fbpx

Švedski univerzitet želi da testira i uporedi efikasnost Covid vakcina na populaciju svih regija

Covid vakcina

Istraživači sa švedskog univerziteta Uppsala žele da krenu u prvu uporednu studiju na svijetu koja procjenjuje paradu vakcina Covid-19 koje izlaze na tržište. Obećavaju da će to biti dobrovoljno i da neće poremetiti program vakcinacije.

Naučnici čekaju odobrenje za pokretanje studije koja upoređuje svaku vakcinu Covid-19 kojoj je švedska agencija za medicinske proizvode dala zeleno svjetlo. Kažu da dok su te vakcine testirane na placebu, nisu testirane jedne na druge da bi se vidjelo kako se njihovi atributi porede među švedskom populacijom.

„U Švedskoj imamo jedinstvene uslove za praćenje pojedinaca koji su vakcinisani na bolji način nego u drugim zemljama“, rekao je suosnivač studije Jonas Oldgren u petak za javni emiter SVT. Oldgren je sugerisao da bi mogućnost kontrole spoljnih promjenljivih olakšala upoređivanje korisnosti različitih vakcina „u velikom obimu u kratkom i dugom roku“.

Oldgren i njegov partner Stefan James rade na postavljanju studije šest mjeseci, uvjeravajući Švedsku agenciju za javno zdravlje, Agenciju za medicinske proizvode i nekoliko regiona zemlje da se studija može uraditi bez odlaganja švedskog nacionalnog programa vakcinacije. Umjesto toga, rekli su, biće integrisana u nacionalnu kampanju koristeći već postojeće sisteme za bilježenje podataka o praćenju vakcinisanih pojedinaca.

„Zaista smo se potrudili kada smo dizajnirali studiju tako da ne povlači nikakav dodatni teret za zdravstvenu zaštitu“, rekao je James za SVT, insistirajući da će studija samo malo prilagoditi distribuciju vakcina unutar određenog regiona, i to samo „uz pomoć alata računarske tehnologije koji nasumično, ali efikasno i pravično distribuira vakcinu“.

Pored regije Uppsala, istraživači se nadaju da će uključiti i Gavleborg, Vastmanland i Dalarnu. Ako studiju odobre Agencija za medicinske proizvode i švedski organ za ocjenu etike -nadaju se da će odobrenje dobiti u narednih mjesec dana – vakcinisanim stanovnicima uključenih regiona će biti poslati podaci o studiji i pitanje da li žele da učestvuju. Istraživači insistiraju na tome da će se podaci ispitati tek nakon što budu anonimizirani.

Švedska je bila jedna od nekolicine zemalja koje se u početku nisu borile protiv pandemije Covid-19 teškim zaključavanjem, već su se usredsredile na zaštitu ranjivih i izdale neobavezne smjernice većini stanovništva.

Sada, međutim, švedski građani mogu biti podstaknuti da se vakcinišu protiv virusa jer zemlja planira da lansira digitalni pasoš vakcine koji će primaocima omogućiti putovanje – sa izgledom s kojim se bore i druge zemlje uprkos snažnom protivljenju grupa za građanske slobode zabrinutih da će tehnologija da se koristi za ograničavanje sloboda.

Švedska je od petka odobrila vakcine Pfizer-BioNTech, AstraZeneca i Moderna za svoju populaciju.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
gost1983
Gost
gost1983
2 mjeseci prije

U međuvremenu kod nas se cijepe preko reda, kako bi se stvorio privid da se svi jedva čekaju cijepiti, vjeruju u cjepivo i guraju se preko reda da se cijepe.

gost1983
Gost
gost1983
2 mjeseci prije
Reply to  gost1983

Inače, sviđa mi se švedski pristup. Ne znaju jesu li korona i cjepivo toliko opasni ili nisu pa će usporediti regije da se utvrdi jesu li pojave vezane uz koronu uzrokovane koronom ili nečim drugim. Tako znanost mora postupati, zaključci se donose na kraju, a ne na početku istraživanja.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
2 mjeseci prije

“… jer zemlja planira da lansira digitalni pasoš vakcine koji će primaocima omogućiti putovanje …” Ako Svedjani pristano na ovo – onda su totalni idioti! Pa covjece, zemlja nije imala nikakav cionisticki “lockdown”, sve bilo otvoreno, zivjeli normalno bez brnjica – i ukupan broj umrlih za godinu dana – NIJE… Pročitaj više »

nazgul75
Member
nazgul75
2 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Kolega @Istražuj, ne znam da li si pogledao, ali mislim da, ako nijesi obavezno pogledaj. Dokaz da nijesu svi koji su ‘zavrsili’ ‘debilane’ medicinske struke potpuno ‘ispranog’ mozga
https://www.youtube.com/watch?v=XX3n5HKSebA
Trebace vjerovatno vremena za ‘validaciju’

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
2 mjeseci prije
Reply to  nazgul75

“… nijesu svi koji su ‘zavrsili’ ‘debilane’ medicinske struke potpuno ‘ispranog’ mozga…” Ah pa znam ja to kolega… Medjutim: te koji su shvatili prevaru – mozemo, na zalost svrstati u procenat manji od broja prstiju na jednoj ruci… niko od njih – nije o tome ucio u “debilani” – nego… Pročitaj više »

pirat sa kariba
Gost
pirat sa kariba
2 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

da zbog pasosa

Max
Member
Famed Member
Max
2 mjeseci prije

Negdje silom negdje spinom

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

“Švedska je bila jedna od nekolicine zemalja koje se u početku nisu borile protiv pandemije Covid-19 teškim zaključavanjem, već su se usredsredile na zaštitu ranjivih” A Bogami iz zaštitiše. 70% od 12.500 tisuća preminulih su starci u domovima ili na kućnoj državnoj skrbi. Meni se nekako više čini da su… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Nije vezano uz koronu, ali jeste uz Švedsku i zanimljivo je. Prema ljestvici koju je za prošlu godinu objavio statistički portal Numbeo, Ukrajina je na vrhu najopasnijih zemalja Europe po stopi kriminala. Iza nje slijede Švedska, Francuska te Irska. Dok je Slovenija najsigurnija, Hrvatska je također ubrojena među sigurnije zemlje. Ljestvica… Pročitaj više »

Ришона Вилон
Member
Ришона Вилон
2 mjeseci prije

Откуд жути лав на амблему те конторе Упсала? Наравно, знак колена Јуда.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik