Kremlj komentira obnovu dogovora o žitu

Brod iz ukrajine prevozi zito
4 komentara

Produženje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora uz posredovanje UN i Turske je gest dobre volje Rusije, rekao je sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije u utorak, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško potvrdio je da je Moskva pristala da obnovi sporazum, ali na samo 60 dana, jer je i dalje nezadovoljna neuspjehom da osigura ukidanje zapadnih ograničenja na rusku trgovinu hranom i đubrivom. Ugovor je trebalo da ističe 18. marta.

“Kao što razumijete, dogovor ne može stajati na jednoj nozi. Dakle, uslovi za produženje su, naravno, prilično relativni”, rekao je Peskov novinarima o produženju.

“Ovo je, naravno, neka vrsta gesta dobre volje od strane Rusije u nadi da će – nakon toliko vremena – biti ispunjeni uslovi i obaveze koje su preuzele poznate strane”, rekao je on . rekao je.

Moskva cijeni napore generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, koji je garantirao ukidanje sankcija na rusku hranu i đubrivo uvedene zbog sukoba u Ukrajini, istakao je tajnik za štampu.

“Guterres, nažalost, nije uspio da probije prazan zid kolektivnog Zapada” i ispuni svoje obećanje, rekao je Peskov.

Probojni dogovor o žitu između Moskve i Kijeva postignut je u Istanbulu u julu prošle godine uz posredovanje UN-a i Turske. Cilj je bio da se oslobodi izvoz ukrajinskog i ruskog žita – te dvije zemlje su među vodećim svjetskim izvoznicima žitarica – koji je zaustavljen zbog sukoba između dva susjeda.

Moskva, koja je obezbijedila uslove za isplovljavanje brodova s ​​ukrajinskim žitom iz luka u Crnom moru, rekla je da sporazum u velikoj mjeri nije pogodio najugroženijim nacijama. Prema ruskoj strani, većina ukrajinskih proizvoda se koristi za ishranu stoke u Evropi, dok zemlje sa niskim prihodima u Africi i Aziji i dalje nisu u mogućnosti da uvoze rusko žito i đubrivo zbog sankcija.

Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
17 dana prije

Nisu rusi trebali produzavati ugovor. Ometaju zapadnjake da predju na insekte.

Dnevna doza cirilice na temi o njemackom generalu.

tihobl
17 dana prije

Кинеско министарство одбране објавило је одржавање заједничке поморске вежбе планиране од данас 15. до 19. марта у Оманском заливу уз учешће Ирана и Русије.

Max
17 dana prije

Rusija je potrebna da se prehrani čitav svijet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI