razmjene obavještajnih podataka zbog zabrinutosti da je Huawei tehnologija prepuna “stražnjih vrata” koja kineskoj vladi omogućuje pristup osjetljivim podatcima.

Međutim, druga kineska tvrtka koja proizvodi njihovu tajnu vojnu opremu je sasvim u redu. To je zato što SAD zapravo nisu zabrinute zbog sigurnosnih rizika opreme tvrtke Huawei, tvrdi glavni sigurnosni dužnosnik Huawei John Suffolk.

On je američkim dužnosnicima pružio priliku da testiraju njegovu opremu na bilo koji način koji žele kako bi potvrdili odsutnost „stražnjih vrata“. Umjesto toga, njihov stvarni strah je konkurencija:  kako u tehnološkom razvoju tako i u kontroli globalnih komunikacijskih mreža. Kao što je Suffolk više puta istaknuo, upravo je američka tehnologija koja je pretvorena u oružje namijenjeno nadzoru cijelog svijeta.

HuaweiSADŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
4 godine prije

KOJA PARANOJA……..?
OD STRAHA NEMA LIJEKA.😂😃😂😁😄😂😁😂😂😂😅

Lucija
4 godine prije

“…2014. godini Pentagon je zatražio višestruko odricanje od zabrane korištenja kineskih komponenti u svojim nastojanjima da održi program koji je prekoračio trošak i vrijeme proizvodnje”.
Zatim magneti, pa SOFTVER koji kontrolira…što sve…? 😊😃

I, tko sve (ni)je znao za ovo??? 😊

I ovi bi ozbiljno…ratovali s nekim?
Ma i da nema nikakvih špijuniranja…čovječe.

Trubadur
4 godine prije

Pa tako, to ide… God made the earth… Ewerything else is made in China…

jezevakucica
4 godine prije

Jedna firma iz Velike Kladuše radi pvc prozore za F-35.Šuška se da je pravi vlasnik firme kinez rođen u Rusiji čiji brat je dvostruki špijun koji radi na pola radnog vremena za kubance a drugih četiri sata za irance.
Inače firma se bavi proizvodnjom nevidljive pvc stolarije,ima 10 nevidljivih radnika ,dvije hale od po 100m2,također nevidljive a od vidljivih stvari posjeduje fax i telefon u iznajmljenom stanu.
Vlasnik je inače poznat kao filantrop koji svake četiri godine donira popunjeni Panini album sa sličicama nogometaša.

AJeTo
4 godine prije

Moguci razlog probijanja rokova za F35 je pokusaj zaobilazenja Kine u proizvodnji. To bi objasnilo i astronomsku cijenu cijelog programa.

e us
4 godine prije

mla
4 godine prije

ne bih se složio za kopiranje jer kinezi su majstori kopiranja. zapravo krađe intelektiualnog vlasništva. pojavi se neki gadget na zapadu, prođe izložba/sajam i eto ga već “made in china.” oni bi neki proizvod rastavili na proste faktore pa ga onda skužili i počeli svog potpuno istog raditi samo malo izmjenjenog imena brenda. u početku su bili grubo napravljeni i nekvalitetni ali danas su već dobrano uhvatili korak, odnosno već počeli izlaziti na tržište sa potpuno svojim proizvodima. eto, vidimo na primjeru 5g… jedno vrijeme razlika između originala i kineske kopije bila je u quality controlu. original je tu više pažnje obraćao tako da je bilo manje škarta na tržištu. najopasniji su bili fejk rezervni dijelovi za avione. npr. original treba potrajati xy radnih sati, a puno jeftiniji kineski je trajao ?? radnih sati…. fora mi je vidjeti kineske suv, nikad čuo za marku a masu ih je npr na… Čitaj više »

onaj......... Dalton
4 godine prije

Premda podaci iz crne kutije još nisu dostupni istražiteljima, a po svemu sudeći ni neće, Japansko ratno zrakoplovstvo je u ponedjeljak izvijestilo kako je uzrok pada 100 milijuna eura vrijednog Lockheed Martinovog borbenog ”nevidljivog” lovca F-35A ljudski faktor, točnije “pogrešna svijest o prostoru“ pilota.
Ministar obrane Takeshi Iwaya izjavio je na konferenciji za novinare kako se vjeruje da je pilot patio od vrtoglavice ili prostorne dezorijentacije prilikom leta, te da problem prostorne svijesti može utjecati na svakog pilota bez obzira na njihovo iskustvo.
Odbacivanje mehaničkog ili softverskog problema kao uzrok pada najmodernijeg lovačkog aviona na svijetu predstavlja olakšanje, kako za Lockheed Martin tako i za sve zemlje koje ga već imaju u svom sastavu ili ga planiraju nabaviti.
P.S.
Toliko olakšanja dugo nije viđeno.
Samo da novog pada ne bude, samo ……….

Mate
4 godine prije

Huawei ?

otpisani
4 godine prije

Gdje je logika “trgovinskog rata” Amerike i Kine?! Kako može biti logično da si jedni drugima nabijaju carine na međusobni uvoz proizvoda ?! Jedini logičan odgovor je – oteti što više novca svojim vlastitim potrošačima (roblju-konzumentu) ili bilo kojem drugom kupcu te robe – sve te carine su ugrađene u proizvode i jednih i drugih, pa tko god kupi te proizvode u stvari puni proračun zemlje od kuda ovi proizvodi dolaze (naravno ako su u njih ugrađene komponente na koje je obračunata carina). Npr. Hrvat kupi neki proizvod za koga je proizvođač Amerikanac morao kupiti neku komponentu izrađenu u Kini, dio cijene je i ona carina koju je “Trump” obračunao tvornici tog proizvoda u Americi a koja je potrebne komponete uvezla iz Kine. Ista stvar je ako kupimo kinesku robu koja sadrži američke komponente a kineska država je za njih naplatila uvoznu carinu svojoj tvornici. Dovraga i natrag !! …… Čitaj više »

nekoime
4 godine prije

Sada je konačno sve jasno – za padove f-35 krivi su isključivo Kinezi. Vjerojatno i za Boeing 737.

ad astra
4 godine prije

Čitam komentare i ne mogu vjerovati. Zar stvarni ne prepoznajete harangu koja je pokrenuta protiv Kine. Koliko su bitni ti elementi, koji se ustvari proizvode u UK, za tajnost projekta? Gotovo zanemarivo. Bitnije je uesti strah od kineskih proizvoda što će imati posljedice na kinesku industriju. Za sada je sve u sferi predviđanja, ali bit će interesantno vidjeti krajem godine koliki je kineski industrijski rast. Moglo bi biti iznenađenja. Ukoliko dođe do pada industrijske proizvodnje u Kini, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na stabilnost države. Dalje nastavite vi!!!

Boba Lazarević
3 godine prije

Nisam baš očekivao, ali me baš i ne čudi. Pa Ameri su od ISIL-a kupovali naftu i tako ih financirali godinama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI