fbpx

Marine Le Pen: „Britanski izlazak iz EU označio je početak nove Europe neovisnih država“

Brexit Westminster

Britanski izlazak iz EU, koji se službeno dogodio u noći 1. veljače, udario je temelje Europi neovisnih država. Ovim je riječima izlazak Velike Britanije iz Europske unije 1.veljače komentirala čelnica francuske stranke “Nacionalno okupljanje” Marine Le Pen.

“Europska unija ostat će upisana u povijesti kao glasan neuspjeh”, napisala je Marine Le Pen na svom Twitteru.

“Brexit bi trebao označiti početak izgradnje Europskog saveza neovisnih naroda, na kojeg pozivamo i kojeg velika većina Europljana želi”, dodala je Marine Le Pen.

U isto vrijeme se Britancima obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, izrazivši žaljenje zbog njihovog izlaska iz EU. Nazvao je sve što se dogodilo „šokom“ i rekao da model Europske unije nije dovoljno učinkovit i ne zadovoljava uvijek potrebe građana.

Macron je još jednom ponovio svoju namjeru da se “bori za suverenu i demokratsku Europu”.

Od 1. veljače, sljedećih 11 mjeseci, Velika Britanija i 27 zemalja EU će komunicirati kao i prije. Za to se vrijeme stranke moraju sporazumjeti o svim uvjetima odvojenog života, prije svega o postizanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kao što smo ranije izvijestili, iako je Velika Britanija u EU uvijek imala poseban status, zadržavši vlastitu valutu i vodeći se više nacionalnim interesima, ne europskim, ipak je izlazak iz EU bio veliki događaj. Brexit je pokazao da je moguće napustiti Europsku uniju ako je to demokratski izražena volja građana, što je presedan koji bi skupo mogao koštati birokratsku utvrdu odvojenu od stvarnosti sa sjedištem u Bruxellesu.

Najvažnija lekcija Brexita: Što god tko tvrdio, iz EU se može izaći!

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
9 mjeseci prije

Izići iz EU može si priuštiti samo velika i jaka država. Malo države bi stisli već u razmišljanju oko toga a ako bi im slučajno i uspjelo uništili bi ih, za primjer drugima.
Uostalom sačekajmo, vidjet ćemo kako će još Britanci proći. Neće im Njemci i Francuzi tek tako mahati na peronu za sretan put.

Miki
Gost
Miki
9 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Mogle bi izači u paketu kao npr. V4.

Ora
Gost
Ora
9 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Preustroj EU na vidiku, njemici ne mogu toliko izvlačiti novca iz EU pa će se ova polako mijenjati.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
9 mjeseci prije

Psi laju, karavane prolaze …..

Ante
Gost
Ante
9 mjeseci prije

Dio malih država u Europi nemaju neovisnost, to mogu zahvaliti nejedinstvu vlastitih građana. Englezi su druga priča, druga država koja je krojila karte Europe do1945 godine,, pa ih sada hvata nostalgija za tim vremenima, od kada su ameri prevarili Engleze pa su 1945 godine preuzeli od Engleza ulogu krojaća. Englezi i dalje imamu svoju malu podređenu ulogu dostave štofa za amera, zato im treba njihova funta. Zapravo postali su višak, netko koga se ne možeš riješiti, pa zato dostavljaju štof. Mikro države kao Švicarska su zemlje čija ” neovisnost ” služi svjetskim bogatašima da svoj novac lakše sakriju od poreznika.

HR EXIT
Gost
HR EXIT
9 mjeseci prije
Reply to  Ante

Koljevka demokracije, smeta nedemokratima kao i pošten refrendum na kojem su rekli ciao novoj jugoslaviji, DDRu ili što je već EU. Nevjerojatno je da se ne prića o zemlji koja je izvela holokaust, prouzročila 60 milijona mrtvih, od ujedinjenja napala minimalno jednom sve do jedne susjedne države uz dva agresivna svjetska rata koje je pokrenula … da li je ta zemlja ta koja priča o toleranciji ? ili je to zemlja koja upropaštava suverenost svih ostalih ?

Henry
Gost
Henry
9 mjeseci prije
Reply to  Ante

Preuzimanje vodstva od strane SAD bilo je rezultat stvarno velike ekonomske moći. No nije bio zanemariv ni utjecaj genija T. Roosevelta. Da ne širim temu.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

Le Pen je sitno i nebitno provokatorsko smeče kao i njezin otac. Vječna oporba u strahu da ne osvoje vlast, jer bi onda morali nešto i napraviti.

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

Mislis na onoga kepeca Makrona,koji policiju salje i na ucenika.

habanero
Gost
habanero
9 mjeseci prije
Reply to  Slavonac

šalje on policiju i na vatrogasce, postoje snimke. za ljude koji mu plaćaju porez mu je valjda normalno da ih pendreče već mjesecima

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije

Evropa ne zna da ne opstaje dugo država kojoj je Hrvatska sastavnica, Netko im je uvalio “Hrvatskog konja” punog🐒🐗🐏🐐🦜i💩

Psihijatar
Gost
Psihijatar
9 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Samo da opet Srbija ne krene u spašavanje I oslobadjanje….
Dvaput je bilo dovoljno….

Jok
Gost
Jok
9 mjeseci prije
Reply to  Psihijatar

A u 3pm, ne moze niti jedna tema a da se ne podvali u temu mrznja prema srbima. Tipicno za male , primitivne kompleksase

Sve je ok
Gost
Sve je ok
9 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Samo nas nemojte opet “oslobadjati” 🙂

Joža
Gost
Joža
9 mjeseci prije

Brez puno filozofije…
Britanci su izašli pošto nisu mogli podnjeti, da njihov vijekovni “prijatelji” Francuzi i Nijemci vode kolo u Eu…
Još se ne mogu pomiriti sa tim, da jih više nitko ništa ne pita…
Jedino još što jim je preostalo i ide jim dobro od ruke su spletke i zakulisne radnje…

Quds
Gost
Quds
9 mjeseci prije
Reply to  Joža

Britanci su oduvijek bili rak rana u Europi. Oni su oduvijek bili prepreka ka boljim odnosima Njem. i Rusije. Nakon drugog svj. rata tu ulogu su preuzeli Ameri.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije
Reply to  Joža

ja sam sinoc bio na jednom jakom, kriticnom njemackom blogu i gle – moderator i komentatori su podrzali engleze uz komplimente i tvrdnje kako Union Jackovci su ti koji imaju velika JAJA! a njemci kao I obicno nacija bez jaja, te slugatori uvjek bili i ostali sluzeci matrixu..

Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

U povijesti su Britanci,ili točnije Englezi,bili svjetski pokvarenjaci broj 1. Nema sumnje da će već naći načina da EU zabiju kajlu. Jedno je sigurno : od njih love nećeš vidjeti!

HR EXIT
Gost
HR EXIT
9 mjeseci prije
Reply to  Alex

da li je povijesno najgenocidnija njemačka država manje zlo, i zašto ?

Jok
Gost
Jok
9 mjeseci prije
Reply to  HR EXIT

Po kojem kriteriju je najgenocidnija? Znas li ista o masovnom eliminiranju indijanaca? O njima se ne rade holivudski filmovi vec su ti isprali mozak kako su kauboji dobri decki jer ubijaju indijance, naravno.

Slavonac
Gost
Slavonac
9 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex,zato je “nas” kralj pobjego kodnji.Koliko su u povjesti bili mal narod,pa onda napravili genocid u Aziji i Afriki.Normalno bi tu krunu trebali strpat u proslost.Mucnima me uhvati ,ko sve prica o ljuskim pravima i demokraciji.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Iz istupa ovih dvoje francuskih bivših predsjedničkih kandidata, od kojih je naravno samo jedan uspio postati predsjednikom, vidi se ključni konflikt jučerašnje i današnje EU: konflikt suverenosti.
Dok Marie Le Pen (ni danas mi nije jasno zašto je priznala rezultate predsjedničkih izbora) govori o europskom savezu neovisnih naroda ( i država, pretpostavljam), Macron govori o suverenoj Europi.
Suverena Europa je moguća jedino na račun suverenosti država članica.
Ako je EU suverena, članice nisu.
Podijeljena suverenost? Kao izvorište stalnih sukoba – da.
Europa kao savez suverenih država članica – to već drži vodu.
EU će opstati samo kao takva.
Bude li Macron i oni koji ga kontroliraju inzistirao na suverenosti EU, slijedit će exit za exitom.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

@Son
Polazite od potpuno krive pretpostavke. Suverenosti EU? Ako hoćete tu je početak i kraj priče za EU. Dokle god Eu nije u stanju voditi nezavisnu i samostalnu politiku prema ostatku svijeta ona je rob korumiranih političara i neograničene moči banaka i onih koji njma raspolažu. Da ne ulazimo u detalje kao što su Am. vojne baze, špjuniranje najviših EU dužnosnika i naposljetku nikakav pravi odgovor na tu sramotu koju im čine “saveznici”. Več sam jednom napisao da je EU grobnica malih naroda i nikad im neće dozvoliti da se dovoljno uzdignu ekonomski da bi na taj način mogli i nešto odlučivati. Kad bi bar malo bilo poštenja u EU parlamentu, onda bi jedna zemlja važila jedan glas. I tek tada bi vidjeli koliko je ta EU razjedinjena.
EU ovakva kao što sada postoji ne nudi ništa dobroga opčenito. Razlike će se samo još više uočavati. I na kraju će velike članice počet vikat da ne mogu više ekonomski podnjet teret manje razvijenih članica. Naravno, to će biti samo floskula da se vrati EU na prvobitni broj članica kakav je bio prije pridruživanja istka Europe.
LP

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
Koliko shvaćam, zalažeš se (persiranje je po meni višak, poštujemo se i bez toga) za isto što i Macron – za europsku suverenost. Ona se može ostvariti samo na račun članica država. Uzima se njihov suverenitet i EU postaje ‘samostalna, neovisna’, a one same ostaju bez suvereniteta. Nekakva podjela suvereniteta je možda moguća u strogo definiranim granicama koje će dijeliti nadležnosti i dovesti do ravnoteže moći. No, to je skliski teren. Korporacijama, lobistima odgovara situacija u kojoj preko europarlamenta donose uredbe, zakone u svoju korist, a da se te uredbe, zakoni postojećim mehanizmima nameću svima. Čini se da je upravo to otvaranje vrata posvemašnjoj diktaturi.
Ono što će netko nekomu dozvoliti…kao malim narodima neće je dobro opravdanje. Slovaci, Česi, Poljaci danas imaju standard kakvog mi nećemo doseći još godinama.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Son
Evo postavit ću samo jedno pitanje. (a već u zadnjoj rečenici dajete odgovor) Zašto te države imaju standar veći od HR?
Pa upravo zato što Eu nije briga što u HR caruje korupcija i nepotizam i nefunkcioniranje trodiobe vlasti. Njih interesira samo profit i kako taj profit dovući natrag u Njemačku etc. Boli njih ona stvar što je Hrvatski narod opljačkan kroz pretvorbu i privatizaciju. I tu nije kraj, i dalje traje pljačka. A da su željeli na bilo koji način umanjiti i spriječiti pljačku oni (EU) mogli su to i prije nego je HR ušla u EU. A nikada nije ni smjela uči samo zbog neučinkovitog i korumiranog sudstva najviše instance. Son – da, sada mi možete podvaliti onu floskulu “sami biramo svoju vlast”. OK, ali EU snosi i jedan dio odgovornosti stanja u HR jer ništa ne poduzima da makar smanji rak ranu HR društva – KORUPCIJU i SUDSTVO.
I još nešto: može EU donositi uredbe u nedogled, ali pojedine zemlje poput HR ih ne poštuju ili još gore lažu da nešto rade po tom pitanju i falsificiraju izvješča.

Miljenko
Gost
Miljenko
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

To može riješit samo jak vladar kao recimo kralj Tomislav i obračunat se sa domačim izdajnicima kojih ima barem 1% vlastele države i njezinih moćnika! Mač+štit i sjeci do oslobođenja.

habanero
Gost
habanero
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

nema izlaza van. UK je bila trojanski konj.

Quds
Gost
Quds
9 mjeseci prije

Hvala Bogu. Jean Michel Nicolier vječna mu slava i hvala. Jugoslavija je bila masonska tvorevina. Žalosno je da neki tu još žale za njom. Nema više juge, nema više velike srbije.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije
Reply to  Quds

Zato če ti sad engleski masonu utrpati Veliku Albaniju i trista novih minareta za sve izbegle islamske teroriste sa bliskog istoka.

Jok
Gost
Jok
9 mjeseci prije
Reply to  nije bitno tko

Kad vidim ovakav komentar kao Quds, prvo sta pomislim je: tako vam i treba. Potjerali ste 200 000 srba, koji su nasa braca, pa sad cete imati 200 000 arapa. Enjoy!

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Jok

Jok
Bog nije tako spor. Već su dobili.
Kada je car Dušan davao u najam Pelješac Dubrovačkoj Republici, učinio je to uz uvjet da – ne pokrštavaju pravoslavce…
Prema hrpi povjesnih dokumenata, svi Hercegovci su – Srbi. 😃

HR- EXIT
Gost
HR- EXIT
9 mjeseci prije

Što prije izaći iz tvorevine … Britanci su se probudili , ostali spavaju zimski san u kojem će biti eutanazirani, obespravljeni, pokradeni i gjde će im izvana raditi zamjenu stanovništva !

Psihijatar
Gost
Psihijatar
9 mjeseci prije
Reply to  HR- EXIT

Drzi mi je posteni I vrijedan Sirijac nego lijeni muljator sa generacijskim pedigreom…. ..

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Psihijatar

vodi ga ženi kući.

habanero
Gost
habanero
9 mjeseci prije
Reply to  HR- EXIT

nitko više ne ide van. UK je bila trojanski konj.

zoran
Gost
zoran
9 mjeseci prije

EU je trebala osigurati slobodan promet roba i usluga. Takav ugovor bi stao na jedan list papira. Sve ovo ostalo se radi da bi se putem centralne vlade (koju bira tko zna tko i kako) moglo kontrolirati drzave clanice.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

U pravu je kad kaže Eu ” ne fnkcionira ali nisam optimist kad je u pitanju suverenost država mislim da će ona nastaviti nestajati što bi moglo uroditi Ćetvrtim Reichom ili ne Daj Bože nečim sličnim.

habanero
Gost
habanero
9 mjeseci prije

samo se nadajte. nitko više neće izaći van, nije planirano takvo što. UK je zasvirao u frulicu i odveo sve što se moglo u tor, bili su trojanski konj. pratite kako pendreče žute prsluke i vatrogasce po francuskoj. uvest će vam globalisti desetine miliona u EU da još obore cijenu rada i konačno unište srednji sloj do kraja. rekao je Umberto Eco da je najveći problem evropljana što misle da će se fašizam vratiti u nacističkim uniformama.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

nesto interesantno sa jednog jakog njemackog bloga:

1.)Čestitke Britancima za Brexit

Pljesak, Velika Britanija nije članica Europske unije od ponoći 31. siječnja 2020. godine. Huraa.. Britanci su napokon oslobođeni diktature EU i Brisela koja je otokom vladala od 1975. godine.
Bila su potrebna četiri pokušaja da se to učini, jer je britanski establišment teškom mukom PRIZNAO rezultat referenduma 23. lipnja 2016. I time popularnu volju za izlaskom iz EU s nešto manje od 52 posto,(službeni rezultat). Stranke, političari, mediji, poslovani svjet i brojne poznate ličnosti učinili su sve kako bi spriječili Brexit.

Najgore je bilo BBC-jeva propagandna kuća, Brexit-Bashing Corporation, mega-medij financiran novčanim kaznama, koji se neprekidno bori protiv Brexita i pruža stalnu reklamu za svoj utjecaj. No, Britanci se nisu predomislili i ostali su nepokolebljivi.

Strašne slike bile su naslikane na zidovima, da ćecBritanija bez EU pasti u kaos doslovno propast.. kao je zaplašujuća negativna propagandna kampanja bila ogromna. U principu, optimizam većine jednostavnih Britanaca, bio je da oni mogu sačuvat suverenitet čak i bez EU,b pobijedio je prjeteći pesimizam izdajničke elite.

Moje pohvale Britancima za hrabrost i volju za slobodom, a nadam se da će Brexit poslužiti kao primjer drugim zemljama da napuste ovaj nedemokratski zatvor. Poruka je, ne bojte se, jer DA, možete izaći ako želite i ići svojim putem..
=

ps.pravi dio

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije
Reply to  imalijosnade

2.) dio:

Ono što općenito možemo promatrati, posljednje desetljeće he građana koji su sve više izražavali svoju volju, vise nisi marili i dosadili su im da ih politički establišment ignorira, laže, zavarava i maltretira. Žele više demokracije, žele imati više za reći i žele da se njihovo mišljenje konačno prebroji i uvaži.

To je tako očito da politička kasta na Zapadu ne predstavlja interese običnih ljudi i odnosne u zemlji, već interese banaka i financijske mafije, velikih globalnih korporacija, vojne, tajne službe i sigurnosnog aparata i, naravno, super bogatih, koji su postali još bogatiji ,

Nema više jednostavnih milijardera, čak ni s dvoznamenkastom imovinom, ali oni imaju troznamenkaste milijarde, poput Jeffa Bezosa iz Amazona, velikog vlasnika robova, zlostavljača i eksploatatora. Takvu veliku razliku između vrlo siromašnih i astronomski bogatih omogućila je potpuno korumpirana politika.

Gdje god pogledate, ne postoji demokratska kontrola ili legitimiranje u institucijama, jer su anonimni bezlični tehnokrati, aparatiči i lobisti preuzeli vlast, posebno u Bruxellesu, ali nitko ne može glasati i ne može glasati. Donose zakone koji zamaraju korumpirane i kukavičke parlamentarce.

Bruxelles određuje i diktira sve aspekte života i gospodarstva sve do posljednjeg kuta Europske unije, s arogantnošću i bahatošću, oni to znaju

pa. text je puno duži al smo ga morali mnogo skratit zbog autorskih prava i duhovne kradje:) masinski prevod i moje skromne korekture.

dulebg
Gost
dulebg
9 mjeseci prije

Nije loše da se Evropa ujedinjuje. Samo ne u EU. EU je američka kolonijalna uprava, tako je zamišljena i tako funkcioniše, još od osnivanja Zajednice za ugalj i čelik. Evropi treba zajednica koja će raditi za njenu dobrobit, a to između ostalog znači i poštovanje interesa svakog člana, pa i svakog građanina te tvorevine.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik