Švedski premijer kaže da maske za lice protiv Covid-19 daju “lažni osjećaj sigurnosti” korisnicima

Švedski premijer - Stefan Lofven
44 komentara

Premijer Švedske Stefan Löfven savjetovao je protiv nošenja maski za lice protiv Covid-19, jer one mogu navesti ljude da pretpostave da su bezbjedni od virusa dok još uvijek postoji rizik od prenošenja.

Govoreći na konferenciji za novinare u srijedu, Löfven je rekao da nošenje maski može dovesti do toga da nosilac zanemari smjernice za socijalno distanciranje i mjere predostrožnosti.

“Postoji rizik od lažnog osjećaja sigurnosti, kada osjećate da se ne možete zaraziti ako imate masku za lice”, rekao je. Savjetovao je onima koji pokazuju čak i vrlo blage simptome da ostanu kod kuće, ostanu društveno udaljeni i da redovno nastavljaju pranje ruku.

Löfvenovi savjeti su u suprotnosti sa savjetima medicinskih stručnjaka koji su drugdje rekli da maske treba nositi ne da bi zaštitili korisnika, već da bi spriječili da virus prenesu na druge ako su nesvjesno asimptomatski.

Na primjer u nedavno ažuriranim uputstvima ove nedelje u Velikoj Britaniji, ljudima se savjetuje da u javnosti nose domaće maske za lice „kako bi se zaštitili od nehotičnog prenošenja bolesti drugima“.

Švedska agencija za javno zdravstvo, međutim, kaže da iako maske nosi zdravstveno osoblje u bliskom kontaktu sa pacijentima, one “u zajednici nisu potrebne”.

Država se jedina u Evropi protivila ulasku u karanten i zatvaranju škola i preduzeća dok se virus širio širom društva, preferirajući usvajanje strategije „imuniteta stada“ i izdavanje opštih savjeta o pranju ruku i socijalnom distanciranju dok ostaje otvorena za posao.

Od 13. maja, Švedska je prijavila 3.460 smrtnih slučajeva od Covid-19 i ukupno 27.909 potvrđenih slučajeva virusa. Iako je broj smrtnih slučajeva veći nego u drugim skandinavskim zemljama, on je i dalje značajno niži od mnogih zemalja koje su uvele najstrože mjere zatvaranja.

Švedski domovi za brigu o starima bili su posebno teško pogođeni, a državni epidemiolog Anders Tegnell priznao je da je bila velika borba za zaštitu ranjivih starijih ljudi.

COVID-19maskeStefan LöfvenŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Voće of Croatia
3 godine prije

Dr Wolfgang Wodarg je specijalist za plućne bolesti, za higijenu i ekološku medicinu, te za javno zdravstvo i socijalnu medicinu. Od 1994. do 2000 bio je zastupnik njemačkog Bundestaga (za SPD) i inicijator i glasnogovrnik komisije “etika i pravo u modernoj medicini”, član parlamentarne skupštine Europskog vijeća i predsjednik odbora za zdravlje, te zamjenik predsjedavućeg za kulturu, obrazovanje i znanost. On je 2009. u Strassbourgu potakao stvaranje odbora za istragu uloge SZO-a za vrijeme navodne epidemije H1N1 (svinjske gripe). Kada su otkrivene mućke i prevare SZO-a u suradnji sa farmaceustkom industrijom. Tada su i političari i mainstream mediji hvalili dr. Wodarga. Međutim sada ga mnogi od tih istih, napadaju i svrstavaju u teoretičare zavjere. Zbog toga je prije mjesec dana isključen i iz organizacije “Transparency International”, gdje je bio član glavnog odbora od 2011. Međutim dr. Wodarga nisu ustrašili ti napadi na njega i on je ostao pri svojoj tezi,… Čitaj više »

Voće of Croatia
3 godine prije

2)….Ono što je glifosat za biljke, to je virostatika za ljude Virusi su vjerojatno stari koliko i bakterije. Imunitetski sistem kičmenjaka je kao jedini u stanju harmonizirati tijelo sa stalno novim varijantama virusa. On je, u okviru evolucije, upravo nastao za taj zadatak. Skupina kičmenjaka nastala je prije oko 500 milijuna godina a koncept imunitetskog sistema, je vjerojatno još stariji. 500 milijuna godina razvijao se imuniteski sistem kičmenjaka, na čijoj privremenoj završnoj točci stoji čovjek u najužem kontaktu sa virusima. Međutim moderna medicina snižava pravila za imunitetski odgovor uz pomoć kortkosteroida, kao što pokazuju mnogi protokoli liječničkog tretmana Covida-19 , prije svega iz SAD-a. U međuvremenu industrija reklamira sve više novih lijekova. Gje se oni primjenjuju? 98%onih koji su pozitivno testirani na Covid-19 pokazuju nikakve ili samo blage simptome. Međutim, mediji nekritički brkaju test i infekciju, infekciju i simptomatično oboljenje, simptomatično oboljenje i smrt. Oni koji su najteže pogođeni od… Čitaj više »

istrazuj
3 godine prije

@redakcija
Mislim da je ovo pravo mjesto da objavite statistiku Svedske – koju vam je prilozio kolega Stock.
Ocito je da i ovaj svedski premijer – takodjer puse u istu tikvu kao i ostali “predsjednici/premijeri/stozerasi” tj Kill Bilovu tikvu.
E sad, kad se pogledaju brojevi – jasno ce i najglupljem biti da premijer Svedske laze…bez obzira sta pricao za bespotrebne maske.

Red Dog
3 godine prije

Sok i neverica.
Dosli podaci testiranja iz Spanije. Samo su 5 % stanovnistva zarazeni. Sa tim brojkama smrtnosti. Sto znaci da je smrtnost prilicno velika.
Ovo je prvenstveno globalni sou u tome kako se mase suocavaju sa tugom. Cetiri faze. Jos smo u fazi poricanja. Na kraju se uvek zavrsava prihvatanjem, ma koje bile brojke.
Pa sta? Skratice se prosecni zivotni vek, koji je mnogima ionako problematican, sa par meseci. I cak pogada stare i neproduktivne. Ovo je zapravo blagoslov za ekonomski nastrojene drugove i drugarice.
Jer nece valjda bas mene.
Svedi igraju igru i dalje koliko mogu, jer ne mogu nista drugo. Ali se primecuje zbunjenost i umor.
Ne postoji izlaz. Preostaje samo kako obraditi pucanstvo da prihvati stanje.

Dejan
3 godine prije

Testovi nisu validni, čak i doktori kažu da je 30-50% moguća greška u testiranju i to na najboljem testu PCR. Ostali brzi testovi su tek nepouzdani. Onda brojke zaraženih ništa ne znače. Broj umrlih od korrne je namerno štelujući i dobar je za izazivanje panike i straha. Prave rezultate možemo očekivati iduće godine kad se uporedi smrtnost od ove godine generalno sa nekoliko zadnjih godina. Mediji su još jednom pokazali da su najjače oružje a to oružje je u rukama elite. Kako su i zašto mainstream mediji došli u ruke elite je posebno pitanje. Ali u rukama elite je i nauka. Neki kažu da pravi centar moći u Americi nije na wall Streetu već na Harvardu i sličnim naučnim ustanovama. Tu se oblikuje budućnost. U rukama elite su i humanitarne organizacije. Kad se bolje pogleda, sve je u rukama elite, osim naše duše. To je ono što elita hoće da… Čitaj više »

Greta Thunberg
3 godine prije

Čuj ovog?! Jos da kaže da treba piti C vitamin…. ima bit da se taj s Pernarom druži ….
Imaju li neke posebne epidemioloske mjere ili preporuke glede ličkog rukovanja, ili je sve standardno sto se tog pitanja tiče?

zeus
3 godine prije

Švedski premijer kaže da maske za lice protiv Covid-19 daju “lažni osjećaj sigurnosti” korisnicima
——————

i ima sto posto pravo

Miro
3 godine prije

Ovaj nije bas pametan. Maske su za to da ne zarazis druge, a ne da sebe odbranis od virusa. Zasto mislite da hirurgi nose maske

Nema sigurnosti za lekare
3 godine prije

oe24 at/oesterreich/chronik/kaernten/Arzt-erschoss-seine-Frau-und-toetete-sich-selbst/429874132
amazon de/Tödliche-Psychopharmaka-organisiertes-Leugnen-Pharmaindustrie/dp/3868837566
amazon de/betrogene-Patient-Gefahr-medizinisch-behandeln/dp/3742310348

Emiliano Zapata
3 godine prije

Dok vi raspravljate jeli virus opasan ili ne, gospodari trljaju ruke jer su vam uvalili distancu pa se probajte ustati protiv njih i prosvijedovat!

Red Dog
3 godine prije

Newsflash.
Swedistansko zdravstvo kolapsira.
Dokori ih salju da se testiraju. Nece niko da ih testira. Jedno odeljenje hirurgije je zatvoreno zbog Korone kod osoblja… This is just the beginning.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI