Cijene energije u Austriji više su se nego udvostručile

Skok cijena energije
6 komentara

Cijene prirodnog plina u Austriji porasle su za 119 % u listopadu u usporedbi s prošlom godinom i porasle za dodatnih 5,6 % u odnosu na rujan, prema izvješću koje je u petak objavila Austrijska agencija za energiju (AEA).

Indeks cijena energije (EPI) koji izračunava agencija pokazao je da su cijene energije za kućanstva u listopadu na godišnjoj razini skočile za 50,2 posto.

AEA je također rekla da su cijene energije ostale na rekordnoj razini u listopadu i da su glavni pokretači inflacije, budući da je loživo ulje poraslo za 94,5 %, dizel za 48,6 %, centralno grijanje za 61,5 %, a cijene električne energije za 24,8 %.

Budući da mnoga kućanstva u Austriji traže alternativne izvore grijanja usred energetske krize, cijena drvenih peleta je u listopadu doživjela snažan skok od 163 % u usporedbi s prošlom godinom. Drvo za ogrjev poskupilo je 81,7 posto.

Agencija je istaknula da je dizel sada skuplji od premium benzina. Punjenje tipičnog spremnika od 50 litara vrhunskim benzinom koštalo je 85 € (gotovo 90 USD) u listopadu, 20 € više nego u istom mjesecu prošle godine, prema izračunima AEA. U međuvremenu, cijena iste količine dizela u listopadu je u prosjeku iznosila 100 eura, navodi se u izvješću.

Austrijabenzindizelelektrična energijaEnergijagasPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Očekivano.

goran
11 mjeseci prije

pa vi pametnjakovići zatvarajte elektrane rafinerije i nuklearne elektrane pa če cijene otić još više u vis
zelena agenda,hmm prije če biti zeleni idioti

Dante
11 mjeseci prije

cirkus Colorado 😆

mrdo
11 mjeseci prije

To im je njihova borba za američke interese dala. To je samo početak…

Kobac
11 mjeseci prije

“Dajte mi medije i napraviću od ljude poslušni čopor svinja…”

  • Paul Joseph Goebbels (Rheydt, kod Düsseldorfa, 29. listopada 1897. – Berlin, 1. svibnja 1945.), njemački političar i kancelar, gaulajter Berlina te Reichov ministar narodnog prosvjećenja i propagande od 13. ožujka 1933. do 30. travnja 1945. Bio je jedan od najbližih suradnika i najvećih obožavatelja Adolfa Hitlera. 
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI