Kineski znanstvenici su izmislili novi materijal za čišćenje izlijevanja nafte

Cišćenje nafte
5 komentara

Kineski znanstvenici izmislili su polipropilenski materijal u obliku pčelinjeg saća koji može jeftinije i učinkovitije upiti naftu iz vode nego neke druge popularne metode.

Materijal je u osnovi pjena s hrapavom površinom i cjevastom strukturom modeliranom u obliku saća. Ova struktura omogućuje da voda slobodno teče kroz cijevi, dok se nafta uhvati i apsorbira u sekundi, kažu istraživači iz Instituta za tehnologiju materijala Ningbo.

Iako ne vidimo često izlijevanja nafte, na sreću, problem onečišćene vode je ozbiljan problem, jer, kako kineski znanstvenici primjećuju u svojim istraživanjima, naftna i naftni derivati ​​koriste se u toliko industrijskih aktivnosti koje također uključuju vodu u nekom trenutku. Rezultat je uljna voda koja se ne može očistiti paljenjem (što je uobičajena metoda čišćenja vodenog ulja) ili filtriranje na drugi način.

Vijesti s kineskog instituta došle su ubrzo nakon još jednog izuma na ovom području: apsorbirajući materijal koji može apsorbirati naftu bez upijanja puno vode. Nazvan plazma-polimerizirana karbonatna nano-supužva, a razvili su je argentinski znanstvenici. Materijal od koje je napravljena je prah koji se “može koristiti za selektivno i učinkovito apsorbiranje ugljikovodika iz vode, uz zanemariv unos vode.” Ovaj materijal se može koristiti zasebno, kao podloga za tekstil ili metalne mreže te kao prepreku između ulja i vode.

Istraživanje odvajanja vode od nafte je svakako uzbudljivo područje. Neke vijesti u njemu došle su iz Teksasa ranije ovog mjeseca. Dva mlada poduzetnika razvila su ono što su nazvali Towelie: jeftina tkanina koja može zadržati do 15 puta veću težinu u ulju. Tkani materijal nalik ručniku je jeftin i lebdi bez ostavljanja ostatka mikroplastike u vodi. Štoviše, napravljen je od prirodnih pamučnih vlakana. Ne može biti više eko-prijateljski od toga.

Naravno, zbog svih njihovih prednosti, ovi različiti materijali sigurno imaju svoje nedostatke.

Kineski izum, na primjer, napravljen je od polipropilena, koji je derivat nafte ili plina. To vjerojatno uvelike pridonosi njegovoj dostupnosti, ali ga, strogo govoreći, ne čini potpuno ekološki prihvatljivim što se proizvodnje tiče. Također, apsorbenti na bazi plastike ostavljaju mikroplastična ostatke u vodi.

Nano-spužve koje su izumili argentinski znanstvenici mogu apsorbirati naftu i to pola sata pod UV zračenjem, ali onda počinju upijati i vodu, što utječe na njihovu učinkovitost.

Towelies, pamučni ručnici se već koriste u Permu za manja propuštanja vode u bušotinama i kao zamjena za sintetičke ručnike koji se široko koriste u industriji proizvodnje nafte. Ipak, to ne izgleda kao najbolja ideja za velika izlijevanja: veliko izlijevanje bi zahtijevalo tisuće Toweliesa koji bi onda morali biti prikupljeni, a nafta zbrinuta.

Sve u svemu dobro je znati da se svaki dan radi na što boljim rješenjima za potencijalna izlijevanja nafte. Cilj je da ta propuštanja nafte budu što manje razorna i da se što prije očiste, uz manje gubitka vode u procesu i što manjeg utjecaja na okoliš.

Izlijevanje naftenovi izumi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
4 godine prije

SAD će zabraniti uvoz navedenog materijala pod izlikom nacionalne prijetnje – a koja se manifestira kao cenzura njihovih molekula slobode koje moraju zadržati pravo slobodnog kretanja po svjetskim oceanima.

Psorijaza
4 godine prije

e, su to kineski naučnici ili argentinci (španjolci,taljoni..) , šta kaže tekst?
inače te uzgred- sirova nafta je prirodni materijal, nekad je tekla u potocima po površini Zemlje, čak imaš u Ivanić-Gradu Naftalan lječilište boktemazo, a imaš i mikroorganizme koji je jedu, je li , razgrađuju u moru.. nije problem nafta, no su balastne vode i balastna gamad oko nje

nessy
4 godine prije

Zagadjenja naftom, se istina, i Bogu hvala, rijetko dogadjaju, ali, kada se dogode (Exxon Valdez, npr.), to je strasna katastrofa, i za more, ribe, ptice, i obalu. Zato, ovakva otkrica, treba pozdraviti, podrzati, i financirati, koliko god treba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI