Alibaba i druge kineske firme možda će zamrznuti investicije u Indiji, jer se poslovni odnosi pogoršavaju nakon sukoba na granici

Alibaba
3 komentara

Kineski gigant e-trgovine Alibaba navodno obustavlja ulaganja u indijska startup preduzeća, što je još jedan znak da nedavni sukobi duž himalajske granice dviju zemalja narušavaju poslovne veze ovih azijskih ekonomija.

Osim velikog internetskog trgovca, nekoliko drugih kineskih firmi takođe preispituju svoje investicione planove za Indiju, naveli su izvori.

Kompanije, kako se izvještava, planiraju da ne ulažu više novca u sljedećih pola godine, jer čekaju da se stvari „ohlade“.

Alibaba, kao i još jedna od glavnih kineskih tehnoloških kompanija Tencent, intenzivno ulažu u indijska preduzeća tokom posljednjih pet godina. Dok su kineska ulaganja u rizični kapital u Indiji iznosila preko četiri milijarde dolara, sama kompanija Alibaba je u indijske startupe uložila preko dvije milijarde dolara.

Kineski fondovi pomogli su preko desetak indijskih preduzeća da postanu jednorozi (dostignu procjenu od preko milijardu dolara). Prema istraživačkom centru Gateway House sa sjedištem u Mumbaiju, 18 od indijskih 30 jednoroga, uključujući i one najcjenjenije – kao što su platni sistem Paytm i platforma za dostavu hrane Zomato – sada finansiraju Kinezi.

Iako kineski investitori stavljaju nove investicije na čekanje, oni ne planiraju da smanje uloge ili izlaze iz ulaganja, navodi se u nedavnom izvještaju. Jedan od izvora objasnio je da je to zbog stanja na tržištu i činjenice da nema mnogo kupaca.

Jack Ma’s Ant Group – podružnica Alibaba Group – ranije je nagovijestila da se suočava sa izazovima u Indiji zbog nedavnih promjena u državnim propisima o direktnim stranim ulaganjima. Kompanija se trenutno priprema za svoj IPO blockbuster koji bi mogao postati najveći u istoriji.

„Odvojeno, 2020. godine, promjena regulacija stranih ulaganja u Indiji dovela je do naše dalje procijene tajminga naše dodatne investicije u Zomato, agregator restorana i isporuke hrane sa sjedištem u Indiji“, rekla je grupa u svom IPO izvještaju.

Poslije graničnog sukoba u junu, u kojem je ubijeno 20 indijskih vojnika i nepoznati broj kineskih vojnika, New Delhi je počeo da suzbija kineska preduzeća usred rastućih bilateralnih tenzija. Indijska vlada zabranila je oko 60 kineskih aplikacija, uključujući TikTok i WeChat, a takođe planira isključiti glavnog kineskog proizvođača opreme Huawei iz svojih telekomunikacijskih mreža.

Indijainvesticijekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puf
3 godine prije

Jedini nacin da se rijesi ovaj potpuno suludi sukob oko granica koje nikada nisu definisane je da se aktuelna kontrola na terenu prizna kao sluzbena granica.

Isto se desilo 2003. godine. Tada je Kina priznala malu indijsku saveznu drzavu Sikkim kao dio Indije, koju je Indija aneksirala 1975. godine, a Indija je slizbeno priznala Tibet kao dio Kine.

U ovom slucaju najbolje rjesenje je da Kina prizna Arunachal Pradesh kao dio Indije, a Indija da prizna Aksai Chin kao dio Kine.

ioewnrgferngtnerutgerguerifeirfrgrdefvc
3 godine prije

Slijedi udar na Kinu preko odredbi jewropske komisije da države eu uvedu carinu i pdv za sva pakete vrijednosti veće od 20 jeura. Zemlju kafenih i Kinu su namjerno napravili mnogoljudnima da bi žetva za tatu stvora bila giga proporcija.

Alex
3 godine prije

Poslao je Alibaba 40 hajduka…graničara u biti…sada gasi investicije. Opustošena špilja…😭😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI