Znanstvenici u laboratoriju uzgojili moždane stanice koje su naučile igrati kompjutersku igricu

Ljudski mozak
17 komentara

Istraživači su u laboratoriju uzgojili moždane stanice koje su naučile igrati video igricu Pong nalik tenisu iz 1970-ih.

Kažu da njihov “mini-mozak” može osjetiti okolinu i reagirati na nju.

Pišući u časopisu Neuron, dr. Brett Kagan, iz tvrtke Cortical Labs, tvrdi da je stvorio prvi “osjećajni” mozak uzgojen u laboratoriju u posudi. Drugi stručnjaci opisuju rad kao “uzbudljiv”, ali kažu da je nazivanje moždanih stanica svjesnima otišlo predaleko. “Nismo mogli pronaći bolji izraz za opisivanje uređaja”, kaže dr. Kagan. “Može primiti informacije iz vanjskog izvora, obraditi ih i zatim odgovoriti na njih u stvarnom vremenu.”

Ljudski mozak je prilagodljiviji i uči brže od trenutnih sustava umjetne inteligencije (AI). Može li to biti bolji model za sljedeću generaciju računala?

Mini-mozgovi su prvi put proizvedeni 2013. za proučavanje mikrocefalije, genetskog poremećaja kod kojeg je mozak premalen, a od tada se koriste za istraživanje razvoja mozga.

Ali ovo je prvi put da su uključeni u vanjsko okruženje, u ovom slučaju u video igricu, i s njim komunicirali.

Pong je rana računalna igra u kojoj je cilj pomaknuti traku s lijeve strane kako bi se spriječilo da mali kvadrat sklizne pokraj – vrlo jednostavna, ali vrlo uzbudljiva 1972.

Kao odgovor, stanice su proizvele vlastitu električnu aktivnost.

U nastavku igre trošili su manje energije.

Ali kad je lopta prošla lopaticu i igra se ponovno pokrenula s loptom u nasumičnim točkama, potrošili su više na ponovno kalibriranje u novu nepredvidivu situaciju. Mini-mozak je naučio igrati za pet minuta.

Često je promašivao loptu – ali stopa uspješnosti bila je daleko iznad slučajne šanse. Iako, bez svijesti, ne zna da igra pong na način na koji bi igrao ljudski igrač, naglašavaju istraživači.

Dr. Kagan se nada da bi se tehnologija na kraju mogla koristiti za testiranje liječenja neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest.

“Kada ljudi gledaju tkiva u posudi, u ovom trenutku vide postoji li aktivnost ili ne. Ali svrha moždanih stanica je obrada informacija u stvarnom vremenu”, kaže on. “Dodirom u njihovu pravu funkciju otključava se toliko više istraživačkih područja koja se mogu istražiti na sveobuhvatan način.”

Zatim, dr. Kagan planira testirati utjecaj alkohola na sposobnost mini-mozga da igra pong.

Ako reagira na sličan način kao ljudski mozak, to bi pokazalo koliko bi sustav mogao biti učinkovit kao eksperimentalna zamjena. Istraživači kažu da su njihovi mini mozgovi prilagodljiviji od trenutnih sustava umjetne inteligencije i tako bi mogli pružiti osnovu za prilagodljivije robote.

Međutim, opis dr. Kagana njegovog sustava kao osjećajnog razlikuje se od mnogih rječničkih definicija, koje navode da to znači imati sposobnost osjećanja i osjeta. Počasni znanstveni suradnik Fakulteta psihologije u Cardiffu, dr. Dean Burnett preferira izraz “sustav razmišljanja”.

“Postoje informacije koje se prenose i jasno koriste, uzrokujući promjene, tako da se o podražaju koji primaju ‘razmišlja’ na bazičan način,” kaže on.

Mini-mozgovi će vjerojatno postati složeniji kako istraživanje bude napredovalo – ali tim dr. Kagana radi s bioetičarima kako bi osigurali da slučajno ne stvore svjesni mozak, sa svim etičkim pitanjima koja bi se pojavila.

“Moramo gledati na ovu novu tehnologiju vrlo slično računalnoj industriji u povoju, kada su prvi tranzistori bili škakljivi prototipovi, ne baš pouzdani – ali nakon godina predanog istraživanja, doveli su do ogromnih tehnoloških čuda diljem svijeta”, kaže.

Istraživači umjetne inteligencije (AI) već su proizveli uređaje koji mogu pobijediti velemajstore u šahu.

Ali prof Karl Friston, sa Sveučilišta u Londonu, koji radi s dr. Kaganom, kaže: “Mini-mozak je učio bez da ga se podučavalo ili programiralo i stoga je prilagodljiviji i fleksibilniji.”

MozakOživljavanjeZnanstvenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla Kamilica
1 godina prije

Ostvarit će se Luciferki san, igrat će tetris.

1 godina prije

jel to portal sjahao sa napacenih komentatora,hehehee…ajde,bitno da je uzbudljivo.hvala.

hihi
1 godina prije

eto nama novih komentatora…. 🙂

nepoželjni
1 godina prije

Kada se kaže znanstvenici su napravili ovo, znanstvenici su napravili ono, mene to asocira na mnogobrojne zidare, armirače, vodoinstalatere, električare stolare, … koji su svi zajedno napravili prekrasan neboder. Uglavnom vidimo rezultat njihovog rada i znanja. …svi oni rade prema nekakvom projektu kojega je sastavio tim stručnjaka, arhitekata, dizajnera… i iznad svih stoji glavni projektant koji radi za investitora koji točno zna što želi i od njega ovisi hoće li biti gradnje ili neće. Što je najbitnije, nitko od nabrojenih sam za sebe ili u nekompletnom sastavu ne može izvesti taj projekt bez obzira na njegovo znanje. Uzeo sam primjer gradnju nečega što je potrebno za funkcioniranje ljudske robovske zajednice…. No “gradnja mozga” niti je potrebna ljudskoj robovskoj zajednici niti je projekt proizašao iz robovske zajednice. Onaj koji je “investitor” i daje projekt za gradnju mozgova ima jasnu viziju zašto mu takva gradnja treba a gradnju izvode ljudski robovi, potrebne… Čitaj više »

1 godina prije

za buđeeenjeee………..nigdje ne vidim …..HVALA REDAKCIJO…….
prvo pohvala redakciji/adminu na uvažavanju galame i prigovora oko izmjene komentiranja…………….

C.F.
1 godina prije

Ako mali mozak igra kako tek veliki igra..
Kompjutorske igrice (programi ).

Max
1 godina prije

Kad nauči Tetris naj.. smo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI