Vitamin B9 deci sa autizmom popravlja govor

Špinat - folna kiselina - vitamin B9
0
0

Znamo da je unos folne kiseline preporučljiv trudnicama kako bi sprečile razvoj autizma kod dece. Najnovije studije, međutim, dodaju da se situacija značajno može popraviti i kasnije.

Upravo je folna kiselina (odnosno vitamin B9) zaslužna za razvoj spine bifide kod dece, a koja opet utiče na razvoj moždanih sposobnosti. Kako ona utiče i na razvoj novih ćelija u mozgu, a naročito embrionalnih, na stvaranje crvenih krvnih sudova i jačanju imuniteta i sprečavanju pobačaja i gubitka ploda, lekari su istražili kako utiče na razvoj dece koja već imaju izvesnih problema sa autizmom.

Kako su lekari utvrdili, folna kiselina može pomoći deci da bolje komuniciraju i izraze osećanja, što je povezano sa njihovom sposobnošću da govore i razvijaju jezik. Studija se ograničila na 47 dece uzrasta oko 7 godina sa autizmom. Jedna polovina je uzimala oko 50mg folne kiseline dnevno, dok je druga uzimala placebo. Rezultati su nedvosmisleno pokazali da je grupa koja je uzimala folnu kiselinu vrlo lako prevazišla probleme sa komunikacijom i naučila da se lakše obrati i izjasni u razgovorima.

Tako je još jednom pokazano da folna kiselina ima veliki uticaj na razvoj organizma uopšte, ali prvenstveno na poboljšanje stanja kod poremećaja izazvanih nepravilnim razvojem nervnog sistema.

Folnu kiselinu nije potrebno uzimati kao suplement, kada je već priroda puna ovog dragocenog vitamina. Prvi izvor je spanać, ima ga i u kupusu i uostalom u svom zelenom povrću. Pored toga može se naći u kukuruzu, sočivu ali i džigerici.

autizamembrionifolna kiselinamedicinasrtrudnoćavitamin b9
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI