Istraživanje trudnoća koje su se nastavile nakon 40. tjedna je otkazano, nakon što je umrlo šest beba

Trudnoća
3 komentara

Švedska je otkazala veliko istraživanje žena čija se trudnoća nastavila nakon 40 tjedana nakon što je umrlo šest beba. Istraživanje je zaustavljeno prije godinu dana nakon pet mrtvorođenih beba i jedne rane smrti bebe, što se dogodilo nakon što je ženama dopušteno nastavljanje trudnoće u 43. tjednu.

“Naše uvjerenje je kako ne bi bilo etički ispravno nastaviti s istraživanjem”, zaključili su istraživači.

Ne postoji međunarodni konsenzus o upravljanju zdravom trudnoćom koja je duža od 40 tjedana, iako je općeprihvaćeno kako postoji povećani rizik od štetnih učinaka za majku i dijete nakon 41 tjedna.

No, budući da su rizici mali, istraživanje kasnih trudnoća zahtijeva veliki broj žena da bi se postigla statistička značajnost. Švedska post-term indukcijska studija (Swepis) pod vodstvom Sveučilišne bolnice Sahlgrenska u Geteborgu namijenjena je ispitivanju 10.000 žena u 14 bolnica.

Žene u 40. tjednu trudnoće pozvane su da se pridruže istraživanju i podijele nasumično u dvije skupine, s porođajem koji je induciran na početku 42. ili 43. tjedna, osim ako se nije dogodilo spontano.

Kad se istraživanje naglo zaustavio u listopadu 2018., u istraživanju je sudjelovala samo četvrtina ciljanog broja trudnica. Ali za šest smrtnih slučajeva već je ocijenjeno da ukazuju na znatno povećan rizik poroda za žene izazvan početkom 43. tjedna trudnoće. Nijedno dijete nije umrlo u skupini čija je trudnoća bila okončana tjedan dana ranije.

Iako je o zabrinutosti zbog otkrića prvi put izvijestila švedska televizija ovog ljeta, istraživači su odbili objaviti rezultate ili govoriti medijima dok njihov rad nije objavljen u medicinskom časopisu. Detalji istraživanja su sadržani u doktorskom radu jednog od istraživača, koji je nedavno dostupan na web stranici Sveučilišta Gothenburg.

Neposredne posljedice studije “mogu biti promjena kliničkih smjernica kako bi se preporučila indukcija porođaja najkasnije u roku od 41 + 0 gestacijskog tjedna”, zaključuje autor.

Sahlgrenska bolnica najavila je u četvrtak da će promijeniti svoju politiku vođenja trudnoća na temelju rezultata istraživanja Swepis.

“Očekivali smo znanstvenu analizu koja pokazuje kako je zaista istina da postoji veći rizik od čekanja dva tjedna nakon termina”, izjavio je voditelj operacija poroda u bolnici za švedsku televiziju.

“Sada planiramo, što je prije moguće, ponuditi indukciju poroda u 41. tjednu svim ženama koje prelaze preko termina.”

Druga bolnica uključena u studiju već je promijenila svoju politiku nakon dvije smrti dojenčadi. Druge švedske bolnice kažu kako će ih slijediti.

Švedska nacionalna dobrotvorna organizacija koja pomaže roditeljima koji su izgubili novorođenče pozvala je na hitnu promjenu bolničkih politika diljem zemlje.

“Budući da su studiju prekinuli zbog etičkih razloga, krajnje je neetično da se javno ne izađe s tim rezultatima”, rekla je Malin Asp, predsjednica švedske zaklade za novorođenčad, Spädbarnsfonden. “Postoji potencijal da se spase životi beba.”

Sara Kenyon, profesorica sa Sveučilišta Birmingham, rekla je kako smrt šest beba u kasnijoj skupini trudnoće predstavlja važnu kliničku i statističku razliku između dviju skupina žena. Ishod studije “važan je za praksu”, rekla je.

U Velikoj Britaniji, NHS nudi poticati sve žene koje nisu dobile trudove do 42 tjedna. Čak jedna od pet žena rodi nakon 41 tjedna bez medicinske intervencije.

Profesor Robert M Silver, koautor istraživanja u SAD-u prošle godine, sugerirao je kako je prikladno ponuditi ženama mogućnost induciranja poroda početkom 40. tjedna, te je rekao za Guardian kako je švedska studija bila “u potpunosti u skladu” s dostupnim istraživanjima.

“Ako nastavite zdravu trudnoću nakon 40. tjedna, još uvijek imate nizak rizik od komplikacija”, rekao je. “Ranija indukcija smanjuje rizik od carskog reza. ”

Jan Jaap Erwich, profesor akušerstva na sveučilištu Groningen, u Nizozemskoj, rekao je kako bi istraživanje Swepis mogao biti konačni pokušaj utvrđivanja točnih učinaka kasne trudnoće: „Vjerojatno nikada nećemo znati točne rizike, jer nitko više neće napraviti studiju s toliko žena. “

trudnoća
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
"Lobotomozirana ovca" Dub Miroslav
4 godine prije

Tko je dopustio tako neprirodni eksperiment? U zatvor s njim! Šest ubojstava poradi exsperimenta? Tko je odobrio tako bolesnu studiju? Sramim se u ime svih zdravstvenih radnika!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI