fbpx

Johnson & Johnson – 750 miliona dolara odštete za 4 žrtve, a sada obustava prodaje pudera za bebe

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson će obustaviti svu prodaju svog pudera za bebe na bazi talka u Sjevernoj Americi, nakon što su dugogodišnje tužbe tvrdile da proizvod izaziva rak – ali, nepotvrđeno, firma kaže da ga neće prestati prodavati u ostatku svijeta.

Kompanija je ovaj potez objavila u izjavi u utorak, napomenuvši da je odlučila da „trajno ukine“ puder za bebe u SAD i Kanadi kako bi „prioritet dala proizvodima velike potražnje“ usljed pandemije Covid-19, pripisujući pad prodaje „dezinformacija“.

„Potražnja za Johnsonovim puderom za bebe na bazi talka u Sjevernoj Americi u velikoj mjeri opada usljed promjena u potrošačkim navikama i podstaknuta dezinformacijama o bezbjednosti proizvoda i stalnom baražom oglašavanja o parničnom postupku“, dodala je kompanija i dodala da takođe prestaju da prodaju još oko 100 predmeta pored pudera.

Iako Johnson & Johnson insistiraju na tome da su “nepokolebljivo uvjereni” u sigurnost svog dječijeg pudera na bazi talka, obećavajući da će “energično braniti proizvod” od “neosnovanih navoda”, kompanija se tokom godina suočila sa brojnim tužbama kupaca da prah sadrži agense, poput azbesta, koji izazivaju rak. Iako je firma pobijedila u nekim tužbama, takođe je bila primorana da isplaćuje ogromne iznose tužiteljima u drugim, kao što je slučaj iz prošlog februara u kome im je naređeno da isplate četiri čovjeka oboljela od raka sa 750 miliona dolara.

Smatrajući odluku “pobjedom za javno zdravlje”, Organizacija za informisanje o azbestnim bolestima napala je Johnson & Johnson zbog sporog postupanja i zavaravanja kupaca, pozivajući Kongres da “zabrani azbest jednom zauvijek.”
„Amerikanci bi trebali biti u mogućnosti da vjeruju da su sigurni od azbesta. Johnson & Johnson proveli su decenije u zavaravanju javnosti tvrdeći da je njihov bebi puder koji je kontaminiran azbestom siguran kada su znali da nije”, rekla je predsjednica grupe Linda Reinstein.

„Mala ali uticajna grupa hemijskih kompanija u Americi i dalje se oslanja na azbest i stala je na put nacionalnoj zabrani ove smrtonosne materije. Ne možemo čekati da oni slijede J&J i da vidimo grešku njihovog rada.“

Uprkos tome što neki zagovornici zaštite potrošača ovaj potez smatraju pobjedom, kontroverzni proizvod će se i dalje prodavati „na drugim tržištima širom svijeta“, kažu u Johnson & Johnson, gdje je potražnja za puderom velika, a tužbe su manje uobičajene. Odluka je iznervirala kritičare kompanije, a neki se pitaju da li je svjetska populacija izvan Sjeverne Amerike „potrošna“.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Brave new world
Gost
Brave new world
4 mjeseci prije

Pas mater

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
4 mjeseci prije

To sa azbestom je golemo pretjerivanje. Nikad nisam čuo da je itko obolio od azbestoze osim radnika u tvornicama koje su proizvodile azbestno-cementne ploče i krovišta. Čak ni od građevinaca koji su ih ugrađivali.
Naravno da mu nije mjesto u dječijem puderu ali sva ostala povika je tek drama sa nekim ekonomskim ciljem, kao što su napravili muljažu sa “freonom koji uzrokuje ozonske rupe”. Uzrokuje ali u našim džepovima jer danas ako hladnjak uspije odradit 7 godina, pravo je čudo tehnologije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
2
0
()
x