Istraživanja pokazuju kako konzumacija omega-3  tijekom trudnoće štiti djecu od visokog krvnog tlaka kasnije u životu

Trudnoća
6 komentara

Trudnice mogu zaštititi svoju djecu od visokog krvnog pritiska kasnije u životu jedući masnu ribu ili svakodnevno uzimajući omega-3 dodatke, pokazalo je istraživanje objavljeno u JAMA Network Open.

Studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Kansasu, angažirala je trudnice u razdoblju od ožujka 2006. do rujna 2009. Istraživači su ispitali ukupno 171 dijete rođeno u Kansas Cityju.

Tijekom trudnoće polovica trudnica uzimala je 600 miligrama (mg) dokozaheksaenoične kiseline (DHA) svaki dan do rođenja, dok je druga polovica uzimala placebo. DHA je omega-3 masna kiselina koja se može naći u dodacima ribljeg ulja, ribama i plodovima mora poput kamenica i ikre. Istraživači su mjerili dječji krvni tlak svakih šest mjeseci u dobi između četiri i šest godina.

Istraživači su otkrili kako među pretilom djecom mlađom od šest godina, neka od njih nisu imala visok krvni tlak. Daljnja analiza pokazala je kako je većina ove djece imala majke koje su uzimale DHA tijekom trudnoće.

S druge strane, djeca s prekomjernom tjelesnom težinom, čije su majke samo tijekom trudnoće uzimale placebo, zabilježile su porast sistolnog krvnog tlaka od 3,94 mmHg i pad dijastoličkog krvnog tlaka od 4,97 mmHg.

Istraživači su objasnili kako visoki krvni tlak tijekom djetinjstva može imati dugoročne posljedice za njihovo zdravlje. To je zato što krvni tlak prati vremenom „prati“ osobu, a ljudi koji u ranijoj dobi imaju povišen krvni tlak imaju tendenciju da ga imaju i kasnije u životu.

“Ovo je istraživanje usmjereno na trudnice i pedijatre koji se pitaju što možete učiniti prije rođenja vašeg djeteta kako biste optimizirali ishode zdravlja”, rekao je Carlson John Colombo, profesor psihologije i jedan od autora studije.

Korištenje dodataka omega-3 tijekom trudnoće poboljšava zdravstvene rezultate i za mame i za bebe

Cochrane Review je otkrio da jedenje ribe i ribljeg ulja koje sadrže i DHA i eikosapentaensku kiselinu (EPA), tijekom trudnoće, može smanjiti broj prijevremeno rođenih beba i može poboljšati rezultate za djecu i majke.

Otkriveno je i da su majke koje su uzimale omega-3 imale manju šansu da rode dijete s niskom težinom.

Drugo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu JCI Insight, otkrilo je da omega-3 masne kiseline tijekom trudnoće mogu pomoći u sprječavanju prijevremenog rođenja, mrtvorođene djece  i neonatalne smrti uzrokovane Fusobacterium nucleatumom, uobičajenom bakterijom u ustima. Svi ga imaju u ustima, ali jednom kad dospije do drugih dijelova tijela, to uzrokuje zdravstvene komplikacije, poput infekcije maternice.

Trudnice bi trebale unositi omega-3 masne kiseline u svoj organizam, posebno DHA i EPA. Adekvatni unos tih zdravih masti važan je za regulaciju proizvodnje prostaglandina. To su hormonski slične tvari odgovorne za mnoge tjelesne funkcije, poput krvnog tlaka, zgrušavanja krvi, upalnih i alergijskih reakcija, proizvodnje hormona, kao i za rad bubrega i probavnog trakta.

Omega-3 također pozitivno utječu na razvoj živčanog sustava fetusa. Ove hranjive tvari također mogu umanjiti rizik od alergija kod beba.

Trudnice često imaju nisku razinu omega-3, zbog čega je suplementacija važna. Žene mogu dobiti omega-3 iz masne ribe; međutim, živa i drugi toksini predstavljaju veliku zabrinutost tijekom trudnoće. Iz tog razloga bi bilo bolje umjesto toga uzimati pročišćene, visokokvalitetne dodatke ribljeg ulja.

Omega-3trudnoća
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
4 godine prije

A što ćemo s bolesti skorbut? Vrijedi li za nju multifaktorijel ili je samo do vitamina C?

Piretis
4 godine prije

Svako malo pojavi se “informacija” kako je neki sastojak toliko bitan da bez njega gotovo nije moguće preživjeti ili bar kvalitetno i dugo živjeti. Pa se ne tako davno utvrdilo da je omega-3 masna kiselina esencijalna. I to ne izgleda pogrešno sve dok se ne sjetim svojih bake i djeda koji su ribu jeli revijalno a i to samo riječnu (morsku sigurno nisu), sjemenke lana, ulje kanole, soju ili tofu nikada (nisu ni znali za kanolu ili tofu) pa su doživjeli djed 84 a baka 90 godina. Usput ako ih je što i mučilo to nije bilo ništa u vezi kardio vaskularnih problema. Živjeli su normalno, jeli sve dostupno, potpuno nesvjesni “manjka” omega-3. Slična se priča dešava sa famoznim B-12 vitaminom. Vegetarijanac sam više od 30 godina, sin je cijeli život, a po svim trenutnim znanstvenim istraživanjima već smo dugo trebali biti na smrt bolesni ili mrtvi. Ovim ne želim… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Tržište suplemenata u usa vrijedi 30 milijardi.
U Hrvatskoj 700 milijuna i – raste, po stipi od 5-7%, a vitamini oko 13%.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI