Češka republika uspostavlja jedinicu za borbu protiv dezinformacija

Republika Češka osniva ministarstvo istine
5 komentara
CNN, Laura Smith-Spark: Nova “protuteroristička jedinica” bit će formirana zbog prijetnji stranih kampanja dezinformiranja

U CNN-ovom izvještaju koji potpisuje Laura Smith-Spark, “Centar protiv terorizma i hibridnih prijetnji” bi trebao početi s radom u nedjelju, sukladno izjavi češkog Ministra unutarnjih poslova.

Novi bi centar trebao nadgledati interne sigurnosne prijetnje, uključujući napade na “meke mete” i ekstremizam, kao i kampanje dezinformiranje povezane s unutarnjom sigurnošću.

Uspostava ovog centra slijedi rujansku publikaciju obavještajnih službi, koja identificira “rusko dezinformiranje i internetsku špijunažu” kao potencijalne prijetnje Češkoj Republici, Evropskoj Uniji i NATO-u.

Iz članka proizlazi da su navodne prijetnje vidljive kroz ruski utjecaj u informiranju građana i manipuliranje javnim mišljenjem. Ova optužba, po mišljenju redakcije, više se odnosi na demokraciju kao sustav političkog odlučivanja, nego što raskrinkava eventualne ruske napore da se manipulira. Od konkretnih se tema spominje napad na javno mišljenje o događajima u Siriji i Ukrajini, prikrivena i otvorena podrška populističkim i ekstremističkim političkim subjektima, i ometanje sloge i spremnosti NATO i EU struktura.

Prema najavi češkog Ministarstva unutarnjih poslova, koju prenosi CNN, ova obavještajna jedinica neće nikoga ispitivati, neće cenzurirati online sadržaje ili voditi procese, te neće imati “prekidač za isključivanje interneta”. Umjesto toga, bavit će se informiranjem javnosti o “ozbiljnim slučajevima dezinformiranja” i podnositi interne sigurnosne ekspertize.

Naš je zaključak: ako je formiranje ovakve obavještajne jedinice opravdano, to znači da se slobodnim medijima zadaci informiranja ne mogu prepustiti, odnosno da mediji ne mogu biti oslonjeni na tržišne principe. Svakako ćemo tu pouku i najavu dobro zapamtiti.

Glavni izvor: CNN

Češko Ministarsto unutarnjih poslovaCNNDezinformiranjeLaura Smith-SparkNATOPopulistiRepublika Češka
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Oni će locirati “lažove” njihove “istine” a onda će neka nova agencija, pravni sustav, obavještajna zajednica, policija, “istiniti” mediji odraditi ostatak. Čuvajte se.

Andrej
7 godine prije

Samo vi opusteno ovdje pisite, ja sve fino zapisujem, pa cemo kasnije u stanici ponoviti tko je to javno iznio, tko je to komentirao, sa kime ste povezani, da li vam je u obitelji tko pruzao podrsku glede objavljivanja spomenutog sadrzaja, te kako ste stupili u kontakt sa istomisljenicima.

Delon
7 godine prije

Sto nije ovako napravio Tito nego je dozvolio Grgi Zlatoperu da huska Srbe na Hrvate a Hrvate na Srbe.
Dok je Grga Zlatoper sirio mrznju i US-ranu propagandu Tito je primao u posjetu Sofiju Loren i Richard Burtona.
Ovi natovci, nato-udbasi po EU su puno pametniji od Tita.
Nema mjesta demokraciji ako je demokracija prijetnja nato-rezhimima.

jale
7 godine prije

Njima nije jasno kako su ljudi na zapadu i pored zastrašujuće brutalnog medijskog ispiranja mozga, kojim nas žele lišiti moći logičnog zaključivanja, etike i morala, uspjeli povezati konce i shvatiti kako svo zlo ovog svijeta dolazi upravo sa zapada, iz Washingtona, Londona, Pariza, Berlina i od njihovih neoliberalnih korporativnih političara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI