fbpx

Finska suspendira cijepljenja cjepivom AstraZeneca nakon pojava zgrušavanja krvi, koje su zabilježene kod primatelja cjepiva

AstraZeneca

Finski Institut za zdravstvo i socijalnu skrb priopćio je kako obustavlja primjenu cjepiva AstraZenece, nakon što su zabilježena dva slučaja zgrušavanja krvi u razdoblju od 4 do 10 dana nakon primanja cjepiva.

U petak je finski Institut za zdravstvo i socijalnu skrb (THL), odnosno odjel Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, najavio da će se obustaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece, unatoč pozitivnoj presudi Europske agencije za lijekove, koja je nastala u četvrtak.

Institut ističe dva slučaja “cerebralne venske tromboze,” koji su se dogodili od četiri do deset dana nakon što su dvije osobe primile ovo cjepivo. Smatralo se da su oba pacijenta izložena velikom riziku od razvoja stanja koje je povezano s vaskularnom trombozom.

Finska će i dalje pratiti situaciju i izvještavati o informacijama. U priopćenju se napominje da se, nakon temeljite istrage THL-a, cjepiva AstraZenece neće primjenjivati najranije do 29. ožujka.

THL dodaje da su uočeni simptomi vrlo rijetki i da nije sigurno da su ti simptomi doista povezani s primjenom cjepiva, ali se savjetuje da se oni koji su primili cjepivo Astra-Zenece, stave pod promatranje.

U četvrtak, nakon jednotjednog pregleda, EMA je još jednom dala potporu cjepivu AstraZeneca. Regulator lijekova istražio je postoji li uzročno-posljedična veza između sedam slučajeva nastanka krvnih ugrušaka i 18 slučajeva tromboze cerebralnih venskih sinusa (CVST) među gotovo 20 milijuna primatelja cjepiva.

EMA je za cjepivo izjavila da je sigurno i učinkovito. Nadalje, EMA je izjavila da su prednosti cjepiva daleko veće od rizika koje ono pruža.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
viktor
Gost
viktor
24 dana prije

Astra Ze neca , google translate, ”odnosno ubiju zvezde”. Svaka zvezda je sunce a sunce je Bog. Zakljucak, nije potreban.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
24 dana prije
Reply to  viktor

Ajde sad prevedi simboliku drugih cjepiva, jer sva imaju jednako loš učinak kao AstraZeneca.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
24 dana prije

To što je AstraZeneca izdvojena me ne čudi, s obzirom da je to izdvajanje ekstenzija politike EU prema Britaniji. Ali me čudi da je “logično” sad počeo kopirati mainstream medije u toj hajci.

Max
Member
Famed Member
Max
24 dana prije

Finci se ne daju ubijati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik