fbpx

Apple premašio 2 biliona dolara, udvostručivši vrijednost u dvije godine. To je nevjerovatno usred najgore depresije ikad i loše će se završiti

APPLE

Čim cijene akcija pet velikih tehnoloških kompanija rastu iznad iracionalnih procjena, nešto nije u redu. Maloprodajni kupci su uložili ​​„sve“ na vrh i zaklaće se.

Apple – koja je upravo postala prva američka kompanija koja je prešla tržišni vrh od dva biliona dolara – 24. avgusta je podijelila akcije četiri za jednu, dok je Appleu trebalo 38 godina da dostigne vrijednost od bilion dolara, to je udvostručeno u samo dvije godine – to je ludo. Svako ko sada kupi Apple vjerovatno će izgubiti novac – podijeljen ili bez podjele, to je vrlo precijenjeno i dio je velikog balona od kojeg mali investitori trebaju bježati! Jer, kompanije obično nikada ne udvostruče vrijednost u tako kratkom vremenskom periodu – posebno u vrijeme najgore ekonomske depresije ikada.

Cijene elitnog skupa dionica američkih kompanija koje su kotirale visoko postale su neslavno razdvojene od ekonomske stvarnosti ekonomske depresije Main Streeta. Danas je indeks NASDAQ Composite odskočio na zadivljujući novi maksimum od 11.257,42, što je oko 15 procenata više u odnosu na vrhunac prije Covida, što je impresivno. Indeks Standard&Poor’s 500 trgovao se na 3.399,54, što je još jedan rekordni nivo. Takođe su postavljeni novi rekordi u sve većem jazu nejednakosti bogatstva. Tržišta su preskočila i cijene su bolje nego kod oporavka u obliku slova V.

Ono što više iznenađuje je kako su akcije kompanije Apple porasle 123 procenta u posljednjih 12 mjeseci, trgujući iznad 468 dolara po akciji. Kompanija je postavila još jedan rekord danas: Apple je postao prva američka kompanija koja ima tržišnu kapitalizaciju preko dva biliona dolara. Isplate izvršnog direktora kompanije Apple Cook i drugih rukovodilaca biće astronomske.

Apple je sjajna kompanija. Oni prave odlične proizvode, a Apple donosi profit. U proteklih deset godina Apple je potrošio skoro 300 milijardi dolara otkupljujući svoje akcije, što daje iluziju da je to isplativije nego što jeste. Centralne banke poput Švajcarske narodne banke kupuju akcije kompanije Apple. Tehnološka kompanija finansira dio otkupa akcija izdavanjem obveznica koje su kupovale centralne banke. Apple je pozajmio milijarde ispod jednog procenta za finansiranje svoje velike šeme otkupa. Tim Cook, koji posjeduje skoro milion akcija, veoma je zadovoljan.

Apple je izvanredan slučaj. Apple je najznačajnija komponenta NASDAQ 100 indeksa sa 13,6 posto udjela, Microsoft Bill Gatesa oko 11,2 posto, Amazon Jeffa Bezosa 11 posto, Brin / Pageov Google 7,2 posto, Facebook Marka Zuckerberga oko 4,3 posto, St. Elon Muskova Tesla 3,4 odsto. Da budemo kristalno čisti, sve su ove kompanije po današnjim cijenama grubo precijenjene.

Da li se istorija ponavlja?

Između kraja 1995. i početka 2000. godine, NASDAQ je porastao preko 400 procenata, rastući do 5.050. Taj “balon” bio je poznat pod nazivom balon.tačka. Zastrašujuće je kako nekoliko kompanija danas vrijedi znatno više od mnogih kompanija tokom tog vrhunca 2000. godine. Sa onog uzvišenog vrha “dot.bomb.” procijene 2000. godine, tehničke zalihe su propale i mnoge kompanije su propale, a NASDAQ je pao za 80 procenata. Godine 1996., kad je NASDAQ počeo da ključa, predsjedavajući Federalnih rezervi Alan Greenspan, serijski puhač balončića, špekulativni balončić nazvao je “iracionalnom bujicom”. Bilo je potrebno šesnaest godina da se NASDAQ vrati na nivo preko 5.050 i tek nešto više od četiri godine da se podigne na današnji maksimum od 11.257,42.

Da li su ove cijene akcija i procijene opravdane? Ne nikako. Da li vas ovo zbunjuje? Da. Bogati su postali bogatiji, srednja klasa i niži prevareni su od najvećih, ali došlo je do najkrvavijeg pomaka u bogatstvu.

Ovo je počelo 2009. godine, kada su centralne banke spašavale banke na štetu poreskih obveznika. Istovremeno, političari su stvorili diverziju: ekstremna polarizacija kada se ta finansijska pljačka dogodila u periodu 2009-2020. Oligarhi silicijumske doline sada kontrolišu vijesti koje gledate, priče koje cenzurišu i većinu američkog bogatstva. Ovi ljudi žele da utiču na rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, pa će platiti još manje poreza i imati još više moći.

Kako se to dogodilo? Štampanje novca centralne banke naduvalo je najviše groteskne balone imovine na tržištima akcija, obveznica, imovine i kredita u istoriji. Svi ovi novi rekordi postavljeni su kao glavna ulica, a svijet trpi najznačajniju ekonomsku depresiju od kada su počela bilježenja. Preko 30 miliona Amerikanaca je nezaposleno, a ekonomija se u drugom kvartalu smanjila za 33 posto.

Nijedan članak o nevjerovatnoj balon tehnologiji ne bi bio potpun bez spominjanja Tesle Elona Muska. Akcije Tesle su povećane za 39 odsto u posljednjoj sedmici, 136 odsto u prethodnih 90 dana i 745 odsto u posljednje 52 sedmice. St. Elon će ove godine „zaraditi“ bonus od 10 milijardi dolara, a njegova svojina u Tesli porasla je 75 milijardi dolara u prošloj godini. Nije loše, s obzirom da Tesla ne donosi profit, koristi kreativno računovodstvo, prima ogromne državne subvencije i prodaje „uobičajene karbonske kredite“. Tesla će biti studijski slučaj poslovne škole na Harvardu o balonima i iracionalnom bujnom stanju.

Rušenje dionica i ekonomska depresija bit će brzi, žestoki i razorniji od autonomije Tesle koja se ludom brzinom zabija u zid od cigle.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
sokre
Gost
sokre
2 mjeseci prije

sve ju qurcu, povratka nema, preogromni je jaz između onih koji su u 1% i ostatka svijeta. odgledao sam sve 3 sezone WESTWORLD serijala i čini se da je to budućnost koja nam se sprema ili totalni rat do istrebljenja.

Ecco
Gost
Ecco
2 mjeseci prije

Prema ovome možemo zaključiti da odabrana nekolicina iskorištavao “pandemiju” kao vjetar u leđa ustoličenje jedinstvene svjetske vlade, pomoću koje će se sva moć koncentrirati u rukama elitističke skupine milijardera.
Povijest se ponavlja.

Ecco
Gost
Ecco
2 mjeseci prije

Prema ovome možemo zaključiti da odabrana nekolicina iskorištavao “pandemiju” kao vjetar u leđa ustoličenje jedinstvene svjetske vlade, pomoću koje će se sva moć koncentrirati u rukama elitističke skupine milijardera.
Ovo je ubrzano vođenje NOVOG SVJETSKOG PORETKA.

bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije
bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije

hey apple knife

tuf
Member
tuf
2 mjeseci prije

Po NASDAQ 100 indexu se može najbolje vidjeti koliko je lažna i iskrivljena slika vrijednosti kompanija.
Apple nema ni približan tehnološki značaj (a samim time i realnu tržišnu vrijednost) kao (prema NASDAQ-u) niže rangirani konkurenti.
Šarena laža. Prijevara. Fatamorgana.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

“Apple je sjajna kompanija. Oni prave odlične proizvode, a Apple donosi profit.”
Apple ne proizvodi ništa nego samo preprodaje precijenjene uređaje koje proizvode azijske firme poput Foxxcona po Appleovoj narudžbi ili razne u stvarnosti nepostojeće “virtualne” usluge. Sjajna kompanija je odavno prestao biti. još sa raspadom tandema Jobs – Wozniak. Jedino je točno da trenutno donosi profit. Ali sav taj profit će skupo platiti zadnji kupac dionica prije nego što balon prsne.

Kretanje vrijednosti dionica iindeksa na burzama odavno nema apsolutno nikakvog dodira sa stvarnošću. Samo čitati koliko stotina milijardi dolara su nekoliko vodećih tehno tajkuna “zaradili” ovih nekoliko mjeseci korona cirkusa je smiješno. Dok gospodarstvo propada njihova “vrijednost” i “zarada” raste do neba. Od čega? Je li Apple toliko povećao prodaju? Pogledajmo njihov ukupni promet (prodaju) u zadnjih 4 godine:

2017 229,234 milijarde dolara 6.31% porast u odnosu na 2016.
2018 265,595 milijarde dolara 15.86% porast u odnosu na 2017.
2019 260,174 milijarde dolara 2.04% pad u odnosu na 2018.
lipanj 2019-lipanj 2020. 273,857 milijarde dolara 5.72% porast na godišnjoj razini

Godišnji neto prihod im je u milijardama dolara:
2017. 48,35
2018. 58,54
2019 55,26
2020. 44,74 za prva tri kvartala (treći procjena). Do kraja godine očekuje se ukupan godišnji neto prihod između 55 i 60 milijarde dolara.

Dakle u razdoblju 2017.-2020. godišnja prodaja im je narasla otprilike 19,5%, a godišnji neto prihod između 20 i 25%.. Moram priznati da mi zaista nisu jasni mehanizmi koji uz ovakve istina solidne ali ne spektakularne poslovne rezultate omogućuju da tržišna vrijednost firme u istovrijeme poraste 250%. odnosno za 1.200 milijardi dolara. Pa neto prihod u tom razdoblju im je bio tek oko 215 milijardi dolara ukupno.

Jedino simplificirano objašnjenje mi je Ponzijeva shema. Cijene dionica, a time i burzovni indeksi i “vrijednost” kompanija će rasti tako dugo dok zadnji kupac više neće moći nikome prodati jer nitko više neće htjeti platiti cijenu i njemu će ostati u rukama preplaćene dionice i ogromni dugovi i gubici. Samo se bojim da taj zadnji kupac ne budu banke i hedge fondovi koji su “too big to fail” ili država, pa da se putem bailoutova ti dugovi i gubici na napuhanoj a nepostojećoj “vrijednosti” dionica ne prevale na leđa poreznih obveznika. Opet.

nekoime
Gost
nekoime
2 mjeseci prije

99 Luftbalons…

Lucija
Gost
Lucija
2 mjeseci prije

Nena ? Dva ‘l’ u ballons?
Ima ovdje i onaj dilber koji to isto zna…🎶🎵

Siniša
Member
Siniša
2 mjeseci prije

2 biliona kao američke dve hiljade milijardi ili kao naše dve milijarde!?

Alex
Gost
Alex
2 mjeseci prije

Dok jednom ne smrkne, nema drugom da osvane…

Bosanac
Gost
Bosanac
2 mjeseci prije

Vrijeme je da siromasni otmu pare bogatim jer su se ovi uglavnom i obogatili na prevaru

By the way: Kad Vam govore da ce nesto puknut to tad ne puca, to puca kad ne ocekujete

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x