fbpx

Australijski naučnik za vakcinu kaže da se ne može isključiti teorija o koronavirusu iz laboratorije

Koronavirus - Covid-19

Spekulacije o porijeklu novog koronavirusa nastavljaju se dok australijski naučnici insistiraju na tome da se ne može isključiti mogućnost da je potekao iz laboratorije.

U nastojanju da nađu potencijalnu vakcinu, istraživači sa Univerziteta Flinders i Univerziteta La Trobe koristili su računarsko modeliranje da bi bolje razumjeli kako se virus širi i otkrili da je jedinstveno prilagođen za prenos na ljude.

SARS-CoV-2 virus, koji rezultira bolešću COVID-19, veže se za ljudske ćelije snažnije od bilo koje od testiranih životinjskih vrsta koristeći kompjutersko modeliranje, uključujući slijepe miševe.

„Ovo se suprotstavlja tvrdnji da su slijepi miševi direktan izvor ljudskog virusa“, kaže glavni autor profesor Nikolai Petrovsky.

U radu objavljenom ovog mjeseca, ali koji tek treba da bude pregledan, australijski naučnici ukazali su na niz razloga zbog kojih se virus toliko prilagodio ljudima, kao što je konvergentna evolucija nakon izlaganja ljudskim ćelijama, rijetke mutacije koje miješaju dvije vrste gena i izloženost ljudskim ćelijama vrlo rano u pandemiji.

Ali kažu da je u ovom trenutku nemoguće isključiti hipotezu koja je stvorena u eksperimentu sa ćelijskom kulturom u laboratoriji.

„Ono što mi kažemo jeste da ovaj virus izgleda u cijelom svijetu kao virus dizajniran posebno za ljude – jedino je pitanje da li se to dogodilo slučajno ili namjerno“, rekao je profesor Petrovsky. “Naravno, ne možemo reći koja, ali ni jedna mogućnost se ne može isključiti.”

Smatra se da koronavirus vjerovatno potiče od slijepih miševa i vjerovatno je prešao u drugu životinju prije nego što je zarazio ljude. Najraniji poznati napadi nagovještavaju da se on odigrao na mokroj pijaci u kineskom gradu Wuhan.

Do danas preovlađujuće naučno mišljenje podržava ideju da se virus u zoonotskom slučaju proširio sa životinja na ljude i da nije manipuliran ili modifikovan u laboratoriji.

Ranije ove godine, istraživanje objavljeno u časopisu Nature zaključilo je da virus nije nastao od strane čovjeka.

Čak je i Ured za nacionalnu obavještajnu službu Sjedinjenih Država isključio da se COVID-19 stvara u laboratoriji, uprkos tome što je predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca isticao neutemeljenu teoriju.

„Mnogi naši naučnici objavili su komentare govoreći da virus definitivno nije došao iz laboratorija. Pretpostavljam da su takve tvrdnje politički motivisane, jer se ne zasnivaju na bilo kakvim naučnim dokazima ili principima,“ rekao je profesor Petrovsky putem e-maila početkom ovog mjeseca.

“Dakle, ono po čemu se razlikujemo od onoga što tvrde drugi naučnici, je to što ne možemo znati kako je COVID-19 djelovao toliko snažno na ljudske receptore, bez istrage jer je svaka od opcija ostala barem podjednako moguća.”

Te dvije mogućnosti, ponovio je, su da potiče iz egzotičnog životinjskog izvora ili da je „stvoren i oslobođen u laboratoriji prirodnom selekcijom na ljudskim ćelijama ili direktnim genetskim inženjeringom“.

Posljednja teorija sugeriše da je postojao određeni nivo ljudske intervencije zbog čega je virus djelovao toliko snažno na ljudske ćelije.

Prof Petrovsky kaže da ne osporava nauku koja je utemeljena na tvrdnjama drugih naučnika koji ističu laboratorijsku teoriju, poput one objavljene u časopisu Nature Medicine u martu, koja je otkrila da je visoka podobnost patogena za vezivanje sa ljudima najvjerovatnije posljedica prirodnog odabira na čovjeku ili na čovjeku sličnom ACE2 (enzim) i isključuje laboratorijsku intervenciju.

„Ovaj zaključak ne može biti pogrešniji, jer „prirodna selekcija na čovjeku ili na čovjeku sličnom ACE2 “savršeno opisuje ono što se rutinski radi u laboratorijama širom svijeta, uključujući i u Wuhanu da bi se prisililo evoluciju virusa u određenom smjeru kultivirajući ih na ljudskim ćelijama “, rekao je prof Petrovsky.

„Mi se samo zalažemo za dobru nauku i otvorene umove dok ne budemo definitivno dokazali odakle taj virus dolazi. Napokon odnekud je morao doći. ” Prof Petrovsky poziva na sveobuhvatno naučno istraživanje porijekla virusa.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borik
Gost
Borik
3 mjeseci prije

Nisu kinezi napravili virus, pao je sa marsa.

sobnesnbiueiubgvaewrngvaewrrg
Gost
sobnesnbiueiubgvaewrngvaewrrg
3 mjeseci prije

Uskoro će donjeti zakon gdje će negiranje korociona biti kažnjivo poput negiranja holikeša eno u Venetu predsjednik iste to zagovara, dakle uskoro neće biti moguće negirati kazališnu predstavu…………………….

nonwo
Gost
nonwo
3 mjeseci prije

Najmanje jedno desetljeće se “filantropski” financiraju Gain Of Function(GOF) studije/pokusi kojima se postojećim virusima dodaju (gain function) nove funkcije da budu više patogeni i prenosivi za ljude.Čudna mi čuda baš se radilo i na korona virusu…Objavljeno i što su radili i kako su modelirali SPIKE virusa(komad o kojem ovisi hvatanje na domaćina i na temelju kojeg se razvija cjepivo)…Zbilja je neobično pomisliti da bi sadašnja korona mogla biti himera iz nekog od laboratorija(a imaaa ih).Pogotovu što svi (čak vrlo ozbiljni) pokušaji analize virusa završavaju obrisani,fake news etc..

Miro
Gost
Miro
3 mjeseci prije

Odakle potice??? Uvek se pitam “cui bono?” Ili ko ima od toga korist?? Najvecu vidim u Kinezima i dio Americke globalisticke elite.

Davor
Gost
Davor
3 mjeseci prije

Kojeg li mudrovanja…pa Nobelovac Francuz je prije mjesec dana lijepo rekao ,da je sa svojim timom stručnjaka iz virusa izolirao sekvence AIDSa, te da je to neosporni dokaz genetičke manipulacije u laboratoriju. Rekao je da je virus definitivno potekao iz laboratorija.
I poslije toga mainstrem mediji nas još mantraju da je pokupljen s piace gdje se prodavaju šišmiši. To je svjesna zlonamjerna manipulacija ljudi koji nemaju nimalo ljudskosti ni morala,kad druge bezočno pokušavaju usprkos svemu napraviti idiotima…

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

I indijci i japanci i jos neki su prije njega utvrdili da se radi o genetskoj modifikaciji pa su ih natjerali da povuku izvjestaje. Petrovski oprezno pokusava da provuce tezu bez dospijevanja na crnu listu. Ovo je velika hrabrost za nekog ko dolazi iz kolonije.

nonwo
Gost
nonwo
3 mjeseci prije

Nobelovac Francuz je onda već drugi koji je to rekao jer su Indijci objavili kompletni genom virusa(prije par mjeseci) i također potvrdili da 4 sekvence u SPIKE proteinu odgovaraju virusu AIDS-a.Njihov komentar je bio da 4 sekvence HIV-a baš u SPIKE-u jednog”prirodnog” virusa bi teško usadila majka priroda-možda za nekih milion godina.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
3 mjeseci prije

Pa nekoliko je to nobelovaca potvrdilo izlaskom u javnost. Skoro svi intervjui ili izjave su nestale sa “službenih” glasila.

Perun
Gost
Perun
3 mjeseci prije

Fenomenalan clanak S.Filipovic…
P.S Australci imaju pravo, ne može se isključiti mogućnost da je potekao iz laboratorije.(citaj virus COVID-19 ) isuvise je visoka podobnost patogena za vezivanje sa celijama ljudskog organizma

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Od kada je članak?
Ideja da virus potiče od tržnice u Wuhanu je davno napuštena.
Ne samo da nema nultog pacijenta, već je virus bio prisutan u više zemalja od rane jeseni 2019.
Da Kinezi nisu izolirali virus…tko zna bi li negdje drugdje uopće bio uočen. Smrti bi bile pripisivane gripi ili virusnoj upali pluća.
Najsretnije rješenje bi bilo da netko ima uzorke krvi stare nekoliko godina i da ih anlizira na prisutnost virusa.
Btw kažu Kinezi da pouzdani testovi na virus postoje od 14.5.
U Wuhanu testirano preko 9 mil. ljudi.
E, sad imaju podatke.
Navodno pronađeno 300 asimptotskih nosioca: imaju virus, nikakve simptome i – ne prenose ga!
Ipak ih stavili u karantenu.

Bosanac
Gost
Bosanac
3 mjeseci prije

Lucija,
bilo bi ljepo da Kinezi nisu izolirali virus nit pricali kome o njemu….sad bi mi svi zivjeli u neznanju sta znaci bit u budalastom karantinu 🙂

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
3 mjeseci prije

Upravo tako, sto me navodi na zakljucak da su i oni kolo zaplesali.

L. R.
Admin
Famed Member
3 mjeseci prije

Poštovana Lucija,

Članak je upravo objavljen na više medija. Čeka se validacija studije.

Redakcija

Zerohedge.com
Gost
Zerohedge.com
3 mjeseci prije
Zerohedge.com
Gost
Zerohedge.com
3 mjeseci prije

Zerohedge in Francoz, ki je odkril AIDS po imenu Luc, ki oba stalno žreta Faucijeve živce. Fauci je besen, ker njegov Robert Gallo ni dovolj hitro prepisal od svoje sodelavke Judy Mikovits in ga je prehitel Francoz Luc.

Bosanac
Gost
Bosanac
3 mjeseci prije

‘Australijski naucnik za vakcinu’ 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x