Sjeverna Koreja izvela “simulirani taktički nuklearni napad”

Sjeverna Koreja nuklearne vjezbe
7 komentara

Pjongjang je izveo još jednu nuklearnu vježbu kao odgovor na ratne igre između Washingtona i Seula

Sjeverna Koreja objavila je da je njeno subotnje jutarnje lansiranje projektila zapravo bila brza vježba “taktičkog nuklearnog napada”, izvedena kao odgovor na veliku američko-južnokorejsku vojnu vježbu, koju Pjongjang smatra probom za invaziju.

“Vježba gađanja za simulirani taktički nuklearni napad provedena je u zoru 2. rujna kako bi se neprijatelji upozorili na stvarnu opasnost od nuklearnog rata”, izvijestila je državna novinska agencija KCNA u nedjelju, pozivajući se na izjavu glavnog stožera Korejske narodne armije.

Tijekom vježbe, “dvije strateške krstareće rakete dugog dometa s lažnim nuklearnim bojevim glavama ispaljene su u stvarnom ratnom okruženju u skladu s brzim procedurama odobrenja”, dodala je KCNA, pohvalivši jedinicu KPA naoružanu strateškim krstarećim projektilima za “uspješno izvođenje nuklearnih udarnih misija«.

Lansiranje je uslijedilo nakon još jedne sjevernokorejske vježbe ranije ovog tjedna, u kojoj je njezina vojska simulirala nuklearni napad kao “upozorenje” svom južnom susjedu kao odgovor na ono što je opisala kao “avanturističke [i] agresivne ratne vježbe”.

Obje nuklearne vježbe održane su nakon što su Južna Koreja i SAD završile vježbe Ulchi Freedom Shield 23 31. kolovoza, u kojima je sudjelovao najmanje jedan američki strateški bombarder B-1B s nuklearnim oružjem koji je letio iznad Korejskog poluotoka.

Prema američkim dužnosnicima, ratne igre su imale za cilj jačanje “položaja kombinirane obrane” i “promicanje sigurnosti i stabilnosti u sjeveroistočnoj Aziji”.

Pjongjang vidi vježbe kao probe za preventivni napad i invaziju, te dokaz da Washington i Seul vode neprijateljsku politiku.

Južna KorejaSADSjeverna KorejaVježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Upozorenje,susjedima.

Brkan
7 mjeseci prije

Hebe ih Buco! 🙂
Možemo mi imati mišljenje o Sjevernoj Koreji kakvo god. Možemo kritizirati način upravljanja državom i viziju rukovodstva o načinu života u toj državi, ali nitko nemože osporiti ustrajnost te politike, apsolutnu suverenost Sjeverne Koreje i nepokolebljivu opredjeljenost borbi protiv svetskoga zla. Sjeverna Koreja se nemože kupiti, ona će uvijek biti protiv ugnjetavanja, imperijalizma, fašizma i kolonijalizma.

Trg nebeskog čira
7 mjeseci prije

Debeli vođa je umoran od života. Hebe ga salo, a iza leđa ga vreba opaka seka. Mora nekako ispuhati nervozu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI