fbpx

Vježbanje prije doručka moglo bi vam udvostručiti sposobnost sagorevanja masti

Jutarnja vježba

Jutarnje trčanje prije doručka može pojačati vaše sposobnosti sagorjevanja masti, sugeriše istraživanje.

Nova studija je pokazala da muškarci sa prekomjernom težinom koji su vježbali prije doručka sagorjevaju dvostruko više masti od onih koji su vježbali poslije doručka.

Vježbanje prije doručka takođe je bilo povezano sa boljom prijemljivošću inzulina i regulacijom šećera u krvi, što potencijalno smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

Istraživačka grupa je, međutim, bila mala i potrebno je više istraživanja da bi se vidjelo mogu li se ovi nalazi široko primijeniti, uključujući i žene.

Ako želite izgubiti naslage, najbolje je da se uputite u teretanu – ne u kuhinju – prvo ujutro, nova istraživanja sugerišu.

Za muškarce koji imaju prekomjernu težinu, vježbanje prije doručka moglo bi da udvostruči sposobnost sagorjevanja masti.

Istraživači su posmatrali 30 muškaraca  gojaznih ili pretilnih. Oni su muškarce podijelili u tri grupe: grupu koja je vježbala prije doručka, grupu koja je vježbala poslije doručka i kontrolnu grupu koja nije mjenjala svoje svakodnevne navike. Učesnici su jeli isti doručak i radili istu vježbu – 60 minuta vožnje biciklom.

Tokom šestonedeljne studije, istraživači su otkrili da su muškarci koji su vježbali prije doručka sagorjevali dvostruko više masti nego oni koji su vježbali poslije doručka. Ti sagorjevači masti imali su manje skladištenih ugljenih hidrata koji bi sagorjeli za energiju, pa su njihova tijela brže prešla na sagorjevanje masti kako bi podstakla vježbu, pokazalo je istraživanje. Međutim, studija nije pronašla vezu između vremena kada su muškarci vježbali i koliku su težinu izgubili.

Vježbanje prije doručka ima i druge obećavajuće zdravstvene koristi.

Istraživači su primjetili da su osobe prije doručka takođe imale bolji odgovor na insulin, pomažući u regulisanju šećera u krvi. Ovo bi takođe moglo poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od bolesti. Suprotno tome, nivo insulina kod onih koji su prvo jeli doručak nije bio bolji od kontrolne grupe.

Rezultati sugerišu da promjena vremena kada jedete u odnosu na vrijeme kada vježbate može donijeti duboke i pozitivne promjene u vašem ukupnom zdravlju.

Međutim, zbog male veličine uzorka i ograničenog opsega studije, nije jasno da li će se ovi nalazi široko primjeniti na ljude koji nisu muškarci i koji imaju višak kilograma. Pored toga, dosadašnja istraživanja o ovoj temi su mješana. Dok je ranija, pa i manja, studija takođe otkrila da je vježbanje prije doručka superiorno, sagorjevanje masti poslije jela je mudro, bilo je upravo suprotno.

A, mnogi stručnjaci za vježbanje predlažu doručak prije vježbanja kako bi se pomoglo da se podstakne vježbanje koje bi u suprotnom mogli propustiti.

Potrebno je više istraživanja. Ipak, vježbajte kad god vam odgovara – prije ili poslije doručka ili u bilo koje drugo doba dana po tom pitanju – je bolje nego ne vježbanje. Mnogi ne vole teretanu. Navucite patike i prošetajte šumom malo bržim koracima. Rezultat će doći sigurno. Sve je bolje od cjelodnevnog sjedenja.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

A jel može kafa i jedno bar tri cigarete, prije doručka . Bem su neblak, pa kako sad to? Trčat oko kuće prije doručka. 😀

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije

@guest_369667

Prodano!

Malomorgen
Gost
Malomorgen
9 mjeseci prije

A da se manje zdere to niko ne savetuje?

Zagor Te Nej iz Darkwooda
Gost
Zagor Te Nej iz Darkwooda
9 mjeseci prije

Ja nemám masti za sagorevanje, tako dá sám ok. 😊

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
9 mjeseci prije

Dajte molim vas. Svako jutro 10 min ranije buđenje i jedan sex na brzaka. To je ljepše, zdravije i bolje od svih vježbanja a i u paru je lakše.

Jole
Gost
Jole
9 mjeseci prije
Reply to  Dopizdilomi

Care bez 45 minuta ga ne dizem.

Haha
Gost
Haha
9 mjeseci prije
Reply to  Jole

A šta radiš ostale 42 minute? 🙂

Zuzu
Gost
Zuzu
9 mjeseci prije

Molim jedan clanak “Kako se udebljati” ili “Kako dobiti na masi”
Hvala.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  Zuzu

Jedi ko čovek a ne ko štiglic.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
9 mjeseci prije
Reply to  Zuzu

Za dorucak oko 6 ujutro one slanine bijele sapunjare pedalj deble i koliko pedjem mozes okruziti uz to glavicu dvije crvenog luka i kruha po potrebi pa to zalij sa pola litre vina a zatim se dohavti posla pa za rucak u podne mazni lonac od dvije litre graha pa prilegni 15 minuta pola sata i nastavi sa poslom a onda za večeru opet drmni lonac od dvije litre kisela kupusa sa slaninom i krumpira zalij to sa litrom vina pa u krpe i za tri mjeseca ces izgledati k’o covjek a ne kao vrabac. A nedeljom za dorucak barem pola duzine pecenije jaja, rucak barem kolo pecene krmetine i litra i pol crnjaka.

dulebg
Gost
dulebg
9 mjeseci prije

Najbolje je preskočiti doručak i večeru. Ženi treba 2400, a muškarcu 2900 kalorija na dan – to je 250gr masti i belančevina, ili 500gr skroba i šećera, odn.kombinujte. Sve što pojedete preko toga – mora negde da se ugradi. Dobar trening sagoreva 500 kalorija, ili 50gr masti – pa vi razmislite.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  dulebg

A ne….doručak nikako preskočiti, ručati možeš a večeru daj neprijatelju.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša
To vrijedi za f i z i č k i rad. Nekad je sav bio takav. Onima što su po uredima veliki doručak je opterećenje…još bi mu se i spavalo + višak kalorija.
Štoviše, vidjela sam da to savjetuje i jedan kardiolog.
Vremena se mijenjaju.
Inače, to što si naveo je čini mi se, arapska poslovica…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Seksajte prije doručka i posle doručka.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  nije bitno tko

A ručak…a večera?

Pazi
Gost
Pazi
9 mjeseci prije

Ovaj naslov potpisujem na osobnom primjeru. Svim ljencugama (sam sam bio takav) preporucam ujutro cim se probuditi iz kreveta ravno na pod i koliko god mozete napravite sklekova. Nevjerovatno kako je tijelo zahvalno kada mu prvo podarite vjezbu prije hrane. Sada sam na 45 sklekova dosao, naravno ti sklekovi neka Vam budu u pocetku zenski, a s vremenom prijedjite na muske. I jos nesto, rezultati dolaze s vremenom. 2-3mj. Ne vjezbajte kad ste umorni Nikako. Nitko mi ne moze reci da mu je tesko 1minutu na dan vjezbati. Naravno s vremenom ce Vam tijelo samo traziti da jedna minuta postane dvije… I tako iz dana u dan, minuta po minuta vise….

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
9 mjeseci prije

Ako radnik nakon 8 sati provedenih na radnom mjestu ide u tetretanu da se muci i znoji na spravama za mucenje Kompletnu upravu treba protjerati.
Radnik nakon 8 sati na poslu mora samo nastojati da se docepa stana nesto hrane i da prilegne barem 2 sata.

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Kaze meni moj doktor; treba kile skidati. A ja njemu jeste li v normalni znadete li vi koliko sam ja truda i novca ulozio da stekenem te kile, osim toga ja sam te kile posteno stekao nisam nikome ukrao.

Kolega105
Gost
Kolega105
9 mjeseci prije

Birajte kako zelite umrijet; mrsav, gladan i mizeran ili debel, veseo i sit.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik