Povrće je pravi slatkiš!

povrće u zdjelicama na drvenom stolu, patlidžan, luk, paprika
0

Povrće smo vezali samo  za salate, ali ako naučimo prednosti raznih vrsta povrća i usvojimo novi način konzumacije, možemo potpuno promeniti način života, pa samim tim i poboljšati zdravlje.

Još su nam majke usadile naviku jedenja voća i povrća. Za razliku od voća koje može imati visok nivo šećera, štetnog po dijabetičare i osobe sa viškom kilograma, povrće može jesti svako. Poslednjih godina vegani propagiraju konzumiranje svežeg povrća, čime se maksimalno koriste njihova blagotvorna svojstva. Svi se valjda sećamo kako su nam majke punile tanjire spanaćem, tikvicama, graškom i ostalim zelenim užasima koje smo kao deca bljuckali i izbegavali da jedemo. Jednom usađena odbojnost prema povrću ostaje za ceo život i mi danas spontano odbijamo povrće smatrajući ga bljutavim ili čak nedovoljnim za normalnu ishranu. Kada, međutim, shvatimo koje sve prednosti i blagodeti povrće ima, tek onda uvidimo koliko grešimo. Osim toga, nije loše utvrditi sve načine na koje možemo konzumirati i spremiti povrće i tako ga ne samo uvesti u ishranu, nego stvarno i zavoleti.

Povrće je bogato vlaknima

Jedan od najvažnijih sastojaka povrća su vlakna, prisutna u toj količini samo u njemu i tako blagotvorna za naš organizam. Vlakna su prava blagodet za naše varenje, pročišćavanje creva i krvotoka. Čišćenjem creva i krvotoka, vlakna pospešuju rad srca i posredno smanjuju rizik od srčanog udara.

Vlakna takođe ubrzavaju metabolizam, što svi oni sa konstipacijom i „lenjim crevima“ mogu osetiti već posle jednog dana konzumacije svežeg povrća. Konačno, stvaranjem sitosti, vlakna doprinose vašoj dijeti, smanjujući unos drugih, kaloričnih, namirnica poput masnog mesa i slatkiša.

Kalijum kao najvažniji element u organizmu

Kalijuma u povrću ima više nego i u jednoj drugoj prirodnoj namirnici, a kalijum je magičan element za čoveka. Najvažniji je njegov uticaj na krvne sudove i srce, te naročito je dobar za snižavanje krvnog pritiska. Već posle nekoliko dana redovnog unosa povrća može se primetiti koliko se organizam menja. Pored toga, kalijum povoljno deluje na bubrege, čisteći organizam od štetnih sastojaka. Povrće bogato kalijumom je spanać, krompir, pasulj, paradajz i soja.

Folna kiselina – dobra bebama, dobra i nama

Znate one reklame za preparate folne kiseline koje moraju uzimati trudnice kako bi plod stvorio dobar nervni sistem? Zašto uzimati preparate, kada folnu kiselinu možete naći u svežem povrću? Osim u trudnoći, kada zaista utiče na stvaranje nervnog sistema kod ploda, ali i razvitak ostalih organa, folna kiselina i kod odralih ljudi popravlja vid, opet uticajem na nervne završetke, te pospješuje krvotok.

Pojačavanjem nerava, pojačava se i protok impulsa kroz njih, tako da svi organi poboljšavaju rad zahvaljujući folnoj kiselini, a to se posebno primećuje u poboljšanju vida. Ona takođe utiče i na razvoj kostiju, stvarajući potrebne membrane oko koštanih ćelija. Sve se ovo dešava kako u maminom stomaku, tako i u organizmu nas odraslih.

Povrće su vitamini

Iako su nam i voće i povrće sinonimi za vitamine, nisu svi prisutni u svom povrću, ali uglavnom svako obiluje vitaminom A i C. Vitamin A, čuveni vitamin iz šargarepe, doprinosi uglavnom razvoju i očuvanju vida, ali i sprečavanjem raznih infekcija u organizmu. Vitamin C sa druge strane, potpomaže zaceljivanju rana na tkivu, što može biti naročito korisno za decu, ali i za ljude koji pate od oštećenja sluzokože. Posebno je koristan nakon bolesti i infekcija. Pomaže u očuvanju zuba i desni, te jačanju ukupnog imuniteta u organizmu. Možda najveći benefit, ne tako poznat, je uticaj ovog vitamina na metabolizam gvožđa u organizmu. Lekari, naime, često uz preparate gvožđa prepisuju i vitamin C, koji pomaže bržoj i boljoj apsorpciji gvožđa.

Koliko je povrće zapravo korisno prepoznala je i medicina sakupivši vitamine i minerale prisutne u povrću u veoma skupe preparate. Ali, zašto uzimati lekove i dodatke prehrani kada je priroda sve to upakovala u jedan paket?

folna kiselinaishrana bebakalijumkostikrvotokpovrćetrudnoćavarenjevidvitaminivlakna
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI