fbpx

Vitamin K

Vitamin K

Vitamin K je skupina spojeva od kojih se smatra da su najvažniji vitamini K1 i K2. Prvi se dobiva iz povrća, osobito lisnatog zelenog povrća. Drugi, vitamin K2, se kao skupina spojeva najviše dobiva iz mesa, sira i jaja. Osim toga ga sintetiziraju bakterije.

Vitamin K igra ključnu ulogu u pomaganju krvi pri zgrušavanu, što sprečava pretjerano krvarenje. Za razliku od brojnih drugih vitamina, nije uobičajeno da se vitamin K koristi kao dodatak prehrani. Najčešći oblik suplementa vitamina K je vitamin K1.

U posljednje se vrijeme vitamin K2 spominje kao lijek za osteoporozu i gubitka u kostima potaknutog steroidima, međutim istraživanja donose oprečne rezultate. U ovom trenutku ne postoji dovoljno podataka kako bi se vitamin K2 preporučio za osteoporozu.

Zdravstvene prednosti vitamina K

Niske razine vitamina K mogu povećati rizik od nekontroliranog krvarenja. Iako su pomanjkanja vitamina K rijetke kod odraslih osoba, vrlo su uobičajena kod novorođenčadi. Stoga se tek rođenim bebama daje injekcija vitamina K. Ovaj se vitamin koristi i kako bi poništilo predoziranje antikoagulantom Varfarinom (Coumadinom).

Iako je pomanjkanje vitaminom K neuobičajeno, osobe koje spadaju u rizičnu skupinu su oboljeli od bolesti probavnog trakta poput Crohnove bolesti ili aktivne celijakije, oni koji uzimaju lijekove koji utječu na apsorpciju vitamina K, teško pothranjene osobe i osobe koje piju alkohol u velikim količinama. U ovim slučajevima liječnici mogu preporučiti dodatke prehrani koji sadrže vitamin K.

Primjena vitamina K u slučaju karcinoma, simptoma jutarnjih mučnina tijekom trudnoće i odstranjivanja paučinastih vena nije dokazana.

Preporučeni dnevni unos

Većina ljudi dobiva dovoljno vitamina K putem prehrane. Preporučen primjeren unos vitamina K, bilo putem hrane ili dodataka prehrani, je sljedeći:

  • djeca do 6 mjeseci – 2 mcg dnevno
  • djeca 7-12 mjeseci – 2,5 mcg dnevno
  • djeca 1-3 godine – 30 mcg dnevno
  • djeca 4-8 godina – 55 mcg dnevno
  • djeca 9-13 godina – 60 mcg dnevno
  • djeca 14-18 godina – 75 mcg dnevno
  • žene iznad 19 godina (uključujući i trudnice i dojilje) – 90 mcg dnevno
  • muškarci iznad 19 godina – 120 mcg dnevno

Nisu zabilježeni negativni učinci vitamina K kod razina koje se nalaze u hrani ili suplementima. Iako znanstvenici nisu odredili maksimalnu sigurnu dozu, ovo ne isključuje opasnost do koje bi moglo doći kod unosa visokih doza vitamina K.

Izvori vitamina K

Dobri prirodni izvori vitamina K uključuju povrće poput špinata, šparoga i brokule i mahunarke. Dnevne potrebe za ovim vitaminom mogu se postići i s hranom koja ima manje količine poput jaja, jagoda i mesa (osobito jetrice).

Nuspojave uzimanja vitamina K oralnim putem kod preporučenih dnevnih doza su rijetke. Preporučuje se uzimati dodatke prehrani s vitaminom K jedino ukoliko je to liječnik preporučio. Mnogi lijekovi mogu utjecati na učinak vitamina K, a oni uključuju aspirin, antacide, antibiotike, antikoagulante, kao i lijekove koji se koriste za rak, napadaje i visoki kolesterol. Osobe koje uzimaju Varfarin (Coumadin) zbog srčanih problema i poremećaja zgrušavanja trebaju pomno paziti na svoju prehranu kako bi kontrolirali količinu unosa vitamina K. Oni ne bi trebali uzimati dodatke prehrani s vitaminom K ukoliko nisu za to dobili preporuku liječnika.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Silence
Gost
Silence
7 mjeseci prije

Novorođenčad ne pati od nedostatka vitamina K , nego je priroda to tako uredila s razlogom.
Dječja krv je rjeđa kako bi matične stanice iz pupkovine lakše doprle do svih kapilara i tkiva u bebinom tjelu i taj mehanizam ima zaštitnu funkciju.
Davanje injekcija tzv. vitamina K novorođenčadi je osim zgušnjavanja krvi i slabije opskrbe perifernih tkiva, opasno zbog sadržaja aluminija u injekcijama i trebalo bi se primjenjivati samo selektivno, tj. kad se procijeni da postoji rizik za bebu od unutarnjih krvarenja. Način na koji se danas daje (svima!) je medicinski neopravdan.

miro
Gost
miro
7 mjeseci prije
Reply to  Silence

silence, molim da mi odgovorite na novu medicinsku teoriju da k2 cini elasticne krvne zile kod starijih ljudi, hvala

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije

👍👍👍

Ivan
Gost
Ivan
7 mjeseci prije

Vitamin K pomaže u ugradnji kalcija u kosti i to nije ništa novo. Nova je njegova sposobnost da zajedno sa magnezijem sprečava pojavu odlaganja kalcija tamo gdje mu nije mjesto kao npr. stijenkama krvnih žila. U studijama je dobivena bitno bolja elstičnost krvnih žila već nakon 2 mjeseca korištenja K2 vitamina u dosta visokoj dozi. Vitamin K2 se zadržava 1-2 dana u krvotoku za razliku od K1 vitamina koji brzo izlazi iz krvotoka. K2 je oblik prisutan u zelenom povrću i potpuno je prirodan.
Utvrdilo se da se posljedice ateroskleroze mogu dobrim dijelom poništiti za samo par mjeseci uzimanja K2 vitamina u visokoj dozi ili za 6-12 mjeseci uzimanja niskih doza. Odvlačenjem kalcija iz krvnih žila povećava se elastičnost krvnih žila i njihov promjer. Rezultat je da su krvne žile prohodnije, cirkulacija bolja, mogućnost začepljenja manja. Ovo je najznačajniji pomak u aterosklerozi ikada jer se mislilo da su promjene ireverzibilne tj. da se ništa ne može napraviti da se stanje krvnih žila poboljša.
Sada znamo da može i to u kratkom vremenu povećati prohodnost i za 30%.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik