fbpx

Brisel određuje pravila, Njemačka plače! EU tvrdi da Njemačka nema riječ u svojoj politici štampanja novca

EU - Evropska centralna banka

Kada je njemački ustavni sud presudio da je Evropska centralna banka možda prekoračila svoja ovlaštenja ogromnim kvantitativnim olakšicama (KE), EU je brzo izjavila da evropsko pravo ima prednost pred zakonima zemlje članice.

U presudi u utorak, Savezni ustavni sud rekao je da njemačka vlada nije uspjela da ospori program KE, pokrenut 2015. godine i ponovo aktiviran prošle godine. Sudije u Karlsruheu takođe su presudile da šema stimulisanja, poznata kao Program kupovine u javnom sektoru (PSPP), ne poštuje “princip proporcionalnosti”, signalizirajući da je centralna banka eurozone otišla predaleko sa svojim mandatom.

“ECB ne sprovodi neophodno uravnoteženje cilja monetarne politike prema efektima ekonomske politike koji proizilaze iz programa”, navodi se u presudi. “Bezuslovnim provođenjem cilja monetarne politike PSPP-a … zanemarujući efekte ekonomske politike, ECB očigledno ne poštuje princip proporcionalnosti.”

Portparol Evropske komisije Eric Mamer brzo je reagovao na odluku rekavši da je, uprkos procjeni njemačkog suda, blok ponovo potvrdio „primat prava EU“.

Presuda takođe osporava odluku najvišeg suda EU, s tim da sudije ocjenjuju da preispitivanje posljednjeg “nije bilo razumljivo”. U 2018. godini, Sud pravde Evropske unije (ECJ) presudio je da je plan ECB valjan i u okviru mandata tijela.

Upitan za komentar, glavni sud EU takođe je ukazao na prednost zakona bloka nad nacionalnim zakonima zemalja članica, ali nije detaljno razradio konkretni slučaj.

Njemački sud naredio je centralnoj banci zemlje, Bundesbanci, da prestane sa učešćem u stimulativnoj šemi ECB na tri mjeseca, osim ako ECB ne dokaže da su kupovine obveznica neophodne.

ECB je pokrenula kontroverzni plan za jačanje ekonomije i zadržavanje nivoa inflacije blizu dva procenta u 2015. godini. Program je zaustavljen 2018. godine i ponovo se pokrenuo oko godinu dana kasnije. Krajem marta ukupni udjeli ovog plana bili su 2,7 biliona eura, prenosi Bloomberg.

Povrh toga, centralna banka je pokrenula dodatni program za borbu protiv pandemije koronavirusa, planirajući ove godine da kupi obveznice u iznosu od 750 milijardi eura kako bi nadoknadila ekonomske posljedice krize povezane sa virusom. Ova pomoć je izričito isključena iz presude suda, dok su neki rekli da odluka ipak može stvoriti prepreke za ublažavanje krize.

Euro je pao 0,7 posto u odnosu na dolar, kako su se pojavile vijesti o odluci njemačkog suda. Presuda je takođe poslala ključne indekse na evropskim tržištima na niže.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
hiber
Gost
hiber
4 mjeseci prije

Nema što Njemački sud da osporava odluke europskih institucija u ovlastima koje su prepustile zajedničkom tržištu i valuti. Ako se Njemačkoj vladi to ne sviđa, neka pokrene Deutschexit ili neka se obrate Europskom sudu.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

A di ce kad je EU Velika Nemacka?
Njima treba EU za eksploataciju radi odrzavanja socijalnog mira kod kuce.
Izbor im je sada pucati u koleno ili u stopalo.
A gledajuci istocnu Nemacku, vec je puka socijalni mir. I bolje nece biti.
Oli znate da je Deutschland federacija, kao SFRY? To su veoma labilne stvari.
Samo kazem…

slomigreed
Gost
slomigreed
4 mjeseci prije

haha,A Grcki penzioneri sa 55 godina i vece im penzije neg u Austriji bile u doba sloma Grcke .Ni place u javnom sektoru Italije i Francuske ne zaostaju sa onima u Njemackoj,a rezerve nemaju.
Kak su se Slovaci bunili da moraju Grckoj uplatiti koji milijoncek,a jadni Grci mirovine im duplo vece os slovackih.
Italija ima 20 regija (regioni, jednina regione), od kojih pet ima posebnu autonomiju,

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
4 mjeseci prije

Istočna Njemačka se još uvijek oporavlja od posljedica komunizma. Što je komunizam u stanju napravit čovjeku najbolje se vidi na primjeru istočne i zapadne Njemačke.

Zvone
Gost
Zvone
4 mjeseci prije

Komunizma nikada u praksi nije bilo. Možda su najbliže bili rusi sa kolhozima. A kapitalizam znači da raja radi za male pare za nekolicinu veoma bogatih ljudi koji se zovu kapitalisti. Pa sad ako si ti među njima…….

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Ne, druze sa nickom citata sa nacistickih nozeva,
To je moc akumulisanog kapitala i finansijskih spekulacija.
London City je „tezi“ ekonomski nego cela Britanija. Zato sto je Berza tamo. Zato sto se trguje tamo. A novac se vodi tamo gde se trguje njime. Cime se trguje je profitom iz celog sveta ali se vodi da je ostvaren tamo.
Drugi takav centar je Frankfurt. Tamo se sliva novac iz celog sveta i uknjizuje se tamo. Istok nije ni imao berze a ogromne kolicine novog QE nastavljaju da se slivaju na tradicionalna mesta okupljanja.
Istok je imao socijalnu sigurnost i to traze istocnjaci, ali sada od fasista.

alex
Gost
alex
4 mjeseci prije

Birokratske petljancije. Na koncu će biti kako Švabe kažu, ili neće biti ništa. U međuvremenu će se prepucavati da im prođe vrijeme.

Red Dog
Gost
Red Dog
4 mjeseci prije

Sad ce tuzbe sa svih strana.
Najbolje plasirani kapital je zgrabio ono sta su delile nacionalne drzave tokom Korone. Ryanair je vec tuzio Swedistan za lovu datu SAS-u.
Prema evropskom pravu je Ryanair u pravu. To je diskriminatorno.
Hoce li sud podleci politickim pritiscima, jer su skoro svi pali na nacionalisticko-protekcionisticke mere? To slabi polozaj EU u odnosu na nacionalne drzave. Ako ne, svi ce tuziti sve.
Hoce li se Esmeralda udati za Ronalda? Jeli Ronaldo Esmeraldin ocuh ili otac?
Kokice i pratiti sapunicu koja sledi.

slomigreed
Gost
slomigreed
4 mjeseci prije

Ce tuzit i Njemacku zbog 9 milijardi Lufthansi i Francuze za 5 milijardi Renolu i par miljardi Air France.Nek tuze novinare za pocetak.

Grčka ima plan za njemačke turiste
Gost
Grčka ima plan za njemačke turiste
4 mjeseci prije

bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/griechenland-plan-fuer-sommerurlaube-vorgelegt-70460852

Zvone
Gost
Zvone
4 mjeseci prije

A ko so šefi europske centralne banke? NJEMAČKI FINANSIJSKI STRUČNJAKI

PlanetB
Gost
PlanetB
4 mjeseci prije

A jel ima sve to neke veze sa propalom njemackom Deutsche Bank ?
Ta banka je crna financijska rupa Europe.
‘https://news.bitcoin.com/deutsche-bank-collapse-could-crash-global-financial-markets/’
‘https://www.equities.com/news/how-bad-is-the-deutsche-bank-situation’

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x