Američki senatori traže hitne mjere protiv kriptovalute Caracasa

Petro
26 komentara

Kada je odlučila stvoriti “državnu” kriptovalutu Petro, koja je podržana rezervama nafte u vlasništvu države, čini se da je vlada Venezuele učinila dobar potez.

Prvi znak je uzbuna u američkom Kongresu. Naime, vatreni protivnik Chaveza i njegovih nasljednika, američki senator Robert Menendez, koji je prethodno govorio o novoj naftnoj kriptovaluti odobrenoj od strane vlade u Caracasu, tražio je da SAD poduzmu potrebne mjere u suzbijanju projekta vlade Nicolasa Madura.

Venezuela je pokrenula vlastitu kriptovalutu Petro, za koju tvrdi da je prva suverena kriptovaluta na svijetu. Petro može osigurati Caracasu da izbjegne sankcije nametnute od strane Sjedinjenih Američkih Država i bori se protiv ekonomske krize u zemlji.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je izjavio kako se nada da će Petro postati alternativa nacionalnoj valuti, bolivaru, koji sada vrijedi samo 0,00003 američkih dolara. Prema riječima predsjednika, Petro je u prvom danu inicijalne ponude uprihodovao 735 milijuna dolara u kineskim juanima, a kasnije još 300 milijuna u dolarima, eurima, Etherumu i Bitcoinu.

Krajem prošlog mjeseca je Menendez, zajedno sa senatorom Marcom Rubiom, još jednim iz prvog ešalona u borbi protiv Venezuele, Kube, Bolivije, Nikaragve i ostalih suverenih zemalja Latinske Amerike, uputio pismo američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu kojim osuđuje stvaranje i korištenje venezuelanskog Petra.

Zabrinuti smo da bi kriptovaluta mogla Maduru pružiti mehanizam kojim bi provodio isplate stranim zajmodavcima i obveze u Sjedinjenim Državama, čime će očito ugroziti namjeru nametanja sankcija Sjedinjenih Država”, napisali su senatori Robert Menendez i Marc Rubio.

Senatori su pozvali američkog ministra financija Stevena Mnuchina da prati napredak Petra i ponudi akcije koje bi ministarstvo moglo poduzeti kako bi se spriječilo da Caracas svojom kriptovalutom zaobiđe američke sankcije.

Menendez je sazvao Odbor za bankarstvo Senata, ali na sastanku ni predsjednik Komisije za vrijednosne papire Jay Clayton, ni predsjednik Robne komisija trgovačkih društava J. Christopher Giancarlo, koji su bili nazočni, nisu odgovorili hoće li njihove agencije ograničit će korištenje Petra.

J. Christopher Giancarlo je rekao da će “pažljivo promatrati” kako bi vidio koristi li se Petro da bi se izbjegli učinci američkih sankcija nametnutih protiv Venezuele.

Glasnogovornik senatora Menendeza je istaknula izjavu američkog Ministarstva financija Petru od 19. siječnja, nakon pokretanja kriptovalute. U priopćenju se navodi kako bi “valuta s ovim karakteristikama mogla osigurati nove kredite venezuelanskoj vladi”, koji su zabranjeni Trumpovim dekretom od kolovoza 2017.

Američki građani koji se budu koristili potencijalnom venezuelanskom digitalnom valutom mogu biti izloženi riziku američkih sankcija”, dodao je ministar financija Stevena Mnuchina.

“Nastavljamo tražiti načine da spriječimo režim Madura da nekažnjeno izbjegne američke sankcije i planiramo nastaviti raditi s Ministarstvom financija za izradu smjernica za daljnje djelovanje”, izjavio je glasnogovornik Menendeza.

Dakle, za sada će se sankcionirati samo američke fizičke i pravne osobe za koje se otkrije da se koriste Petrom. Čini se da američke agencije ne mogu otkriti transakcije ove kriptovalute izvan granica SAD-a i traže način kako to postići.

Istovremeno s objavom vijesti da Robert Menendez i Marc Rubio od američkog ministarstva financija traže da se pokuša spriječiti da Petro ne ugrozi učinak američkih sankcija, Bloomberg objavljuje članak kako je kriptovaluta Venezuele običan zrak i to što je svaka jedinica podržana barelom nafte ne znači ništa.

Međutim, osim uspjeha inicijalne ponude, postoji nekoliko detalja zbog kojih su se uzbunili u Washingtonu i na Wall Streetu.

Petro je već napravio prvu, ali važnu pukotinu u financijskoj blokadi Venezuele. Prvim priljevom resursa potencijal Petra da privuče ulaganja raste, unatoč propagandi Bloomberga. Nakon što je Trump rekao “kako niti jedan dolar ne smije otići u Venezuelu”, drugog dana inicijalne ponude je od skoro 300 milijuna “dolara” oko 30 posto bilo upravo u američkim dolarima. Brojke iznosimo u dolarima, obzirom da smo prvog dana naveli da je uprihodovano 4,7 milijardi juana, pa su se svi pitali koliko je to u dolarima ili eurima?

Ovdje je postalo jasno da ako “za Venezuelu neće biti dolara”, a netko ih ipak šalje, doći će juan, euro, jen, funta, Bitcoin, Ethereum i druge kriptovalute. Dakle, teza o tome da nitko ne vjeruje Venezueli, jer navodno ne podmiruje ili odgađa svoje dugove, pada u vodu.

Petro donosi novu valutu u zemlji i to znači pad inflacije, ali najvažnija stvar je da je ovo nova imovina koja ima pravu vrijednost i s kojim nije moguće izdati dug bez kontrole, zbog čega je sigurnija  od bilo kojeg mehanizma koji je do sada raspolagao Caracas.

Jasno je da ako Petro bude uspješan, a inicijalna ponuda govori da bi to mogao biti, onda možemo već reći da je država zaobišla blokadu SWIFT-a. Iran i Rusija čekaju da vide hoće li se to dogoditi i prema rezultatima će odlučiti hoće li pokrenuti vlastitu kriptovalutu podržanu resursima, možda i zlatom.

Stoga Robert Menendez i Marc Rubio imaju razloga za zabrinutost, a kako će američko Ministarstvo financija uspjeti utjecati na ovu sivu zonu, teško je reći. Za kažnjavanje američkih fizičkih i pravnih osoba uvijek ima mogućnosti. Ali što s ostalim igračima na tržištu?

KriptovalutePetro
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ellessar
6 godine prije

Izgleda kriptovalute nisu samo Ponzijeva piramida kako su neki tvrdili vec pokusaj izmicanja iz kandži SAD-a ili jos bolje Deep State-a. Petro se ne kupuje samo za juane i dolare vec i za Bitcoine i Ethereume cime se dodatno zaobilazi direktna zabrana koristenja dolara. Jest da se pocetna investicija u navedene kriptovalute obavlja vecinom u dolarima, ali porastom vrijednosti kriptovaluta i placanjem u kriptovalutama brojne zemlje mogu zaobici sankcije. Hoce li se uspjeti odrzati takav sustav placanja pokazat ce vrijeme. Osobno mi je drago svaki puta kada wannabe Vladari svijeta pocnu gubiti potpunu kontrolu.

cool
6 godine prije

Paradoks je još veći ( što u tekstu nije navedeno) što i Američki građani i biznismeni ulažu u Petro što direktno što indirektno preko posrednika. Istina je također, kako će proći?; u svim parametrima za sad sve ide na ruku Venezueli zbog čvrstog pologa u nafti i to je prednost; da li će se proširiti i na druge plemenite metale kao polog – tek treba vidjeti?

Sovoranola
6 godine prije

Kad se Soros i establisment propeo na zadnje noge tvrdeći da to ništa ne valja, odmah sam dobio potvrdu da se radi o nečem što može izazvati velike promjene.Ovo je nastavak te priče.

Sinisa
6 godine prije

Strasno,ovo sa kriptom daje ogromne mogucnosti!

Antonio Cagapulito
6 godine prije

Ma bezobrazni Maduro,kako se samo usudio napravit ovako nešto!

jetflash
6 godine prije

petrodolar se trese

Zadranin
6 godine prije

Ameri, heba vam pas matere, ostavite se drugih nacija gamad jedna.

Pljuc.

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Ovaj senator se napalio na Petro k’o dabar na kubik drva.

Crni žutokljunac
6 godine prije

I meni se na prvu sviđa ovo zaobilaženje sankcija.Ali i dalje mislim da su kriptovalute kukavičje jaje.Srednjeročno vidim eksploziju kriptovaluta koja sve više smanjuju količinu i ovo malo gotovine do njezinog nestanka.Poslije ćemo bit spojeni na mrežu,da bi mogli do sredstva plaćanja a i do svega drugog,jer će sve više svega bit preko mreže,ukljućujući i nas direktno spojenih na nju.U budućnosti će mreža bit sve više pod pritiskom kontrole.U biti to sve skupa je jedan proces koji je počeo kad je novac izgubio pokriče u materijalnim dobrima,zlato,srebro.

Sale
6 godine prije

Ova kripto-valuta nije podržana rezervama nafte, to je tako samo u retorici i propagandi, kao kada bi rekli da je podržana u lepoti zalazaka sunca. U praksi, može se zameniti samo i isključivo za druge fiat ili kripto valute, a nikako za bilo kakvu naftu ili rezerve nafte, pa se njena “podržanost” sastoji, da budem vrlo precizan, u baš ničemu.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

a što uopče uvode sankcije venecueli ? izgladnjuju narod ? to je zločin

mile
6 godine prije

Kriptovalute sa realnom podlogom su opisane u knjizi “Budućnost novca” i one će postati najvažniji novac čim ih počnu izdavati ovlašteni skladištari burzovnih roba. Nakon 300 godina vrijeme centralnih banaka prolazi.
Više na https://www.scribd.com/document/335408805/Budu%C4%87nost-novca

sirijac
6 godine prije

Dobra reklama za sve one ljevičare koji su skloni jednome ovakvome režimu koji je u Venezueli…navuć ih na “tanak led” pa nakon što ulože novac lagano ga staviti u drugi plan, pa u treći plan i na kraju marginalizirati i obezvrijediti.
A to se može dogoditi i preko noći, zar ne?

alan ford
6 godine prije

američki senatori su samo plaćene pudlice cio-hazarske bankomafije iz FED-a

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI