SU.VI.MAX – Znanstvena studija o vitaminima i mineralima koju su pokušali “ugušiti”

Vitamin D
57 komentara

Polemika o vitaminima je uzburkala javnost. Na jednoj strani imamo “vitaminoskeptike”, a na drugoj osobe željne istine o vitaminima i njihovom eventualnom utjecaju na naše zdravlje, a koji se mogu slobodno kupiti u trgovinama.

Jedni govore da su industrijski stvoreni vitamini opasni, a drugi tvrde da su prijeko potrebni za očuvanje našeg zdravlja. Veliki broj znanstvenih radova potvrđuje važnost vitamina, kako onih u prirodnom obliku – voću i povrću – tako i onih stvorenih u laboratorijima.

Što o svemu kaže struka?

Nema potrebe upuštati se u kompleksne stručne analize u kojima su već puno toga rekli najveći i najbolji. Ovom prilikom vam nudimo informacije o najvećem kliničkom istraživanju u Francuskoj koje je trebalo pokazati i dokazati utjecaj vitamina i minerala na naše zdravlje.

Francusko kliničko ispitivanje SU.VI.MAX

21. lipnja 2003. godine, voditelji znanstvene studije SU.VI.MAX su otkrili prve rezultate najvećeg francuskog kliničkog ispitivanja koje je rađeno između 1994. i 2002. godine nad 13.017 osoba između 35 i 60 godina koje su uzimale vitamine, mineralne dodatke ali i placebo. Dnevna doza ovog kliničkog ispitivanja se sastojala od sintetičkog beta karotena (6 mg), sintetičkog vitamina E (30 mg), vitamina C (120 mg), selena (100 mcg) i cinka (20 mg).

Rezultati kliničkog ispitivanja su bili fantastični kod muške populacije gdje smo imali smanjenje pojave raka za 31%, kao i smanjenje smrtnosti kod iste grupe muškaraca za 37%. Nikakvo poboljšanje nije ustanovljeno kod žena koje su participirale u ovom kliničkom ispitivanju.

Objavljene informacije su vrlo brzo povučene iz javnosti. Sve manje mainstream medija se usuđivalo objaviti ove spektakularne rezultate, a na voditelja kliničkog ispitivanja Dr. Sergea Hercberga je vršen strašan pritisak, iako je bilo očito da 5 dodataka mogu spasiti na stotine tisuća života.

Dušobrižnici su tvrdili da nema potrebe za sintetičkim dodacima i da je konzumiranje voća i povrća sasvim dovoljno za postizanje istog cilja. Mediji su organizirano i vrlo brzo preuzeli ove preporuke dušobrižnika i sve više sudili Dr. Hercberga.

Međutim, rezultati kliničkog ispitivanja nisu postignuti konzumiranje svježeg voća i povrća, već upravo uzimanjem sintetičkih vitamina i minerala. Niti jedan razuman znanstvenik na ovome svijetu ne bi se upustio u suludu ekstrapolaciju rezultata ovog kliničkog ispitivanja, te ustvrdio da bi rezultati bili identični ako bi se umjesto sintetičkih vitamina i minerala konzumiralo voće i povrće. To može biti istina, ali dok se ne dokaže novim kliničkim ispitivanjem, takvo što ne nema mjesto u znanosti.

Moramo biti zahvalni Dr. Hercbergu što je potvrdio da vitaminski i mineralni dodaci mogu biti korisni u prevenciji određenih vrsta raka provođenjem studije čiji razvoj i praćenje zahtijevaju mnogo samopožrtvovanja, ustrajnosti i rada. U isto vrijeme se postavlja pitanje zašto se minimalizira utjecaj vitamina i mineralnih dodataka na naše zdravlje? Kome je to cilj?

Tko može tvrditi da su ukupne doze apsorbirane pri kliničkom ispitivanju SU.VI.MAX, prehrambene doze, kada predstavljaju četverostruku dozu trenutnog unosa vitamina E, više nego dvostruku dozu vitamina C, gotovo 3 puta veći unos selena i gotovo 2 puta veći unos cinka? Ove doze su izvan dosega uobičajene prehrane.

Zašto se u prezentacijskom dokumentu SU.VI.MAX prešućuju pozitivni rezultati studije ATBC iz 1994. koja pokazuje da dodatak vitamina E smanjuje rizik od raka prostate za trećinu?

Studija SU.VI.MAX potvrđuje studije iz Kine (rak svih vrsta), iz Finske (rak prostate), iz Bostona (rak prostate), koje govore o koristi antioksidacijskih dodataka. Treba biti iskren i reći da neke druge studije nisu utvrdile nikakvu korist, a neke su zaključile da u određenim okolnostima (visoke doze sintetske tvari) dodaci mogu biti opasni. Dakle, još uvijek ima puno toga za shvatiti o ulozi slobodnih radikala i puno toga za naučiti o prednostima antioksidativnih dodataka. Jedno je sigurno, uzimanje takvih dodataka apsolutno nije poticaj da jedete manje voća i povrća, čega se uplašio napadnuti dr. Serge Hercberg. Naprotiv, studije pokazuju da redoviti konzumenti voća i povrća su redoviti potrošači vitaminskih i mineralnih dodataka. Radi se osobama s besprijekornim načinom života.

Da zaključimo logično!

Uz prehranu bogatu neprskanim voćem i povrćem, s vrlo malo obrađene hrane i šećera, poštujući dobru ravnotežu između esencijalnih masnih kiselina, te uz umjerene doze minerala i vitamina u obliku dodataka, naše zdravlje vjerojatno može biti puno bolje. Upravo je to ono što stotine stručnjaka preporučuju, a posebno najprestižniji svjetski tim istraživača prehrane, Harvard School of Public Health.

Ipak ćemo vam za kraj pokloniti mali bonus

U Republici Hrvatskoj živi skoro milijun muškaraca u dobi između 35 i 60 godina, a što odgovara profilu osoba koje su participirale u francuskom kliničkom ispitivanju. U Hrvatskoj svake godine od raka umre oko 5000 muškaraca.

Ako se protokolom smanji smrtnost za 37%, to bi značilo da bi zdrava hrana uz vitaminske i mineralne dodatke vjerojatno spasila 1350 života svake godine. Zamislite koliko košta liječenje osoba od malignih bolesti. Zamislite koliko svi gubimo kada nestane 1350 radno sposobnih muškaraca koji mogu pridonositi svojoj obitelji i državi. Ne radi se samo o jednoj godini, nego o kumulativnom broju umrlih, a u našem slučaju spašenih.

Samo u 10 godina bi bilo spašeno 13.500 života koji kumulativno predstavljaju najmanje 6 milijardi kuna godišnje (vrlo umjerena estimacija: plaće, doprinosi, liječenje, osiguranje, potrošnja, hrana, BDP, demografski utjecaj,…).

Idemo vidjeti koliko koštaju vitaminski dodaci potrebni za prevenciju malignih bolesti za milijun muškaraca u Hrvatskoj.

Svake godine bi bilo potrebno oko 60 tona vitamina i minerala koji bi pokrili dnevne doze za milijun muškaraca. Prosječna cijena za 60 tona vitamina i minerala iznosi oko 1 milijardu kuna. Svi vitamini i dodaci se mogu proizvesti u Hrvatskoj bez ikakvih problema.

Hrvatska bi primjenom SU.VI.MAX protokola svake godine uštedjela 5 milijardi kuna, a milijarda kuna potrebna za proizvodnju vitamina i minerala mogla bi stvoriti 5000 novih radnih mjesta na kojima bi radili spašeni muškarci.

Kako vidimo, nije problem naći ideju kako spasiti mnoge živote i unaprijediti nacionalnu ekonomiju. Potrebno je samo malo volje, logičnog razmišljanja i korištenje nama dostupnih informacija iz svijeta znanosti.

Izvori: Sciencedirect | La Nutrition | Inserm

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Sto o svemu kaze struka? Pa….ono sto si ih ucili u skoli da ponavljaju ko papagaji, ne da misle i istrazuju…Istrazivaci su ionako zaposlenici farmaceutskih kompanija i kao takvi, vrlo objektivni i nepristrani…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Za slobodno “cvrkutanje” se može završiti u zatvoru!?

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Imali smo mi kvalitetnih kompanija koje su bile vodeće u svijetu poput Plive, Imunološkog zavoda… ali ih je kapitalizam ugasio!

Šok
Gost
Šok

postoje i oprečne studije koje govore da povećano uzimanje vitamina povećava rizik od karcinoma. kome sada vjerovati?

postoje dvije skupine vitamina :
-prva je ona topljiva u vodi i koje tijelo izluči ako ih ima višak u organizmu i oni su skoro pa bezopasni.

-druga je ona topiva u masti, sa ovima se nije za igrati jer možete ozbiljno ugroziti zdravlje

Rotor
Gost
Rotor

Onda bi trebalo posvetit pažnju, makar, ovim topiljivim vitaminima.

Zoran
Gost
Zoran

I Torlak, bio sam pozvan na razgovor kad sam zabranio da mojoj tada 14-ogodisnjoj kcerci daju vakcinu protiv raka grlica maternice, danas slave si koji to nisu dozvolili, nikakva koris a moguca katastrofa, napali me kao da sam djavo, sad me gledaju krivo. Sve se vrti oko love, bas ih briga za narod, ako treba napravice nas bolesnijima ako mogu zaraditi vise tacka

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Magnezij, vitamin C i D, sumpor, klorofil i jod:esencija zdravlja. A koliko od toga unosimo današnjom prehranom i izbjegavanjem izlaganja suncu? Skoro pa ništa

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Magnezij:grašak, banane, bučine košćice . Vitamin C; voće i povrće. Vitamin D: 20 minuta sunčevog svijetla. Jod: jodirana sol.
Skoro pa dosta.
Mega doze su nešto drugo.

Tarzan
Gost
Tarzan

..pa medicina i jeste otrov u malim količinama, zar ne?

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Dub,pored ovog što si nabrojao dodao bih još hmelj,grožđe,bosansku šljivu,agavu i još neke žitarice.Koristiti sa vodom.Poželjno je da odstoji koju godinu.Mega doze se ne preporučaju i što je bitno napomenuti,konzumiranje ovih dodataka dozvoljeno je samo onima +18.

shumadinac
Gost
shumadinac

Ima još toga ježo.
Radili naši u Libiji a tamo zabranjena “šljoka” (da ne pričam šta je snalazilo onoga kod koga nađu kazan) pa ipak vide naši “čudno ponašanje”. Uspeju naši da smekšaju neke domaće (pomoću švercovane šljivke, naravno) i oni im pokažu: uzmu tikvu (bundevu), na gornjoj srani je otvore, izvade masu i koštice iz sredine, napune žećerom, na dnu naprave malu rupicu i okaće da visi na cuncu. Posle par nedelja iz tikve počinje da kaplje – ljudi se kunu da je bolje od viskija (ili su se uželeli 🙂
Prijatno :))))) (nemoj sve tikve da potrošiš, ostavi neku i svinjama).

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Shumy,vrijeme je svinjama da pređu na žitne pahuljice.?

Rotor
Gost
Rotor

@shumadinac

Pali li taj patent na balkanskom suncu? A lubenica?

Histrion
Gost
Histrion

O, Jezurka, nasmijao si me. Znaci pivo, vino, rakija, Tequila,
whiskey i votka…aaaah, sline cure za vitaminima…

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Histrion,sve znaš,ne moram ti ništa govoriti!?

pingpong
Gost
pingpong

@jez
osobno najvise gustam od grozja. ali, kao sto znas, kod mene uskoro opet nova godina pa cu morati tamaniti od rize, odstajalu dok ne postigne 62 grada……….. :-)))

jezevakucica
Gost
jezevakucica

pingač,treba to sve izdržati.Unaprijed tebi i tvojima sretna kineska nova godina!

Zoran
Gost
Zoran

Bravo, nekada su ljudi umirali i noje se od toga pravio biznis u smislu rak, ct i slicno. Imam na stolu u dnevnoj dvije dunje i dvije zelenike (jabuka) koje sam ubrao u oktobru prosle godine u Bosni i jos sam Ivu pretovario, ima ih sigurno jos u Orahovici, Probajmo to sa Braeburn i ostalim hibridima jabuka, nece moci, kupujem svake sedmice

Alxx
Gost
Alxx

Glavni uzroci svih hroničnih bolesti su nedostaci minerala ( i vitamina) koji nastaju usled konzumacije hrane koja je uzgojena na iscrpljenom zemljištu: – najgori deficit zapadnog sveta je deficit magnezijuma (dnevno je potrebno 10mg po 1kg težine) *magnezijum učestvuje u oko 3/4 svih metaboličkih procesa u organizmu * jedan je od modulatora kalcijuma u organizmu tj. nedostatak magnezijuma znači višak kalcijuma -> visok pritisak, problemi sa srcem i krvnim sudovima, nedostatak energije, nemogućnost ispravnog odmaranja… * najbolji suplementi su helirani oblici(mg glicinat, mg taurat, mg treonat ili mg malat) i MgCl – sledeći najgori nedostatak je nedostatak joda u ishrani ( sva kontinentalna zemljišta su mineralno iscrpljena) * Ameri su pokazali i dokazali da je nedostatak joda u ishrani glavni uzrok svih žlezdanih kancera ( naravno i svih problema sa štitnom žlezdom kao i sa prostatom) * i ne, joda u jodiranoj soli nema dovoljno, to je popularna zabluda – moraju se koristiti ili stare recepture kao što je liker od zelenih oraha, ili novi suplementi kao što je Lugol ili Iodoral (naš prosečni sadašnji unos joda je 150mikrograma dnevno što je katastrofa i osnova je ogroman broj rakova dojki na ovim prostorima. Japanci imaju prosečan dnevni unos joda od 12.500mcg i nemaju problema sa kancerima) – izuzetnu važnost ima Vitamin A i to u formi retinola (jedino ga ima u džigerici u dovoljnoj količini). *Beta karoten je beskorisni prekursor za vitamina A iz biljaka (potrebna je velika količina rada organizma da bi se napravila aktivna forma A vitamina od Beta karotena) – uvek uz Vitamin A mora ići i određena količina vitamina D – uz Vitamin A i D potrebni su organski vezani bakar i cink – ovo sve postoji u jednom prirodnom suplementu koji se zove goveđa džigerica: perfektan odnos A i D vitamina u savršeno bioraspoloživom obliku, kao i odličan odnos cinka i bakra u odličnom odnosu – organski vezani bakar je apsolutno kritičan za imuni sistem organizma, generisnje energije, hormonalni balans itd – Vitamin C nam je potreban svaki dan ali ne 60mg što je budalasta tvrdnja zvanične medicine, nego bar 500mg… – Vitamin E je kritičan vitamin za sva meka tkiva – selen je potreban za gomilu funkcija imunog sistema – bor je izuzetno važan za početak zbog hormona paratiroidne žlezde, vezivanja teških metala i zbog uništavanja gljivica u organizmu ** odličan izvor je boraks ( 17 Mule je dobar brend, dovoljno je uneti par miligrama dnevno) Vitamin C, E i selen je potrebno suplementirati skoro uvek jer ih većina ljudi nema dovoljno iz ishrane – B kompleks -> odličan prirodni izvor je polen Naravno uvek se može pridodati hidrolizovani kolagen, poneka aminokiselina kao što je gluten (posebno dobar za zaštitu GI trakta), arginin i orotin… Podrazumeva se unos dovoljne količine kvalitetnih zasićenih masnoća životinjskog porekla, životinjskih iznutrica, kao i nešto ribe… Poželjno je vratiti se korišćenju nerafinisane morske soli – ona ima preko 85 minerala ( i ne, so NIJE uzrok visokog pritiska, već demineralizacija organizma) Mora se uzeti u obzir da poslednja stvar… Pročitaj više »

udav
Gost
udav

da, to je odlican size, presek, sta i koliko trebamo: krenemo od nekog multivitamina gde vec ima 100mcg selena, vitamina a, b, itd, pa dokupimo posebno vit.c, d,e,…

generalno, mi nemamo sta da ocekujemo od znanstvenika, mi moramo da naucimo i budemo znanstvenici, da uvodimo u svoju dijetu suplemente, u obliku kapsula – nismo indusi pa da jedemo svaki dan kurkumu (turmeric), a ja do skora nikad nisam rendao djumbir (ginger) – dva rizoma neophodna za ljudsku ishranu, pa makar i u kapsulama – za kontrolu svih zapaljinskih bolesti, a vecina danas jeste u sredovecnih ljudi

takodje koloidno srebro: a sta je sa koloidnim bakrom, zlatom, platinom, silicijom (silica,ste videli fiji devojke:)

edit:
ja sam pre vise od 20 godina procitao vitaminsku bibliju, erl mindel-a, i tu sam naucio o bioavailability, o heliranim mineralima, … onda sam dosta toga pozaboravljao, pa se sad vracam na primeru magnezijuma, How Do You Know Which Type of Magnesium is Best for You?

Magnesium chloride. …
Magnesium sulfate. …
Magnesium citrate. …
Magnesium oxide. …
Magnesium glycinate. …
Magnesium orotate. …
Magnesium L-threonate.

shumadinac
Gost
shumadinac

Interesantan podatak – veštački vitamini i minerali pomažu muškarcima a ne pomažu ženama??? Dobro, možda se radi samo o prostati ali ko tačno pomaže? Vitamin E, vitamin C, selen, cink, svi zajedno ili neka kombinacija? Jesu dobili neke rezultate ali ne mogu znati kako ni zašto jer naučni metod nije ispoštovan. Ovo može biti samo prva faza…

Tako je rađeno istraživanje korisnosti duvana koja je i pronađena. Zašto da ne, mnogi lekovi su otrovni u većim količinama – sve zavisi od tumačenja. Može se tvrditi (i biti u pravu) da je duvan koristan za neku funkciju a to što ima gomilu štetnih dejstava je tema nekog drugog istraživanja.

Delovanje unetih materija u organizam se odvija kroz neverovatno komplikovane biohemijske procese. Pri ovakvim istraživanjima se može uočiti najjače delovanje, ono koje pokazuje najbrže i očigledno delovanje. Ono što ovo istraživanje ne može da kaže je da li postoje neželjeni efekti koji se ispoljavaju decenijama kasnije. Svi znamo da je sunčanje zrdavo ali često nismo dovoljno oprezni i preterujemo jer se posledice (melanom) javljaju mnogo kasnije.

Evo ga jedan drastičan primer: svi znamo kako opasni problemi mogu da nastanu upalom slepog creva. I upala krajnika može da postane hronična i da konstantno ugrožava zdravlje. Zato su (mislim u Francuskoj) pre peresetak godina došli do “genijalne” ideje: masovno uklanjati deci i slepo crevo i krajnike ubrzo po rođenju. Jer tada najlakše i najbrže prebole i eliminiše se rizik kasnijih opasnih zdravstvenih stanja. Ono što tada nisu znali a što se tek kasnije pokazalo je da slepo crevo i krajnici nisu tek “neki višak” već da imaju svoju ulogu u razvoju deteta. Operisana deca u mnogo većem procentu nisu uspevala da se normalno mentalno razviju. Inicijativa je sprovedena sa najboljom namerom ali recite to roditeljima…

Vitamini su složene supstance, ni prirodni nisu isti u različitim namirnicama. Veštački ne samo što nisu isti kao prirodni nego se i na različite načine proizvode od različitih sirovina…
Sa mineralima je nešto drugačije, ima ih koje ne možemo uneti u dovoljnoj količini hranom i vodom pa je ponekad neophodno da uzimamo veštačke. Ali se opet mora strogo voditi računa kako su proizvedeni a to su podaci do kojih teško možemo doći.

Živa bića su se prilagođavala uslovima života milijardama godina. Što je za jedne hrana za druge je otrov. Koristimo prvenstveno ono na šta smo se tokom evolucije prilagodili. Tablete nisu čudotvorne, isuviše često su “kinder jaje”.

oddball
Gost
oddball

ako jedeš raznovrsno, vodeći računa da je čovjek svejed, imat ćeš sasvim dovoljno minerala i vitamina za normalno funkcioniranje organizma, ako piješ i pušiš i jedeš dimljene proizvode to znači puno slobodnih radikala pa dodatni unos nekih vitamina neće škoditi, ali složit ćeš se da je u tom slučaju pametnije pretsati pušiti jel? Što se sunčanja tiče, nama treba vitamin D, a da bi se njegov prekursor pretvorio u funkcionalan vitamin treba nam svjetlost, ali sa druge strane UV spektar sunčevog svjetla oštećuje DNA i može dovesti do melanoma, tu je taj balans, zato pocrnima kada smo previše izloženi sunčevom zračenju, koža stvara melanin, pigment koji je ujedno i priodni suns creener….

Maja
Gost
Maja

mlado lisce duhana koriste kao salatu, fermentirani i sa kemijskim spojevima obogacen duhan jest otrov. soja je zdrava samo u fermentiranom obliku, dapace iz takve se dobije niz lijekova, napr. u lijecenju tumora i krvnozolno-srcanih oboljenja. jabuke, odn. industr. voce jedva jos ima nekih vitamina u sebi, zato vec dulje vrijeme nema studija na tu temu. uglavnom, divlje, bobicasto voce, divlje trave i lisce kao povrce ( bez oksalnih kiselina), sirovo jesti. isto tako i vrtno povrce, napr keljasto i korijenasto povrce sirovo jesti, jer tako uz nutrijente dobivate i odgovarajuce encime, kojih stariji ljudi jos jedva imaju. antioksidanti, odn vitamini c i d u visim dozama vazni su i iz jednog drugog razloga: dosta ljudi ima tzv mrtve zube, tj. “obradjene” korijene. no ti mrtvi zubi su leglo bakterija ” lesinara”, to je bukvalno grob u ustima, u organizmu. jedan austr. znanstvenik nasao je tako u jednom zaristu cak 400 vrsti raznih bakterija, koje su – nadjene i u tumorima napr. prsiju i prostate. (!!). zna se, da su stalni izvor raznim smetnjama i upalama, problemima sa srcem i zglobovima. na zalost, i o tome zubarska struka vecinom nema pojma, pa i dalje popravlja mrtve zube.
i na koncu, te tzv. minimalne ” dozvoljene doze” vitamina su u praksi potpuno neucinkovite. teske upale i i fekcije rjesavaju c vit. doze od 5.ooo mg na dalje do 10.000 mh svakih 2-3 sata, kod srcanih, bolesti i sl talodjer vise doze, barem 3-5.000 mg dnevno, isto tako i d vit.. d vit manjak ima cijela sjev. hemisfera, ca 14.000 mg lijeci i multipnu sklerozu – dokaz bivsi oboljeli dr schmidt i prof. jelinek, te niz drugih. na amazonu i drudje imate i na tu temu masu stiva iz prakse. za pharma sluzincad je i taj otrovan i njegova primjena ogranicena do totalne nedjelotvornosti. takodjer evropa pati i od manjka b12, zapravo ispravno – methylcobalamin, vazan u nizu neuroloskih procesa. o povisenom homocisteinu kao supet markeru odn. pokazatelju stanja organizma takodjer se premalo zna. sto je netko vise kronicno bolesniji ima i povisen homocistein, uzmedju 8-20. skida se sa 100 mg vit. b6, 1000 mcg folne kiseline i 1000 mcg b12.. vise o toj temi u stivu ” trokut zivota” od u. karlstädt-a. itd. moderna neovisna medicina nudi vec dosta studija, kao i prakse u lijecenju najgorih bolesti. neizlijecive bolesti su vec prilicno decimirane, a javnost o tome ne zna nista.

udav
Gost
udav

da, ali mi ne mozemo te mega doze da uzmemo oralno, a farmakomafija je gledala da onemoguci intravenozno vitamin C, ili nismo svi doktori i ne mozemo ga sebi omoguciti tek tako…kako god, iz licnog iskustva mogu da preporucim lypo-spheric vit. C, GARANTOVANO PRODIRE DO KOSTIJU MOMENTALNO, a svakodnevno uzimam vec esther-c 500 ili 1000 mg…

dalje, rastvorljivi u vodi, c i b kompleks se izlucuju mokracom koja promeni boju i miris, takodje i od dzige koju pomenu alxx, ali vitamini rastvorljivi u mastima/uljima, sa njima moramo opreznije, jer se mozemo otrovati mega dozama,sta znam vitamin d ja nikad nisam uzeo vise od 5 000 iu, vitamin e 400 iu, a takodje postoje razne forme… vitamin d se prepisuje 50 000 iu kada se pokaze manjak

nime
Gost
nime

************** ********************** *************************** ************************** **************************

Admin:Ideje koje tvrde da je život zlo i da novac vrijedi više nego umirovljenik, nemaju mjesta na ovom portalu.

hrvat
Gost
hrvat

gospodo
preporucam svakome knjigu od Linusa Paulinga.
covijek je nobelovac i tamo imate sve o c vitaminu.
pernar malo pretjeruje ,ali ima dooosta istine u tome.jedini koji se usudi dirnuti zdravstvenu elitu.
samo hrabro jer sreca prati hrabre…

Jole
Gost
Jole

Pročitao davno i knjigu poklonio nećakinji koja se kao osnovnoškolka zanimala za prirodne znanosti poput biologije,kemije itd.i kasnije završila medicinu.

udav
Gost
udav

i bombama je nobelovac, pa ce mu to malo pomoci na robiji
i sta kazete pauling je jeo c vitamin kao ja eurokrem, kasicicom?
iznad sam postavio link i pitanje: zasto se pacijetni kljukaju c vitaminom, ako je dokazano da je intravenozno koncentracija u plazmi do 10 puta veca? pauling je, ako mene pitate trojanac. mi njima trebamo bolesni, samo na bolesnima prave pare, i zato su nam poturili i dalje nam poturaju POLUISTINE, POLUINFORMACIJE. A 100% je istina da se vitamin c ne moze patentirati kao sve vakcine kojima se bogate, te umesto da ubodu u venu pacijenta sa odredjenom dozom vitamina C koja leci 100%, oni nas kljukaju dok nam ne pripadne muka, pa kaze kako ne deluje, nema ga u plazmi, dok istovremeno nas ubijaju na tenane vakcinama i prave sebi posao, patentirajuci nove vakcine u nedogled. To radi izvrsno jer je narod/pucanstvo STOKA GLUPAVA.

giordano bruno
Gost
giordano bruno

Pijte Smoothie, tu su vitamini i minerali. Nemojte jesti meso. Ako ste cesto bolesni, procitajte malo o gladovanju da izbacite toksine.

Alxx
Gost
Alxx

Meso nije problem – to je besmislica.

Komunista
Gost
Komunista

Pozdrav svima.
Naravno da su vitamini i minerali zdravi, neophodni su nam, jer smo sazdani i od njih.
Treba jesti voće i povrće, ali ne ono iz supermarketa! To je otrov! To je tretirano Bog zna čime, zbog profita. Valjda to znamo svi. Oko mene ima puno voćnjaka, pa svojim očima gledam, ljudi, jabuke se špricaju oko 25 puta!!! Vitamini iz takve jabuke? NE HVALA!
Ako neko živi na selu i ima svoje zemlje, neka sebi sije i sadi, za svoje potrebe, ne treba puno. Malo truda i eto svega, zdravog.
Treba jesti voće ispod našeg neba, šljive, jabuke, kruške, borovnice, kupine… Ono što nam dolazi s juga, banane, agrumi.. Pa to nije za naš organizam. Ok, neka je pojesti, ali nije to toliko zdravo kako nam se predstavlja, jer valja i tu zaraditi.
Tako eto, bolje je koristiti sintetičke vitamine, nego jesti nešto što je otrovano.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Reklama :)))))

oddball
Gost
oddball

nažalost nije dovoljno poklikati po internetu da bismo bili kompetentni za diskusiju na svaku temu, da bismo mogli bili u stanju argumentirano raspravljati kako vitamini djeluju na organzam treba nam ipak neko predznanje iz biologije stanice, biokemije i humane fiziologije,… ali ajde, ajmo pojednostaviti neke stvari, vitamin C zbog svoje kemijske građe je idealan antioksidans koji ima sposobnost uklanjanja slobodnih radiklaa kisika koji nastaje kao nusprodukt staničnog disanja, naime taj slobodni radikla je odogovran za ogromne štete koje nastaju na genetskom materijalu, ako mehanizmo popravka DNA zakažu zbog previše radikala nastaje mutacija , ajmo reći karcinom, onda je LOGIČNO da vitamin C kao antioksidans smanjuje risik od nastanka karcinoma, kao takav općenito povećava kondiciju svake stanice i naravno da podiže i imunitet, uglavnom da skatim priču, vitamin C je super (to znamo odavno, uguglajte Linusa Paulinga koji je razvio taktiku žličica vitamina C dnevno), e sad što nije super?! btw, tko su to vitamino skeptici? još jedna kovanica koja nas dijeli?! Nije super to što će vam biokemičari objasniti da se razni vitamini mogu u naše tijelo apsorbirati samo u određenim oblicima i količinama, možete uzeti žličicu dnevno kao Pauling i 90% ćete popiškiti jer važ organizam to ne može apsorbirati, lakše se apsorbira i u dovoljnim količinama vitamini i minerali iz prirodinih namirnica jer na kraju krajeva čovjek je evolucijom na prirodnu hranu i adaptiran,… zašto nas onda pushaju da kupujemo industrijske preparate? zato što je tu dobra zarada, visoka cijena, niski troškovi razvoja i proizvodnje, zlatni gral za farmceutiku,… na kraju moram se ograditi u slučajevima kada čovjek ima neki metabolički poremećaj, u tom slučaju je zbog preživljavanja osuđen na umjetne preparate,..

udav
Gost
udav

ma mi ne mozemo uzeti toliki c vitamin jer cemo se ukakiti ili cemo sprziti digestitvni trakt, mozda i prokrvariti od tolike kiseline, ali c vitamin se moze davati i intravenozno, ne znam zasto se o tome ne govori?
kada je rec o mineralima, mi uzimamo organske, helirane, a ne neorganske, valjda si na njih mislio kada kazes umjetni i industrijski – mi preferiramo prirodne, organske preparate
kada je konkretno rec o vitaminu c, ti i dalje baratas POLUinformacijama… hajde, odd objasni/prevedi https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/ : Emerging research suggests that the route of vitamin C administration (intravenous vs. oral) could explain the conflicting findings [1,48,49]. Most intervention trials, including the one conducted by Moertel and colleagues, used only oral administration, whereas Cameron and colleagues used a combination of oral and intravenous (IV) administration. Oral administration of vitamin C, even of very large doses, can raise plasma vitamin C concentrations to a maximum of only 220 micromol/L, whereas IV administration can produce plasma concentrations as high as 26,000 micromol/L

objasni, odakle u plazmi toliki industrijski vitamin c? sta je tu industrijsko/umjetno? ti se sluzis polu-infomacijama.

Miki
Gost
Miki

Ne traži logiku u Oddbalovim komentarima jer je nema. On ti je dežurni manipulator.

Rotor
Gost
Rotor

Vjetovatno vam je poznata priča o 5. majmuna, a koja kao eksperiment o objašnjava zašto se tradicije ne preispituju, jer je ovdje upravo riječ o liječničkoj i farmaceutskoj tradiciji. Dakle:

“Skupina znanstvenika stavila je pet majmuna u kavez. U sredini kaveza bile su ljestve na čijem vrhu je stajala banana. Svaki put kad mi se jedan od majmuna popeo na ljestve, znanstvenici su hladnom vodom polili ostala 4 majmuna.

Nakon nekog vremena, svaki put kad je neki od majmuna krenuo na ljestve, preostali su ga povukli dolje i tukli, nisu mu dali da se penje. U međuvremenu niti jedan majmun se više nije usudio penjati na ljestve, bez obzira na to koliko je velika napast bila gledati u bananu na vrhu.

Znanstvenici su tada odlučili zamijeniti jednog od majmuna novim majmunom koji ništa nije znao.. Prva stvar koju je ovaj novi majmun učinio je da krene na ljestve. Druga 4 majmuna su ga odmah povukla i tukla ga dok se nije odmaknuo u kut.

Nakon nekoliko premlaćivanja, novi majmun je naučio da nikako ne smije ići na ljestve jer će ga drugi izlupan. Onda su još jednog starog majmuna zamijenili novim. Dogodila se ista stvar. Zanimljivo je što je i prvi zamijenjeni majmun sudjelovao i lupanju novog majmuna. Isto se ponovilo i kada je promijenjen treći i četvrti majmun. Na kraju su donijeli i petog novog majmuna, tako da u kavezu više nije bio niti jedan stari majmun koji je doživio polijevanje hladnom vodom. Kada je 5. novi majmun pokušao popeti se po bananu dočekala ga je ista sudbina, preostala četiri mu nisu dala.

Da je ikako bilo moguće pitati ove nove majmune zašto tuku majmuna koji se pokušava popeti na ljestve, vjerojatno bi njihov odgovor bio “ne znam, tako je pravilo.”

Oni ne znaju zašto je zabranjeno uzimati bananu, niti znaju zašto je potrebno da tuku onog koji to pokuša, ali slijepo poštuju ta pravila.

Zašto? Zato što u kavezu od pamtivjeka važe takva pravila.

Verbum sapineti sat!

Zagor
Gost
Zagor

Koja je to mjerna jedinica mcg?
Vjerujem da je greška.

Alxx
Gost
Alxx

Mikrogram – 1/1000 miligrama

Zagor
Gost
Zagor

Hvala

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Zagor,m-milo , c-crna , g-gora.?

Nostradurus
Gost
Nostradurus

Doza 120 mg/danu C vitamina je zbilja mala pa su takvi i rezultati – osrednji. Toliko vitamina dobijete iz dva kivija.

U ovoj knjizi se navode slučajevi primjene vitamina C u bitno većim dozama za mnoge bolesti: https://www.scribd.com/document/384249775/Primal-Panacea.

Pa i doza koju je pokazao Ivan Pernar je samo u jednoj žličici 8 puta veća od ove iz studije. Trećina male žličice je oko 1gram tj. 1000 mg.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Zar je Pernar toliko važan za Logično? I ukoliko jest zašto jest?

nime
Gost
nime

jedini kaže kaj narod misli. i onda ga svi citiraju. i anemija se znoji i crveni. to nemreš projektirat.

Janoš
Gost
Janoš

@Dub Miroslav
Iako nije tema članka, Ivan Pernar je važan za Cijelu Hrvatsku a i šire. To ste već i sami mogli otkriti ako ste pratili njegov rad.

Jole
Gost
Jole

Ovo je vrlo kompleksna tema i zapravo je teško o tome govoriti pozivajući se na znanstvena istraživanja.Mislim da je forumaš Emilio Zapata u prvom komentaru na vrhu, pogodio srž.Imate gomilu istraživanja koja su “potvrdila” da gmo sjeme i hrana nisu štetni za zdravlje.Nikakvi umjetni vitamini i minerali se ne mogu mjeriti sa onima iz hrane,a pogotovo iz tzv, zdrave ili barem minimalno tretirane hrane sa štetnim dodacima.Meni ovo izgleda kao plaćeni oglas i ništa više.Današnja je znanost korumpirana I nepouzdana,a istraživanja se mogu ciljano raditi u zadanim uvjetima i parametrima koji mogu dati željene rezuiltate,umjesto realnih i objektivnih.

PPP
Gost
PPP

Interesantan si lik Jole. Kada govorimo o cjepivima i o dobrim stranama cjepiva onda su studije neupitne i vjerodostojne, ali kada govorimo o vitaminima, onda studije ne treba uzimati za ozbiljno jer se radi o kompleksnoj materiji. 🙂 🙂 🙂

Jole
Gost
Jole

Otkud ti to ? Generalno,cjepiva su itekako korisna i odigrala su ogromnu ulogu u razvoju čovječanstva i iskorjenjivanju puno smrtonosnih bolesti.Problemi kod cjepiva su ti da današnja nanotehnologija omogućuje manipulacije koje se mogu manifestirati godinama unaprijed.Ja apsolutno nemam povjerenje u današnje farmakološke multikorporacije jer upućeni uglavnom znaju tko su im vlasnici i najjači dioničari.Isti oni koji su gurali priču oko gmo sjemena i hrane.Možda najbolji primjer za to je lažna pandemija svinjske gripe,2009g. što je bila zavjera u koju je uključen i WHO koji je vršio pritisak na države da moraju kupovati cjepivo bez deklaracije ,koje se uzima na vlastitu odgovornost. Baš kao u slučaju poljske ministrice zdravstva Ewe Kopacz. https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/76065/poljska-ministrica-zdravstva-odbila-naruciti-cjepivo-protiv-svinjske-gripe Ista je stajala RH ,čini mi se ravno 100 milijuna kn kupljenog cjepiva koje je završilo na otpadu ili je moralo biti zbrinuto po proceduri što također nešto stoji.O gmo i sličnoj problematici sam napisao stotine komentara.Nemam povjerenja u tu industriju,a cjepiva kao takva,ako se rade u dobroj vjeri ,itekako su potrebna.No primjećujem tendenciju povećanja broja cjepiva ala 3u1 ili 5u1,kao i povećanje broja cjepiva,a nisam siiguran da li je to neophodno.No istovremeno,nuspojave se mogu dogoditi ma koliko cjepivo bilo sigurno.Postoje neki genetski nedostaci koji su nepoznati ,a mogu biti okidači za neplaniranu imuno reakciju koja može imati teške posljedice kod djeteta.To se događalo i prije nekoliko desetljeća i može se dogoditi uvijek,No sve je stvar statistike.Puno je rasprava oko aditiva koji se dodaju cjepivima kao pojačivaći i spojevima koji se koriste u njima i njihovoj možebitnoj štetnosti.Da skratim, kad se radi o cjepivima,uvijek bih prije pristao na cjepivo iz domaćeg Imunološkog zavoda,nego ono od kompanija čiji su vlasnici Rockfelleri ili Rothschildi. Nažalost Imunološki Zavod je desetljećima planski uništavan da bi ga ili privatizirali ( što baš nije imalo odobrenje u javnosti radi njegove uloge u nacionalnoj sigurnosti ) ili da ga se uništi ( ovo je bila B opcija koju su provodili ) da nas pretvore u uvoznika cjepiva ,seruma i krvih pripravaka.A nekad smo izvozili cjepiva diljem svijeta.Upravo suprotno od tvog zaključka koji si primjenio na mene.U usporedbi sa cjepivima,korisnost C vitamina je puno manje zahtjevna materija od one kad govorimo o sigurnosti cjepiva.C vitamin je neosporno dokazano jako koristan,samo je pitanje u kojim dozama.Bilo je nekih istraživanja koja su pokazala određenu štetnost po nekim elementima kad se radi o velikim dozama.Današnja znanost još nema takva znanja niti alate da može bilo koje istraživanje smatrati kao apsolutnu istinu.Puno ovisi o osobi kao pojedincu i njegovim biološkim specifičnostima,a to je faktor koji obično nije dio istraživanja.Netko može imati poremećaj ,a da mu C ili neki drugi vitamin može raditi štetu,a da on to niti ne zna.Treba biti umjeren u svemu, a posebno u veličanju Pernara koji je po publicitetu kojeg je dobio,maltene ne osobno pronašao C vitamin.Meni je to smiješno jer sam osobno pročitao puno studija ,financiranih iz raznih izvora da bi mi trebao nekakav Pernar da mi daje veleumne savjete.Za jednog saborskog zastupnika bi bilo bolje da se bavi zakonima koji su na dnevnom redu i da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik