Bjeloruski nemiri i drugo cjepivo protiv Covida-19 za završetak pandemije: ključne točke s razgovora obavljenog s Vladimirom Putinom

Vladimir Putin
26 komentara

U najnovijem razgovoru, predsjednik se pozabavio nizom pitanja koja su se pojavila ili razvila u zemlji i izvan nje tijekom posljednjih nekoliko mjeseci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dotaknuo se raznih pitanja u velikom intervjuu za televizijsku kuću Rossija 24; od pandemije koronavirusa i mogućeg drugog vala virusa, gospodarstva zemlje, novog cjepiva protiv Covida-19 i prosvjeda u Bjelorusiji.

Evo ključnih pitanja čije odgovore je Putin pokušao dati prilikom razgovora.

Situacija u Bjelorusiji

Predsjednik Putin rekao je da Rusija prati događaje u Bjelorusiji i izrazio nadu da će se naći razumno, neradikalno rješenje za okončanje tamošnjih prosvjeda. Putin je dodao da su po njegovom mišljenju ljudi s razlogom izašli na ulice, a Minsk bi to trebao uzeti u obzir i reagirati, napominjući da je predsjednik Lukašenko već pretpostavio da bi se mogle napraviti ustavne reforme, koje bi rezultirale novim izborima.

Putin je naglasio da su Moskva i Minsk postigli dogovor da će Kremlj osigurati rezerve za provođenje zakona, u skladu s ruskim obvezama u obrambenoj sferi, ako situacija u Bjelorusiji počne izmicati kontroli. Ipak, predsjednik je ponovno izrazio nadu da će demonstracije ostati mirne i da ova mjera neće biti potrebna.

“Ako nepristrano pogledamo situaciju, mislim da [bjeloruski] organi za provođenje zakona djeluju suzdržano, bez obzira na sve”, misli predsjednik.

Istodobno, ruski predsjednik je osudio način na koji inozemne države, posebno europske države i SAD, reagiraju na događaje u Bjelorusiji, dodajući da Moskva u tom pogledu pokazuje daleko veću suzdržanost od Zapada. Putin je nastavio ukazivati na “selektivnost” procjena inozemnih država o djelovanju vlasti i oporbe u Bjelorusiji, ističući da te iste države nisu osudile daleko veće nasilje u vlastitim gradovima. Ruski predsjednik nastavio je sugerirajući da takva selektivnost ukazuje kako su te države, koje nije imenovao, spremne utjecati na unutarnje poslove Bjelorusije.

Mogući drugi val pandemije

Putin nije zanemario pitanje u vezi s pandemijom koronavirusa i mogućeg drugog vala virusa, što su predvidjeli neki zdravstveni stručnjaci. Predsjednik je rekao da se nada kako neće biti drugog vala ni u Rusiji, ni u Europi, ni bilo gdje drugdje u svijetu.

Predsjednik je nastavio hvaliti način na koji su ruske vlasti dosad rješavale stanje pandemije. Naglasio je da su njihovi pravodobni i odlučni potezi pomogli, ne samo da se stopa smrtnosti svede na najmanju moguću mjeru, već su i ograničili utjecaj pandemije i blokade na rusko gospodarstvo. Putin je primijetio kako se očekuje da će se gospodarstvo ove godine povećati s 5 do 6 posto zbog vladinih postupaka, dodajući kako se nada da je najgore već iza nacije.

“Neki stručnjaci […] kažu da je to rezultat razlike u strukturi [ruskog i Zapadnog] gospodarstva. Djelomično je istina, da, ali u široj slici, to je rezultat odluka koje je donijela ruska vlada, a koje su bile precizne i pravovremene”, rekao je Putin.

Ipak, predsjednik je pozvao ruske građane da se i dalje pridržavaju preporuka epidemiologa, kako bi spriječili širenje koronavirusa. Smatrao je da što je disciplina u ovakvim situacijama veća, prije će se svi moći vratiti u normalan život.

Novo rusko cjepivo za koronavirus

Predsjednik Putin iskoristio je svoj intervju za mrežu Rossija 24 kako bi najavio da će drugo cjepivo protiv koronavirusa, koje je razvilo rusko znanstveno središte Vector, biti registrirano u zemlji u rujnu. Predsjednik je dodao da se očekuje kako će se novi lijek natjecati s ranije registriranim ”Sputnjikom V”, budući da očekuje da će oba lijeka biti jednako sigurni i učinkoviti.

Na pitanje o njegovoj kćeri, koja je bila volonterka za testiranje ”Sputnjikom V”, Putin je potvrdio da se osjeća dobro i da je njezino tijelo uspješno razvilo imunitet na Covid-19. Predsjednik je dodao da se ona sama prijavila za testiranje na lijek, bez savjetovanja s njim, s obzirom na to da ona puno radi s ljudima, često i vrlo blisko te joj je potrebna zaštita koju pruža cjepivo. Putin je također odbacio navode o podcjenjivanju ”Sputnjika V”, rekavši da je lijek registriran u skladu sa svim zahtjevima ruskog zakona, kao i s međunarodnom praksom.

COVID-19Sputnik V
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
peterr
3 godine prije

Svetlana je dobila samo 10% glasova, nije htijela priznati izbore i “pobjegla” u neprijateljsku zemlju Litvaniju.
Odatle poziva na svrgavanje vlade, jedan tren govori da ce ona voditi zemlju da je spremna a drugi tren trazi nove izbore.
Poziva neprijateljske zemlje da se mjesaju u bjeloruske izbore i da uvodu sankcije.
Bili ovako nesto Amerika tolerirala?

Ako ne bi, zasto bjeloruska vlada ne uvede zakone koji bi se priblizili americkim.
Ovako nesto U hravtskoj nije mogucno zato jer stranci upravljaju s njom…
a ti stranci nisu bilo tko, nego Amerikanci, Englezi, Nijemci…I bas ova prodaja Hrvatske ima veliku prednost za hrv. politicare, zato jer se ne mogu kroz nikoje revolucije srusiti.
Ovi hrv. politicari se mogiu rugati narodu, biti arogantni zato jer znaju da imaju podrsku svojih stranih gospodara.

RENEW
3 godine prije

“Tako predrzen, da bo sedel v moje naročje…” Mislite, da nas BOG ne bo udaril zaradi tega, ker doktorji stalno jedo jabolka z drevesa spoznanja? Mislim, da zelo lahko udari z zadnjo kugo in to je smrt prvorojencev. Za to bodo pa krivi doktorji, ki so se šli BOGA…
Šli so se BOGA in posegli v genom človeka, rastlin in živali. Bog je ljubosumen BOG in ne bo dovolil, da se tako norčujejo… Tudi ZEUS je vrgel človeka s krilatega konja Pegaza.

tihobl
3 godine prije

O registraciji vektorove vakcine pisao sam prije 2-3 dana, a sad cujem da jos 3 vakcine trebaju biti registrovane iduceg mjeseca. Ali to nije sve – rusi i kinezi su napravili sporazum da zajednicki razviju lijekove protiv korone. Ko se ne vakcinise, a oboli, popije tabletu i rijesi stvar. Sporazum se potpisa nakon sto je politbiro objavio da se moraju pripremiti za nastavak bioloskog rata. Kina i Rusija se ozbiljno pripremaju za rat (politbiro govori o napadu punog spektra hibridnog rata kojeg ocekuju uskoro), a u SAD se sve vise razbuktava gradjanski rat.

puki
3 godine prije

Njemački liječnik, dr. Sucharit Bhakdi, stručnjak za mikrobiologiju i infekcijsku epidemiologiju, je pored, dr. Wodarga, najpoznatiji kritičar histerije korone i protivnik obaveznog cjepljenja. Bhakdi, također stari, iskusni liječnik, je tajlandskog podrijetla, sin tajlandskog diplomate, odrastao i školovao se u Njemačkoj. Bhakdi, čije je otvoreno pismo Merkelici, ovaj portal objavio prije više od 3 mjeseca je fin, miran, prijazan čovjek. Zajedno sa svojom suprugom, dr. Karinom Reiss, on je prije mjesec i pol izdao knjigu “Corona – lažni alarm”, u kojoj su njih dvoje raskrinkali pandemiju i nepotrebene mjere, koje su jako oštetile i inače jaku njemačku ekonomiju. Knjiga je odmah izbila na 1. mjesto najprodavanijih knjiga u Njemačkoj, uprkos tomu, što dr. Bakhdi nema pristup u mainstrema medijima (tamo dreče samo plaćeni Gatesovi lažovi) i nema nikakvu reklamu. U intervjuu za neovisni portal, prije nekoliko tjedana, Bhakdi je između ostaloga rekao: Epidemija više ne postoji, to je vlada čak priznala,… Čitaj više »

puki
3 godine prije

Bhakdi, 2. dio:… …I ja vam kažem, vjerujte mi: ne može biti drugačije, već je uvijek tako, da se otpad stavlja pred vrata ( napadnute stanice) I što će se onda desiti, da vaši kiler limfociti, koji imaju pamćenje, jer obrambene stanice, tojest kiler limfociti, koji su u ovoj zimi probuđeni, oni spavaju u ljeto, ali slijedeće zime, opet se bude i izlaze, da bi se borili protiv sljedćeg virusa. Naš imunski sistem spava, ali ne umire. I onda će doći te obrambene stanice i ubiti vaše stanice, koje su se usudile da primjene ovaj gen i naprave tvornicu (dakle one stanice u koje je ubrizgano cjepivo, tojest gen virusa). To je ludilo. To je ludilo, što oni čine i ja ne znam zašto oni ne misle na to.. Ja sam rekao, gospođa Merkel se treba javiti prva kao dobrovoljac (za cjepivo). Na pitanje novinara, o organizaciji, koju je osnovao… Čitaj više »

puki
3 godine prije

Neka mi netko objasni, i prestajem pisati o virusu. Dakle imamo najsmrtonosniji virus ikada, nema lijeka, a ima onih koji su ozdravili od smrtonosnog virusa. Kako? Kako to da virus nije opasan na političkim skupovima, u trgovinama, javnim kućama, a opasan je u školskim klupama, bolnicama, staračkim domovima i vrtićima… Kako!!?? Kako to da je Mujo napravio dva testa, jedan u Sarajevu, a drugi u Beču; prvi kaže imaš koronu, drugi kaže nemaš! Kako to!? Kako to da trgovkinje koje su doslovno pune tuđih slina i bakterija, gotovo ne oboljevaju od ovoga virusa, ali virus redovno napada u steriliziranim bolnicama i staračkim domovima. Kako!!?? Kako to da ne postoji opasnost prenošenja zaraze putem seksualnih usluga u javnim kućama, a postoji opasnost pri susretu roditelja i bolesnog djeteta. Kako to!? Kako to da imigranti ne oboljevaju od virusa, iako po svim zakonima svemira, upravo bi oni trebali biti daleko više ugroženi… Čitaj više »

puki
3 godine prije

https://www.pink.rs/svet/230017/u-parizu-obavezno-nosenje-zastitnih-maski

“Od jutros je u Parizu obavezno nošenje zaštitnih maski u svim javnim prostorima.
Ova mera se odnosi kako na pešake, tako i na vozače skutera, bicikliste, morocikliste i vozače trotineta, prenosi CNN…”

netko jucer na forumu, u clanku o maskama rece, da politicari i stozerasi u mnogim drzavama, kopiraju jedni druge… Ne, vec svi oni dobivaju naredjenja od zmijolikih iz centra kabaline zmije, FED-a i CFR-a..

I ovo u Francuskoj je jos jedan dokaz… I u Francuskoj pripremaju 2. nastavak horor filma Plandemija, takozvani “2. val”.
“2. val” je zmijolikima nepohodno potreban, da bi se mogla sprovesti operacija msovnog cjepljenja…. A da bi se i dalje odrzavao strah od nepostojece bolesti korone–posto je vjerojatno rizicno da prave drugo potpuno zakljucavanje (zbog straha od vecih pobuna stanovnistva)–onda moraju naredjivati stalno nosenje maski… da bi se odrzao privid o navodnoj stalnoj opasnosti od korone..

puki
3 godine prije

Inace ne diskutiram sa trolovima, ali samo da ovo odvratim, trolovima anonymousu i dabi:

ocito vam je u vasoj zapjenusanosti, promaklo da je autor posta, “Neka mi netko objasni, i prestajem pisati o virusu.”…. Anđelko Katinić.., sto i pise ispod posta i taj post je objavljen vec na drugim portalima, a ja sam samo prenio taj post ovdje…

vinko
3 godine prije

Diplomatski napad protiv Bjelorusije pokrenut je na najvišoj razini, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko na sastanku vlade u Minsku, 27. kolovoza, javlja BelTA. „Svjedoci smo određene faze hibridnog rata Bjelorusiji. Kako se inače može nazvati? Masovni mediji i informacijski rat uključeni su u ovu borbu, rat sukobljenih strana. Diplomatski napad na nas započeo je na najvišoj razini “, rekao je Aleksandar Lukašenko. Napomenuo je da susjedi Bjelorusije ne samo da otvoreno izjavljuju svoje stajalište o ponovljenim izborima u zemlji, već se počinju miješati u njegove unutrašnje poslove i vršiti pritisak na državu. “Diplomatski rat je očit”, ponovio je predsjednik. Šef države dodao je da zemlja sada mora potrošiti ogroman novac za stabilizaciju situacije na svojoj zapadnoj granici gdje su otpremljene neke vojne jedinice. “Vidite ove izjave koje govore kako će, ako se Bjelorusija raspadne, Grodna oblast postati dio Poljske. Oni to već otvoreno izgovaraju, sanjaju o tome. Oni neće… Čitaj više »

puki
3 godine prije

oni koji jos imaju iluziju o Kini…

evo izvjesca i to ne od strane portala “teorija zavjere”, vec od strane mainstrema portala, novina faz.
Da se vidi, kako Gejtsovi pajdasi iz kineske crvene kabale to rade..

U kineskoj regiji Xinjiang je na snazi stroga karantena za stanovnike ove regije, iako, skoro da i nema slucajeva zaraza od korone, odnosno ima ih jako malo.
Ljudi su fakticki zatvoreni i to vec 40 dana…
Sto je dovelo do velike frustracije i nezadovoljstva stanovnistva, pa se kineska partijska kabala ocito prepala mogucih protesta, pa je gradjanima ponudila, da se mogu obratiti vlastima, da “razgovaraju o problemima”…

Max
3 godine prije

Kakav drugi val kad se prema medijima nismo riješili ni prvog?

nessy
3 godine prije

Pjekjasna Svetlana, podseca me na onoga stakora Guaido-a iz Venacuele, oboje su pobjegli pod suknju svojih NATO sponzora, odlucni da svojoj zemlji i narodu donesu sve dobrobiti USA demokracije. Uz “demokraciju” svi drzavni resursi ce zavrsiti kao vlasnistvo donositelja ljudskih prava, a narod ce proci kao i u Ukrajini, bit ce sretni ako nadju komadic sendvica u kontejneru. Ukrajina, zitnica Euroazije, danas uvozi destine tisuca tona hebenog krumpira, jer politici tako bolje odgovara. Kome nije jasno sto ceka Bjelorusiju, neka pogleda Ukrajinu. Koliko god Lukasenko bio ovakav ili onakav, on je mila majka za ono sto narod ceka zajasi li Svetlana sa svojim sponzorima.

nessy
3 godine prije

L.R.
Vec tjednima vidim da moji komentari cekaju validaciju. U principu, uvijek budu odobreni, ali, nakon dugih sati, cime, jednostavno gube smisao. Pa, valjda ste do sada ustanovili da nisam trol, provokator, i da nema nista nepristojnog ili uvredljivog u njima. Bilo bi lijepo, da revidirate odnos prema mojim komentarima, zbog navedenih cinjenica.
pozdrav, i zelim urednistvu i portalu sve najbolje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI