Vitamin K

Vitamin K
4 komentara

Vitamin K je skupina spojeva od kojih se smatra da su najvažniji vitamini K1 i K2. Prvi se dobiva iz povrća, osobito lisnatog zelenog povrća. Drugi, vitamin K2, se kao skupina spojeva najviše dobiva iz mesa, sira i jaja. Osim toga ga sintetiziraju bakterije.

Vitamin K igra ključnu ulogu u pomaganju krvi pri zgrušavanu, što sprečava pretjerano krvarenje. Za razliku od brojnih drugih vitamina, nije uobičajeno da se vitamin K koristi kao dodatak prehrani. Najčešći oblik suplementa vitamina K je vitamin K1.

U posljednje se vrijeme vitamin K2 spominje kao lijek za osteoporozu i gubitka u kostima potaknutog steroidima, međutim istraživanja donose oprečne rezultate. U ovom trenutku ne postoji dovoljno podataka kako bi se vitamin K2 preporučio za osteoporozu.

Zdravstvene prednosti vitamina K

Niske razine vitamina K mogu povećati rizik od nekontroliranog krvarenja. Iako su pomanjkanja vitamina K rijetke kod odraslih osoba, vrlo su uobičajena kod novorođenčadi. Stoga se tek rođenim bebama daje injekcija vitamina K. Ovaj se vitamin koristi i kako bi poništilo predoziranje antikoagulantom Varfarinom (Coumadinom).

Iako je pomanjkanje vitaminom K neuobičajeno, osobe koje spadaju u rizičnu skupinu su oboljeli od bolesti probavnog trakta poput Crohnove bolesti ili aktivne celijakije, oni koji uzimaju lijekove koji utječu na apsorpciju vitamina K, teško pothranjene osobe i osobe koje piju alkohol u velikim količinama. U ovim slučajevima liječnici mogu preporučiti dodatke prehrani koji sadrže vitamin K.

Primjena vitamina K u slučaju karcinoma, simptoma jutarnjih mučnina tijekom trudnoće i odstranjivanja paučinastih vena nije dokazana.

Preporučeni dnevni unos

Većina ljudi dobiva dovoljno vitamina K putem prehrane. Preporučen primjeren unos vitamina K, bilo putem hrane ili dodataka prehrani, je sljedeći:

  • djeca do 6 mjeseci – 2 mcg dnevno
  • djeca 7-12 mjeseci – 2,5 mcg dnevno
  • djeca 1-3 godine – 30 mcg dnevno
  • djeca 4-8 godina – 55 mcg dnevno
  • djeca 9-13 godina – 60 mcg dnevno
  • djeca 14-18 godina – 75 mcg dnevno
  • žene iznad 19 godina (uključujući i trudnice i dojilje) – 90 mcg dnevno
  • muškarci iznad 19 godina – 120 mcg dnevno

Nisu zabilježeni negativni učinci vitamina K kod razina koje se nalaze u hrani ili suplementima. Iako znanstvenici nisu odredili maksimalnu sigurnu dozu, ovo ne isključuje opasnost do koje bi moglo doći kod unosa visokih doza vitamina K.

Izvori vitamina K

Dobri prirodni izvori vitamina K uključuju povrće poput špinata, šparoga i brokule i mahunarke. Dnevne potrebe za ovim vitaminom mogu se postići i s hranom koja ima manje količine poput jaja, jagoda i mesa (osobito jetrice).

Nuspojave uzimanja vitamina K oralnim putem kod preporučenih dnevnih doza su rijetke. Preporučuje se uzimati dodatke prehrani s vitaminom K jedino ukoliko je to liječnik preporučio. Mnogi lijekovi mogu utjecati na učinak vitamina K, a oni uključuju aspirin, antacide, antibiotike, antikoagulante, kao i lijekove koji se koriste za rak, napadaje i visoki kolesterol. Osobe koje uzimaju Varfarin (Coumadin) zbog srčanih problema i poremećaja zgrušavanja trebaju pomno paziti na svoju prehranu kako bi kontrolirali količinu unosa vitamina K. Oni ne bi trebali uzimati dodatke prehrani s vitaminom K ukoliko nisu za to dobili preporuku liječnika.

Vitamin KvitaminiZdravlje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Silence
3 godine prije

Novorođenčad ne pati od nedostatka vitamina K , nego je priroda to tako uredila s razlogom.
Dječja krv je rjeđa kako bi matične stanice iz pupkovine lakše doprle do svih kapilara i tkiva u bebinom tjelu i taj mehanizam ima zaštitnu funkciju.
Davanje injekcija tzv. vitamina K novorođenčadi je osim zgušnjavanja krvi i slabije opskrbe perifernih tkiva, opasno zbog sadržaja aluminija u injekcijama i trebalo bi se primjenjivati samo selektivno, tj. kad se procijeni da postoji rizik za bebu od unutarnjih krvarenja. Način na koji se danas daje (svima!) je medicinski neopravdan.

neznanje
3 godine prije

👍👍👍

Ivan
3 godine prije

Vitamin K pomaže u ugradnji kalcija u kosti i to nije ništa novo. Nova je njegova sposobnost da zajedno sa magnezijem sprečava pojavu odlaganja kalcija tamo gdje mu nije mjesto kao npr. stijenkama krvnih žila. U studijama je dobivena bitno bolja elstičnost krvnih žila već nakon 2 mjeseca korištenja K2 vitamina u dosta visokoj dozi. Vitamin K2 se zadržava 1-2 dana u krvotoku za razliku od K1 vitamina koji brzo izlazi iz krvotoka. K2 je oblik prisutan u zelenom povrću i potpuno je prirodan. Utvrdilo se da se posljedice ateroskleroze mogu dobrim dijelom poništiti za samo par mjeseci uzimanja K2 vitamina u visokoj dozi ili za 6-12 mjeseci uzimanja niskih doza. Odvlačenjem kalcija iz krvnih žila povećava se elastičnost krvnih žila i njihov promjer. Rezultat je da su krvne žile prohodnije, cirkulacija bolja, mogućnost začepljenja manja. Ovo je najznačajniji pomak u aterosklerozi ikada jer se mislilo da su promjene ireverzibilne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI