Brusnica je izvrstan dodatak prehrani trudnica, zbog antibakterijskih svojstava

brusnice
1 komentar

Brusnice mogu biti koristan dodatak prehrani trudnica, jer brusnice pomažu u zaštititi protiv zdravstvenih komplikacija povezanih s trudnoćom.

U pilot studiji objavljenoj u časopisu Journal of alternative and Complementary Medicine, istraživači na Kalifornijskom sveučilištu istražili su tolerantnost i učinkovitost dodataka prehrani, koji sadrže ekstrakte brusnice u rješavanju asimptomatske bakteriurije ili ASB-a. Izvijestili su kako dodatak trudnice dobro podnose, a izvrsno je sredstvo za sprečavanje AZB-a tijekom trudnoće.

Trudnice su više izložene riziku razvoja AZB-a od žena koje nisu trudne. ASB se odnosi na koncentracije bakterija u urinu koje su više od normalnih.

Prema statistikama, oko 70 posto trudnica razvija glukozuriju, prisutnost prekomjerne količine šećera u mokraći. Do toga dolazi zbog smanjene sposobnosti bubrega da filtrira i izlučuje glukozu tijekom trudnoće.

Što zauzvrat potiče rast bakterija. Ako se ne liječi, AZB može uzrokovati komplikacije kao što su upala mokraćnog mjehura i upala bubrega, koji mogu utjecati na ishod trudnoće. Stoga je rano dijagnosticiranje i liječenje AZB-a u trudnica neophodno.

Dodatak brusnice potencijalno može spriječiti AZB tijekom trudnoće

Za njihovu studiju, istraživači su procjenjivali usklađenost  s tolerancijom dnevnog unosa kapsula brusnice za zaštitu ASB – a tijekom trajanja.

Na temelju rezultata istraživači su zaključili da je usklađenost i podnošljivost uzimanja kapsule brusnice dobra među trudnicama, te kako dodatak pruža učinkovito sredstvo za sprečavanje AZB-a tijekom trudnoće.

Brusnice, antibakterijsko voće

Biljka brusnice je patuljasti grm koji raste u sjevernim dijelovima Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Najpoznatija je po svojim malim, ali zapanjujuće crvenim bobicama koje se koriste za izradu sokova, umaka i dodataka prehrani.

Plodovi brusnice su hranjivi i puni fitonutrijenata kao što su kvercetin, miricetin, peonidin, ursolinska kiselina i proantocijanidina A-tipa. Ovi spojevi daju brusnicama mogućnost pružanja različitih zdravstvenih prednosti kao što su:

  • Prevencija infekcije mokraćnog sustava (UTI)
  • Zaštita od kardiovaskularnih bolesti
  • Antitumorska aktivnost
  • Prevencija bolesti desni
  • Bogat izvor prirodnih antioksidansa
  • Antidijabetička svojstva
  • Kolesterol-smanjenje utjecaja

Među mnogim korisnim svojstvima brusnice, njihova antimikrobna aktivnost vjerojatno je  jedna od najčešće proučavanih. Ekstrakti brusnice pokazali su se učinkovitima protiv bakterija koje uzrokuju oralne, gastrointestinalne i UTI infekcije. Zapravo, sok od brusnice preporučuje se za prevenciju ili liječenje UTI-a. Brusnice također imaju puno jaču antimikrobnu aktivnost od ostalih bobica kao što su borovnice, acai bobice, maline i jagode.

Brusnicetrudnoća
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Iz allrecipes.com:
” In a medium sized saucepan over medium heat, dissolve the sugar in the orange juice. Stir in the cranberries and cook until the cranberries start to pop (about 10 minutes). Remove from heat and place sauce in a bowl. Cranberry sauce will thicken as it cools.”
😊 možda jest sos, al’ meni liči na – pekmez.

Većini nas je brusnica poznata baš iz ovog sosa, uz puricu, na Dan zahvalnosti.
Većina kuhinja, međutim, pozna ovakvo dodavanje voća mesima…podsjetit ću vas: kod nas su to – suhe šljive.

A sve ovo pišem da bi ukazala na značaj kulinarstva. U zdravlju.
Zašto npr ‘piti čaj od peršina’, kad je peršin nešto što se gotovo svakodnevno koristi?
Ili, nečuveno: popijte toplu vodu ujutro.😊 Pa, čovječe, možda da dodaš kakvu filter vrećicu s čajem u tu vodu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI