Usjevi staklenika pod prijetnjom usred energetske krize EU

Usjevi u stakleniku
8 komentara

Rastuće cijene energije prisiljavaju njemačke poljoprivrednike da zaustave svoje poslovanje u staklenicima i napuste uzgoj usjeva, uključujući paradajz koji voli toplinu, jer održavanje temperature na 22 stepena Celzijusa postaje nepriuštivo, izvijestila je u subotu emiter Bayerischer Rundfunk (BR).

Prema BR-u, uzgajivači povrća u Njemačkoj umjesto paradajza i krastavaca odlučuju se za manje gladnu topline i manje profitabilnu salatu zbog energetske krize, koja je harala širom EU u protekloj godini.

Jedan čuvar staklenika opisao je rastuće troškove uzgoja paradajza.

“Kada bismo normalno proizvodili, cijena kilograma paradajza bi bila bar jedan euro viša. Bilo bi čak dva eura za koktel paradajza”, rekao je Andreas Evers za emiter.

Evers, zajedno sa nekim drugim uzgajivačima zimskog povrća, planira nabavku kombinovanog generatora toplote i struje na tečni prirodni gas, umesto da čeka podršku vlade.

Njemačke vlasti su ranije najavile planove za pružanje državne pomoći velikim preduzećima počevši od januara 2023. U međuvremenu, mala i srednja preduzeća, kao i domaćinstva, mogu se prijaviti za podršku tek od februara.

Njemačka se, zajedno s ostatkom EU, suočava sa naglim porastom cijena energenata i rekordnom inflacijom usred antiruskih sankcija i politike napuštanja ruskog goriva. Očekuje se da će situacija dovesti do racionalizacije i nestašica energije. Poljoprivreda staklenika  je posebno osjetljiva na energetsku krizu, zbog snažnog oslanjanja na plin za grijanje.

hranapovrćeStaklenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petar schroder
10 mjeseci prije

Ovo sto se desava sa klimom je ziva laz Iza toga stoje GEOINZENJERING KOJI SE RADI NAD NASIM GLAVAMA Oni to namjerno rade tim avionima koji ispustaju te metale i koji djeluju na susu ili poplave na zemlji Dok ovo PISEM NEBO JE U MOME GRADU ISARANO A NAKON NEKOLIKO MINUTA CJELO NEBO I SUNCE JE PREKRIVENO MLIJECNOM PAUCINOM PUNA OTROVA KOJA PADA NA ZEMLJU :TO SU OTROVI KOJE MI UDISEMO I KOJI UTJECU NA KLIMU:Nema vise prave kise ili plavog neba.TI MOCNICI SU RIJESILI DA NAM MJENJAJU KLIMU I DA NAMJERNO IZAZIVAJU GLAD U SVIJETU:

Boris M.
10 mjeseci prije

Geotermalni izvori su zabranjeni?

Otom potom
10 mjeseci prije

Sve ide po planu.

Max
10 mjeseci prije

Smišljeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI