Vitamin B7

Vitamin B7 - Biotin
2 komentara

Vitamin B7, koji se još naziva i biotin, ključan je dio zdravog metabolizma i stvaranja važnih enzima. Biotim se često koristi za ojačavanje kose i noktiju, pa ga se ponekad naziva i vitamin H (prema eng. hair – kosa).

Zdravstvene prednosti vitamina B7

Biotin pomaže mnogim sustavima u organizmu, uključujući kožu, živce, probavni sustav, metabolizam i stanice. Potreban je kako bi se stvorile masne kiseline i glukoza koji se u ljudskome tijelu koriste kao energija.

Biotin je ključan za mnoštvo tjelesnih funkcija. Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, ovaj vitamin tijelo koristi kako bi metaboliziralo ugljikohidrate, masnoće i aminokiseline. Također je ključan za normalan rast fetusa.

Vitamin B7 može biti od pomoći i u liječenju dijabetesa. Studija koju je proveo Alpha Therapy Center otkrila je da liječenje koje kombinira krom pikolinat i B7 poboljšava metabolizam glukoze kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Visoke doze biotina bile su od pomoći i kod liječenja periferne neuropatije, jednog od simptoma dijabetesa.

Osim toga, čini se da je B7 učinkovit za poboljšanje zdravlja kože, kose i noktiju, iako je u ovim područjima potrebno učiniti dodatna istraživanja. Dvostruko slijepa studija koju su proveli Sveučilište u Kaliforniji i Ablon Skin Institute Research Center otkrila je da je uzimanje vitamina B7 potaknula znatno veći rast kose kod žena s privremeno prorijeđenom kosom. Američka Nacionalna medicinska knjižnica također bilježi kako biotin može biti od pomoći u liječenju osipa kože kod djece koji je poznat i pod nazivom seboroični dermatitis ili tjemenica. Za sada ne postoji istraživanje koje bi potvrdilo ovu teoriju. Biotin je važan za kožu, kosu i nokte. Niske razine biotina mogu dovesti do krhkih noktiju i prorjeđenja kose. Postoje određeni dokazi da  dodaci prehrani s biotinom mogu spriječiti prorjeđivanje kose, osobito ukoliko postoji pomanjkanje ovog vitamina.

Izvori vitamina B7

Biotin se nalazi u hrani u malim količinama. Namirnice koje sadrže biotin su jetrica, cvjetača, losos, mrkva, banane, sojino brašno, kvasac, pšenične klice, kruh i žitarice cjelovitog zrna, orašasti plodovi, piletina i blitva.

Prema Medicinskom centru Sveučilišta Maryland, biotin proizvode i bakterije smještene u tankom crijevu.

Dnevne potrebe za vitaminom B7

Odraslim osobama preporučuje se unos od 30 do 100 mikrograma vitamina B7 dnevno.

Prema Klinici Mayo, ne postoje zabilježene nuspojave uzimanja biotina u količinama do 10 miligrama dnevno. Također nije poznata doza biotina koja bi mogla izazvati toksicitet u organizmu koji bi za posljedicu mogao imati predoziranje. Budući da su svi vitamini iz B skupine topivi u vodi, tijelo ne zadržava suvišne količine, već ih izlučuje.

Pomanjkanje biotina je vrlo rijetko. Malobrojne osobe koje ne dobivaju dovoljno ovog vitamina mogu imati vrlo primjetne simptome, a to su zbunjenost, mučnina, bolovi u mišićima, promjene na koži i gubitak kose. Osim toga, mogu se pojaviti simptomi poput oteknutog i bolnog jezika boje magente, ispucali rubovi usana, suhoća očiju, umor, gubitak teka, nesanica i depresija.

BiotinOpadanje koseVitamin B7vitamini
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stock
4 godine prije

.

neznanje
4 godine prije

👍👍👍

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI