SAD i Izrael održavaju zajedničku mornaričku vježbu

Mornaricke vjezbe
2 komentara

Američka i izraelska mornarica započele su četverodnevnu zajedničku vježbu, zajedničkim bušenjem u Crvenom moru usred sve veće zabrinutosti zbog prijetnji koje predstavljaju iranske pomorske snage.

Zajednička vježba počela je u ponedjeljak i trajat će do četvrtka, navodi se u saopštenju američke 5. flote, koja se nalazi u Bahreinu u Perzijskom zaljevu. Vježba će se fokusirati na “planiranje misije, zabranu pomorstva i druge vježbe na moru”, saopštila je 5. flota.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su zajedničke manevre, rekavši da će njihov raketni brod INS Keshet i korveta INS Eilat učestvovati u raznim misijama zajedno sa američkim ratnim brodovima i tankerom za punjenje gorivom. Brodovi američke mornarice uključeni u vježbu uključuju razarač s vođenim projektilima USS Nitze, mobilni bazni brod USS Lewis B. Puller i teretni brod USNS Matthew Perry.

Američke i izraelske pomorske snage održale su nekoliko zajedničkih vježbi ove godine, a Izrael je u novembru prošle godine učestvovao u vježbi u Crvenom moru koju je vodila 5. flota, a uključivala je i UAE i Bahrein. IDF je saopštila da je novembarska vježba odgovor na iranske napade na izraelske brodove.

Najnovija vježba uslijedila je nakon što je izraelski ministar odbrane Benny Gantz upozorio da je iranska pomorska aktivnost u regiji na najvišem nivou posljednjih godina. “Prisustvo iranskih vojnih snaga u Crvenom moru posljednjih mjeseci je najznačajnije u posljednjih deset godina”, rekao je prošlog mjeseca. “To je direktna prijetnja trgovini, energetici i globalnoj ekonomiji.”

U junu su se dva broda američke mornarice suočila sa tri iranske brze jurišne letjelice u Hormuskom moreuzu. Peta flota optužila je iranske glisere za interakciju sa američkim brodovima “na nebezbedan i neprofesionalan način”.

IZRAELSADVježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

gamadi jednostavno treba neko u koga ce proglasiti neprijateljem da bi odrzavali ratnu industriju i financirali se .,isto tako da se odrzava strah medu ljudima i to su u stanju isprovocirati ,stvaranjem istocnog bloka , pa isila i bin ladera ,rusenjem blizanaca ,nepostojecim kemiskim oruzjem iraqa itd itd ….,po citavom svijetu su stvarali probleme i okretali narode protiv naroda ali su zato nasi domaci izdajice poput profesora ushiceni tim vrijednostima

Max
1 godina prije

Pokušaj prijetnje Iranu ali uzalud prejak i može potopiti dobar dio 5 flote i sravniti Izrael sa zemljom i pod cijenu smrti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI