Prag napušta euro – Novi šamar za Europsku uniju

Euro kriza
170 komentara

Zbogom euro! Nakon Brexita za Europsku uniju stiže novi šamar, ovaj put iz Praga i to neposredno nakon razočaravajućeg summita EU u Rimu. Dok su svi europski lideri i eurobirokrati iz Bruxellesa pratili kampanju i francuske izbore, strahujući od pobjede Marine Le Pen, koja je također pobornica izlaska iz eurozone, udarac je neočekivano došao iz Češke.

Narodna banka Češke je odlučila da nacionalnu valutu, krunu, odvoji od eura. Gotovo stalna referentna stopa od 27 čeških kruna za jedan euro, koja je bila na snazi tri godine, napuštena je.

Stručnjaci iz financijskog sektora i analitičari su uznemireni, jer to vide kao prvi korak male, ali visoko industrijalizirane Češke ka odustajanju od ranije deklariranog cilja i pridruživanju jedinstvenoj europskoj valuti.

Na primjer, Slovačka, koja je zajedno s Česima tvorila jedinstvenu državu i mirno se razišla s padom komunizma, dio je eurozone. Podsjetimo da je su kao Čehoslovačka ove dvije zemlje do nacističke invazije 1938. godine bile tehnološki među najnaprednijim i jedno od glavnih svjetskih gospodarstava.

No, Prag je donio ovu odluku kako bi se spriječilo da doznake i ulaganja Čeha koji žive u inozemstvu postani preskupi i da se ne poveća stopa inflacije, koja trenutno iznosi 2,5% godišnje, koju treba sniziti ispod granice od 2%.

Sada je Narodna banka Češke izabrala manje zlo i potpuno se oslobodila bilo kakve reference na euro.

Odluka ima dvojnu pozadinu. Prvo su predstojeći izbori iduće jeseni, čiji ishod je neizvjestan i premijer Bohuslav Sobotka, koji je najavio ostavku, želi popraviti rejting, a drugi razlog je što je u posljednjih nekoliko godina češka kruna bila na meti međunarodnih špekulanata.

Uglavnom špekulativni hedge fondovi su uložili 65 milijardi dolara na revalorizaciju češke valute, prisiljavajući Narodnu banku u Pragu na intervencije na tržištu. Te su aktivnosti dovele do potresa u tekućem proračunu i zbog udara na češke rezerve se Narodna banka zemlje odlučila na ekstremne mjere.

Odluka Praga podsjeća financijska tržišta na izbor Švicarske, koja čak nije ni članica EU, a koja je u siječnju 2015. godine švicarski franak oslobodila od veza s eurom. Izbor Švicarske je doveo do međunarodnog financijskog potresa i uzrokovao najveću deprecijaciju eura u povijesti.

Czexit“, ili odvajanje krune od eura, imat će ograničene posljedice. U trenutku odluke je u odnosu na češku valutu euro oslabio, ali je u odnosu na dolar ostao stabilan.

No, stručnjaci su podijeljeni oko velikog pitanja. Može li odluka male i industrijalizirane zemlje u srednjoročnom razdoblju imati političke posljedice na cijelu središnju Europu? Obzirom da se do nedavno vrijednost krune isključivo vezala za euro, Češka je pretrpjela gubitak rezervi, Prag nije vidio drugog izbora i jedina alternativa je bila masovna prodaja rezervi ili ubrzani ulazak u eurozonu, što je scenarij kojeg u Češkoj očito žele izbjeći.

Osim toga, jedinstvena europska valuta, posebno u Višegradskoj skupini koju čine Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska, izgleda sve manje atraktivna. U Pragu i drugdje na istoku Europe čak i sama EU u očima mnogih političara i birača izgleda kao daleki i neučinkoviti birokratski entitet, koji predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalni suverenitet, a Češka se nakon pola stoljeća dominacije Sovjetskog Saveza njega ne želi odreći.

Češka se pokazala kao primjer da najviša financijska institucija zemlje ima autonomiju i može naći najbolji model za očuvanje suvereniteta, a njega nema bez monetarnog, te da baš i nije nužno bezglavo žuriti u eurozonu, kako tvrde ministri u Zagrebu i guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić.

Czexiteuro zonanapuštanjeRepublika Češka
Pretplatiti se
Obavijesti o
170 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Koriste glavu za razmisljanje ovi iz Prag.
Ovi nasi na Balkanu glavu koriste samo za klimanje pred Briselom i ponekad da je ocesljaju i stave neki gel. Takve glave su zrele za cvrge. I to jake.

MilanCZ
6 godine prije

Cesi nece nikad mjenjati krounu za euro,to i Bruselu jasno. Ostaju u EU Ali neuzimaju euro sredstvima placanja unutar drzavne.

tuf
6 godine prije

Sobotka je najavio ostavku (zapravo rusi cijelu vladu) zbog poreznih pronevjera ministra financija Babisa – drugog najbogatijeg Ceha – koji je njegov protivnik i ocigledno je procijenio da ga moze rusiti jedino tako da ga povuce sa sobom.
Ne mora Sobotka popravljati svoj rejting, nije on pronevjerio 55 milijuna € vrijednih neoporezivih dionica.

laki
6 godine prije

…pitaj Ceha sto su mu Nijemci ( citaj Nacisti ) napravili 1938 godine….Zlocin Nijemacke nad Cehoslovackom 1938, uz blagoslov Britanije ne moze se usporediti s nicim sto je itko ikad Cehoslovackoj napravio u povjesti tog naroda ili ta dva naroda……..

Ivan1
6 godine prije

Nije šamar EU, nego nadnacionalnoj eliti.
EU je liuzija, da bi se porobile države, koje nacisti nisu uspjeli osvojit.

mars
6 godine prije

Eh da vidimo koje su sad demokratske metode uvjeravanja na raspolaganju, da se Česima objasni da je to loš potez za njih :
– sudetski nijemci (kao 1938.) – ma jok, njih tamo maltene više i nema
– prišapnuti i podsjetiti Moravce kako je Moravska nekada davno bili samostalna država
– otvoriti oči Slovacima kako su ih prilikom razlaza sa Česima iz zajedniče države, ti isti Česi malo zaje*bali u pogledu nekih teritorija
– otkriti svijetu neke mahinacije o štimanju testova nedozvoljene emisije štetnih gasova u “Škodi” i Tatri”
– iznenadni pad kreditnog rejtinga Češke kao države i njenih privrednih giganata
– problemi u obezbjeđivanju novih kredita i otplati postojećih
Meni je ovo palo na pamet, a ako još neko ima kakvih ideja o demokratskim mjerama kojima bi se Česi vratili na pravi put, slobodno neka me dopuni jer niko ne može znati sve.

Torino
6 godine prije

Fake News
Engleski The Independent javlja da su primjeceni ruski ratni brodovi van latvijskih teritorijalnih voda i to dokaziva da je Rusija agresivna i USA mora zastiti svog pijuna.

Russian warships spotted just outside Latvia’s territorial waters in latest show of strength

Buduci da malo tko od Amerikanaca znade gdje je Latvija i buduci da Amerikanac ne zna sto to znaci van teritorijalnih voda onda se Amerikancu moze prodati bilo koja propaganda.

subaru
6 godine prije

Opaaa, objava rata tami, znaju oni čime se kolonizira planet. Uvijek su bili među najmudrijima i najuljuđenijim slavenima. Pazi ti kahones, kao ono stereotip česi ih nemaju, ma nemoj, aferim česi!

davor
6 godine prije

Organiziram ljetovanje i zimovanje za HDZ-ovce u Češkoj

Grdi
6 godine prije

A gdje je b.vujicic? ………………. skriva se i ceka da gradani RH dodu po njega sa vilama ………….

Roko
6 godine prije

Vujčić = Pusić

Pametnom dosta.

vv-oltv
6 godine prije

U EU svatko pokusava prevariti drugog, hr. politicari ovo ne shvacaju.

jale
6 godine prije

Kad se sagleda odnos prema EU na Balkanu iz pozicije Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske, jasno je da su ovdje vladali ili vladaju već 27 godina provjereni i uvjereni kvislinzi u sprezi sa ovjerenim internacionalnim kriminalnim organizacijama!!! Ako ne namještaju izbore onda ih narod bira, prema tome, suvišno je više išta dodati. Drugačiji je to mentalitet, nego naš. Oni doslovno čuvaju suverenitet, a mi ga ovdje u ulozi, oni kažu saveznika, a ja kažem slugu, krademo i preprodajemo od naših potomaka.

zlatan
6 godine prije

Šta bismo dobili ukidanjem eura? Budimo realni. I svi mi kada kupujemo stan ili auto, cijene iskazujemo usključivo u eurima, ne u nikakvim kunama ili Česi u krunama.
Tako su i najtvrdokorniji jugoslavenski komunisti, oni koji su mogli jasno, imali štednju u zapadnonjemačkim markama. Omrznutoj imperijalističkoj valuti. Nisu onu skromnu štednju ili računanje obavljali u dinarima….ipak je dinar bio bezvrijedan.
Realnost je jedno, ideologija sasvim drugo. Kako će reagirati tzv.obični Česi, ako im sada njihova kruna ode dolje? Hoće li im to olakšati ili otežati život? Hoće li im biti lakše doći na ljetovanje na Jadran ili teže zbog toga?
Molim mudre odgovore, ne zapjenjene paljbe!

gojco
6 godine prije

Half Of Canadians Have $200 Or Less In Savings
Zero Hedge

PeroDD
6 godine prije

Najobičnoja promjena tečaja tako da je “euforični” naslov promašen…

Alerik
6 godine prije

Naslov je dakako polulažan/poluistinit jer Češka ne napušta euro, nego svoju valutu prestaje vezivati za euro, što se kasnije u tekstu korektno i navodi. U filozofiji stavljanja naslova (nemate baš talenta) koji će sotonizirati EU, a veličati primjerice Assada ili Putina, ideja vam ne nedostaje.Upravo ta češka odluka govori o snazi EU, a ne o njenoj slabosti. Ako postoje države koje mogu vratiti vlastitu monetarnu suverenost i pritom ostati u EU, onda je to dobro za tu državu i dobro za EU. Sad valja pojasniti što to znači ‘vezivanje valute za euro’. Novac kojeg emitira Narodna banka jest vlasništvo Narodne banke i MORA se vratiti Narodnoj banci, a u optjecaj se pušta kroz kredite komercijalnim bankama. Na taj novac NB zaračunava komercijalnim bankama kamate i te kamate su profit NB, a ako je NB u vlasništvu države, onda je to prihod Državnog Proračuna. Međutim, to je jedva 5% od ukupnog… Čitaj više »

Paulo
6 godine prije

Aleriku smetaju Rusi a jadranskim morem plove amerikanci a nasi politicari primaju naredbe iz americke ambasade, nase nebo je isarano americkim avionima, nasim herojima su sudili anglosaxoni, pljunuti novo-rezimski Udbas.

eu-Raj
6 godine prije

Koča Popović
Koliko sam razumio, Zlatan je govorio o pokretu otpora u Cehoslovackoj i iz njegovog pisanja sam razumio da nije postojao pokret otpora.
Dakle cak i nakon ubojstva Hajdrika , nakon masakra stanovnistva narod nije ustao u obranu zemlje . Malo neobicno. Vjerujem da je tocno sto je napisao Zlatan.

zoran
6 godine prije

@ H’ghar, bas taj vic se mogao odnositi na bilo koga, mogao se stvoriti u Mexicu, Alziru, Palestini a onda CIA i raspacavaci droge, ili americke propagande promjeni uloge.
Osobno sam vidio neke vicove koji su nastali iz bivse Jugoslavije koji su promjenili ulogu i zrtva je bio Zhidov.

Bas taj vic bi se danas mogao koristiti za Hrvatsku
ali ne moze uhvatiti korijene zato jer stotine zapadnih novina to ne ponovu.

Laki Topalović
6 godine prije

Ako su u svrhu špekuliranja krunom uložili 68 mlrd dolara, a sad sam vidio tečaj, bome u ih dobro zjbli. Nije nešto, ali je za Češku dovoljno i da pokaže da možda i neće ući u eurozonu. Kolko sam ja skonto. a Vujčiću bi bilo bolje da se drži fiksnog deficita 3,000001% da nikad ne uđemo u euro. Kako je rekao, Tri godine s deficitom ispod 3% se ulazi pod muß , po nekom zakonu EU,.

Nikola Turajlić
6 godine prije

Za razliku od naroda kojima je ugradjen slugeranski genetički kod kao što su Hrvati i Slovaci, na jednoj strani, Madjari, Česi i Poljaci, kao i njihova rukovodstva koja ne izviruju iz posljednjeg segmenta gastrointestinalnog aparata naših transatlanskih gazda, se nisu uključili niti žele u Eurozonu, jer se nisu htjeli odreći vlastitih valuta, kao instrumenata za provodjenje financijske i ekonomske politike.
Razumnom emisijom novca popunjavaju se rupe u budžetu (bez zaduživanja), na jednoj strani i manipulacijom sa kursom (devalvacijom) valute se podržava eksport domaće robe, a otežava import inozemne robe, na drugoj strani.
Tako su vezanošću kursa kune uz Euro (ranije DM) hrvatska roba i radna snaga postale preskupe, dok vjerodomoljubni dvonožci poinosno pasu travu sa “najvišim primanjima u okruženju”.
Lijepa naša se deindustrijalizira i deagrarizira, dok radno sposobni Hrvati idu u bijeli svijet, trbuhom za kruhom,.

zoran
6 godine prije

H’ghar
Ima jedna starija češka izreka (bila je aktualna kada su Nacisti usli u Cehoslovacku i kad je uz anglo pomoc Cehoslovacka podijeljena )
odprilike ide ovako:
Mi si ne damo srati na glavu, mi otvorimo usta….

Crodaemon
6 godine prije

Samo izdajnik ili neznalica moze bit za uvodjenje €.

Torino
6 godine prije

Zlatane, tebi kao stedisi odgovara jaka valuta, onome tko nema novca i posla ne odgovora jaka valuta.

lajka
6 godine prije

To moze zemlja koja ne zavisi od eu..Cesi ce sledeci da naouste ovo lopovsko drustvo koje je ucjenjivacko….pokazace vrijeme..

rado
6 godine prije

To za Hrvatsku ne važi, ona niti nema “Rezerve”, njih ja nas UDBA oslobodila!

Bye
6 godine prije

Koriste glavu svi osim čitatelja ove “vijesti”. Službena objava češke narodne banke govori nešto sasvim drugo.

May
6 godine prije

Bravooooo

Vlastimir
6 godine prije

Ta vest me je obradovala više nego išta drugo.Česi se najzad osvešćuju.

Žika
6 godine prije

Naslov diletatntski i pretenciozno napisan.

čitatelj portala
6 godine prije

Odlične vijesti!!!

bato
6 godine prije

kamol sreče kada bi i “moji” Janezeki imali malo kičme, a ne da se stalno klanjaju Bruselu, ne zovu slovence đaba Bečki kočijaši,….

ŽBIRAC
6 godine prije

U KAKVU DISKUSIJU

CCC...
6 godine prije

ko zna zasto je to dobro

Analiticar
6 godine prije

Euro je Njemacki projekt kako Njemacka industrija nebi imala kursni rizika i neptredvidjenih troskova kod kalkulacija u industriji. Euro kao EU valuta ovako koristi iskljucivo Njemackoj i sve druge clanice Eura zbog toga pate i propadaju. Njemacka korist od € je ogromna. Ove godine imaju neplanirani suficit u proracunu od 54 Milijarde Eura, ali ne zele da druge € clanice imaju isti status kod EZB kao i Njemci, jer bi tada i Italija, Grcka, Portugal… isto placali prema EZB 0,1 % kamate, sto bi im bila velika konkurencija na trzistu. Ovako Italijani i Grci placaju kamatu 7-8 % a Njemci 0 %. Bravo Cesi !

Ivo
6 godine prije

Vujčićuuu, javi see!

Marinac
6 godine prije

Jeste treba ju napustiti, Germany ?? teror I politiku. Oni nareduju too sto smiju prodati I proizvodit. EU je propast za male drzave u Evropi

Miro
6 godine prije

Svaka čast, Česi!
Eh, da barem mi imamo takvu Banku (i da je pod nadležnosti NAŠE Vlade i Sabora, a ne pod smrdljivim Bruxellesom!)

creative01
6 godine prije

Evo hrvati i u češkoj pokušavaju stvarati ‘ustaško i partizanske’ teme iako je česima važnija budučnost.

omer
6 godine prije

imasvak.svoje.misijenje.paimam.ija.euroje.katastrofa.za.evropu.vidimostase.desava.sa.malijem.drzavama.tonije.zajednicka.valuta.tojesamodase.turete.pare.damogu.veliki.plijackat.male.pavidimo.taj.euro.svicarci.negledajunataj.novac.tosusamo.bonovi.pavidimo.staje.sa.grckom.tone.duboko.u.provaliju.iskoje.nece.nikad.izac.njemacka.i.francuska.onisvoj.novac.nisu.odbacili.tojesamo.ekonomski.trik.njeacka.onase.obogatila.naracun.eura.

Vkadimir Vukusic
6 godine prije

Pa američki nobelovac iz ekonomije prije 2 godine gostovao je u Zg i savjetovao Hrvatsku da ne žuti u eurozonu jer ce izgubiti monetarnu suverenost i neće mici samostalno intervenirati u slučaju krize kao sada Češka .A nasi političari ko tekući samo slušaju sto im činovnici iz Brisela govore

Krešovski Baranovski
6 godine prije

Guverner rekao da je kuna egzotična valuta, nek se odrekne primanja od 40.000

janči
6 godine prije

ini izlaze iz euro zone, a “naša”gospoda požuruje ulazak u euro zonu…..

Mare marić
6 godine prije

Prag ?.

glava
6 godine prije

a hrvatska skace u rupu i oce o oce da dovede zemlju u bankrot totalni.pametan narod

Višnja
6 godine prije

oni napuštaju euro , tako će i još neke zemlje vjerujem a mi uvodimo, pa mi moramo biti posebni, imamo pametne političare koji brinu za svoju zemlju i svoj narod. Samo se pitam što je još Hrvatsko osim Naroda?!?!?!!?

Robert
5 godine prije

Samo naš anemićni guverner gura RH u Eurozonu pod motom; “čim prije to bolje”! Sve dok se ne izaberu pravi ljudi, pod novim izbornim zakonom, Hrvatsku će voditi briselske sluge!!!

wetzer maja
5 godine prije

sve vise drzavnih politicara otkazuje uniji poslusnost, pokazuju da znaju upotrijebiti vlastitu logiku – tako da izgovori u hrvatskoj kako drugi odredjuju sto i kako – nemaju temelja. dok varsavska grupa – koja je odbacila teski komunizam i uvidja novu vrlo slicnu diktaturu – pokazuje zube, u hrvatskoj jedinoj – kao i na ostalom balkanu – nisu se oprostili od komunist. nasljedja. sva vladajuca klika pa i strukture i karakter – ostali su, usprkos clanstva u eu. niti pomaka naprijed, za razliku od bivseg istoka.

vjaceslav
5 godine prije

koja je hrvatska stranka na izbore izašla s programom uvođenja eura u svome mandatu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI