fbpx

Liječnici nemaju ovlasti prijaviti roditelje koji ne cijepe djecu

cijepljenje

Na stranici cijepljenje.info pročitali smo ovu obavijest pa smo je odlučili u potpunosti podijeliti s vama.

Konačno smo ishodovali službeni dokument Državnog inspektorata kojim je potvrđeno kako ne postoji pozitivni zakonski propis koji podržava postupak u kojemu bi nadležni liječnik obavijestio Sanitarnu inspekciju o roditeljima koji nisu pristupili cijepljenju svoga djeteta.

Potaknuti brojnim upitima roditelja koji su se javljali zbog prekršajnog postupka koji je pokrenut protiv njih obveznim prekršajnim nalogom Sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravstva, sada pri Državnom inspektoratu, ishodovali smo i službeni dokument Državnog inspektorata kojim je također potvrđeno – sukladno pozitivnoj legislativi – kako ne postoji važeći zakonski propis koji podržava postupak u kojemu bi nadležni liječnik obavijestio Sanitarnu inspekciju o roditeljima koji nisu pristupili cijepljenju svoga djeteta.

Od samog početka uočavanja spomenute nepravilnosti upozoravali smo na navedeno nezakonito postupanje, no loša praksa postupanja liječnika prema roditeljima do sada se nije korigirala.

Stoga smo Ministarstvo zdravstva upitali:

  1. Postoji li važeća pravna osnova tj. pozitivna zakonska odredba kojom je potkrijepljen sadržaj Protokola pri odbijanju cijepljenja, tj. dio protokola u kojemu je eksplicitno navedena uputa kako liječnik OBAVJEŠTAVA sanitarnog inspektora u slučaju da roditelj nije proveo cijepljenje svoga djeteta?
  2. Molimo informaciju o tome je li službeni stav i preporuka Ministarstva zdravstva da zdravstveni radnici koji provode imunizaciju postupaju po predmetnom protokolu?
  3. Na koji način se provodi dokazivanje da je roditelj odbio cijepiti dijete?

Dana 30. lipnja 2019. godine zaprimili smo odgovor Državnog inspektorata kojemu su naša pitanja bila upućena iz Ministarstva zdravstva.

Ponovimo, ne postoji pozitivni zakonski propis koji podržava postupak u kojemu bi nadležni liječnik obavijestio Sanitarnu inspekciju o roditeljima koji nisu pristupili cijepljenju svoga djeteta.

Cjeloviti odgovor možete pronaći u pdf-u na našim stranicama: odgovor Državnog inspektorata

Odgovor Državnog inspektorata

Odgovor Državnog inspektorata

Napominjemo i da je Izjava o odbijanju cijepljenja kao zakonski neutemeljena povučena iz upotrebe, što je stručnoj javnosti poznato još od 2015./ 2016.godine.

U svrhu usklađivanja provođenja cijepljenja u skladu s važećim zakonskim okvirom, obavijestili smo i stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora čiji članovi provode obaveznu imunizaciju uz zamolbu da informiraju svoje članove o istome.

Zamolba HURA-e da Hrvatsko pedijatrijsko društvo (HPD) informira svoje članove liječnike o provođenju cijepljenja u skladu s važećim zakonskim okvirom možete pronaći u pdf-u na našim stranicama: dopis Hrvatskom liječničkom zboru

Nadamo se da će navedene informacije, osim roditeljima, biti korisne i liječnicima cjepiteljima i olakšati im svakodnevni rad koji će održati dobar smjer partnerskog odnosa s roditeljima, a sve u zajedničkom cilju – očuvanju zdravlja uz poštivanje temeljnih ljudskih sloboda.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije

Možda nadležni liječnik ne mora pritisnut zakonskom prisilom prijaviti inspektoratu ili komu već roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu, no to još uvijek ne znači da on to neće učiniti. Naprotiv, uvjeren sam da većina liječnika i ne zna da ne mora te da je i dalje u upotrebi gotovi formular za prijavu roditelja. Samo treba upisati podatke.
Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, čl 77 glasi: “Kada se obveza pridržavanja mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti odnosi na maloljetnu osobu, novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj roditelj, odnosno skrbnik, ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi.”
Kako će se kazniti, ako ga nitko ne prijavi? Tko će ga prijaviti i tko zna da se netko nije cijepio? Liječnik koji je zadužen ispunjavati izvještaje o imunizaciji. Nema tko drugi.

lijepa Alma
Gost
lijepa Alma
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

dokle smo došli.. dajmo malo ljudskosti, osobni kontakti, lična solidarnost, ali i zajednička akcija u potrebnom smjeru. Što ne valja- ne valja. mijenjajmo to! ovo su neki namjerni fluidi, neka magla za provođenje budalaština.. ne drži se zakona ko pijan plota (Tito), no srecimo Zakon da valja a smućkaj i imunizaciju (ne nužno vakcinu, krava te nejebala), al da valja čoeče.. da valja!

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Kao da se kod nas netko drzi propisa i zakona. Izuzetak je kad treba zaj… sirotinju

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Koliki pritisak zločinačke organizacije kojoj je samo profit pred očima ….cijepljenje je svakako dobro ,ali nije problem u cijepljenju koje je dokazano dobro, problem je u cjepivima koje nam zločinci nameću ,…. cjepiva su mahom ne provjerena s masom nus pojava defakto eksperimentalna a naša djeca i mi služimo kao pokusni kunići ….još nas na to tjeraju zakonom …svakako netko treba privesti na odgovornost one koji takve postupke odobravaju i provode a moguće od takvih postupaka imaju i materjalnu korist …. pa ih onda baš i nebrinu posljedice po narod …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik