U tijeku jedna od najvećih zračnih vježbi NATO-a

SAD avioni
53 komentara

Oko 10.000 pripadnika vojske i 250 zrakoplova sudjeluje u vježbama ovog lipnja

NATO je u ponedjeljak započeo najveće vježbe zračnih snaga u povijesti saveza usred pojačanih napetosti s Rusijom oko sukoba u Ukrajini. Prema vojsci Berlina, vježbe, koje su nazvane ‘Air Defender 23’ i kojima je domaćin Njemačka, odvijat će se uglavnom u nacionalnom zračnom prostoru između 12. i 23. lipnja, a neke operacije odvijat će se u Nizozemskoj i Češkoj. Masovne vježbe uključit će oko 10.000 pripadnika vojske i 250 zrakoplova, sa 100 zrakoplova koje će izvesti samo SAD. Osim SAD-a, u operaciji bi sudjelovale još 24 zemlje, uključujući ne samo članice NATO-a, već i Švedsku i Japan. Fokus vježbi je optimizacija i proširenje suradnje između zemalja sudionica, s planovima za modeliranje scenarija pomoći iz članka 5. NATO-a. Potonja klauzula, koja leži u središtu bloka predvođenog SAD-om, propisuje da bi napad na jednu članicu saveza predstavljao napad na sve njih.

Američka veleposlanica u Njemačkoj Amy Gutmann rekla je da bi “bila prilično iznenađena kada neki svjetski čelnik ne bi primijetio što ovo pokazuje u smislu duha ovog saveza”, dodajući da to uključuje i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema njemačkom Bundeswehru, vježbe, koje bi trebale trajati do četiri sata dnevno, rezultirat će ograničenjem nekoliko zračnih zona za vojnu upotrebu u određeno doba dana, što bi moglo uzrokovati određene poremećaje u zračnom prometu.

Dok su njemačke vlasti inzistirale da će pokušati minimizirati utjecaj Air Defendera 23 na stanovništvo, Matthias Maas, čelnik njemačkog sindikata kontrolora zračnog prometa GdF, upozorio je da bi vježbe mogle imati “ogromne učinke na rad civilnog zrakoplovstva.“ Govoreći za TV postaju ZDF, zapovjednik njemačkih zračnih snaga Ingo Gerhartz rekao je da su vježbe prvi put osmišljene 2018. kao dio odgovora NATO-a na akcije Rusije na poluotoku Krim, koji je velikom većinom glasovao za pridruživanje toj zemlji 2014., nakon državnog udara koji je podupirao Zapad u Kijevu. U isto vrijeme, general je inzistirao na tome da se vježbe “ne odnose ni na koga”.

NATOnjemačkaVježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Benty20
10 mjeseci prije

Koliko će samo za ove vježbe izgorjeti goriva i koliko će toga otići u atmosferu… Ooo Greta, majku ti tvoju!!!

Mark.
10 mjeseci prije

Glavno je da cvile kada Rusi ili Kinezi izvode vojne vježbe.Di su sada zeleni da se ljepe po zidovima i cestama zbog očuvanja okoliš koje ugrožavaju ovi pederski nato smradovi.

Гавран
10 mjeseci prije

Čudno vođenje rata u Ukrajini od strane Rusa.
Mislim da je ruska koncepcija korišćenja beskonačnih prostora stepe, proširena kineskom koncepcijom korišćenja beskonačnog toka vremena.

Trenutna situacija na frontu pokazuje krah Ukrajinaca.

Velike vežbe su napor da se zaustavi osipanje zapada.

Mrčikola
10 mjeseci prije

Prava svrha ove tkz. vježbe je pranje novca “za velike” i dobra “dnevnica” “za male”..,a to što će oni nešto uvježbat..,uvježbat će kuhrac…jedino će svrhovita, možda, bit Rusima da uvježbavaju “gašenje” GPS-a i zapadne elektronike.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Sjebat ce si zelenu agendu

gargamel.
10 mjeseci prije

Zna li neko, da li ce se vjezbe odrzati i u zracnoj zoni iznad ukrajine?

ogo
10 mjeseci prije

Njemacka skuplja bonus bodove i pri prvom incidentu biti ce prva meta uz UK

Jasna
10 mjeseci prije

Kako ih sada ne brine koliko će ti avioni zagaditi atmosferu…čudno 🤔

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Jako se veselimo isporuci američkih F-16.
Dizajnerski biro MiG-a

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Blinken kaže da je zabrinut jer Iran Rusiji prenosi tehnologiju izrade perzijskih letećih tepiha za napade i nadzor bojišta…

Realno
10 mjeseci prije

Ma kurac. Testiraju koliko im motori troše litara na 100km i ubrzanje od 0 do 100kmh. Posli ide drag race.

tuf
10 mjeseci prije

Sad će Analena ne-zovite-Leopard-njemačkim-tenkom Baerbock tražiti da se zbog premašenih emisija CO2 smanji potrošnja mesa sa 10g na 5g dnevno, automobili pale samo u slučaju hitnog slučaja i smanji disanje na 5 udisaja u minuti (8 za starije osobe i nejač). Industrija ionako seli u energetski povoljnije krajeve pa će se uz, eto, malo odricanja Njemačka održati u limitima zadanih kvota CO2 džihada.

abc
10 mjeseci prije

Dok zapadnjaci vježbaju, Rusi jim na frontu tamane elitne jedinice i elitno naoružanje…
Radi se o pravom pokolju zapadnih tenkova i natovih najamnika.

Motorola
10 mjeseci prije

Sva ta zapadna aviacija če podjednako gorjeti kao i zapadni tenkovi. Rusi imaju najjaču i najnapredniju protiavionsku obranu u svet.

Motorola
10 mjeseci prije

Rusi su, što se tiče ratne taktike, barem dva koraka ispred NATO i več imaju pripremljen odgovor u slučaja slanja zapadnih aviona.

Max
10 mjeseci prije

Parada u svrhu pokazivanja snage.

xyz
10 mjeseci prije

Rusija ima najbolju protuzračnu obranu na svijetu, tu nemaju šanse. Ali NATO će konačno pokazati svoju slabost.

404
10 mjeseci prije

To je jadan pokušaj podizanja poraznog morala NATO-ve i ukrajinske vojske, koja u tisučama gine u Ukrajini. Nije dovoljno samo prikazivati i hvaliti mišiče. Treba s njima znati i udarati.

Stela
10 mjeseci prije

Čitam danas u jednom MSM dnevniku da se sve odvija pod vodstvom Luftwaffe-a. Zar opet moramo ponavljatu tu priču ispočetka?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI