Napušteni tanker u Crvenom moru mogao bi eksplodirati i prosuti milijune barela nafte u ocean

1 komentar

Napušteni tanker na obali Jemena mogao bi obojiti Crveno more u crnu boju. Stručnjaci upozoravaju da bi nakupljanje hlapljivih plinova u brodu moglo izazvati “katastrofalnu” eksploziju koja bi u more izbacila milijune galona nafte.

Tanker, usidren u blizini jemenske luke Ras Isa, sadrži oko 1,1 milijun barela nafte, no nalazi  se na istom mjestu od 2015. godine. Međutim, zbog toga što je godinama zapušten i ne održavan oronuli brod sada brzo propada, riskirajući tako globalnu ekološku katastrofu.

Brod pripada državnoj Jemenskoj korporaciji za naftu i plin.

Ovisno o godišnjem dobu i vodenim strujama, izlijevanje iz tankera moglo bi prodrijeti u Sueski kanal, a moglo bi se proširiti sve do Hormuškog tjesnaca, rekao je Mark Lowcock, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, Vijeću sigurnosti UN-a.

“Zamislite učinak takve katastrofe imaju na okoliš, brodske puteve i globalno gospodarstvo”, rekao je, dodajući kako “razgovori nastavljaju rješavati to pitanje što je prije moguće.”

Lowcock je kazao Vijeću sigurnosti kako je njegova agencija planirala, do kraja ovog tjedna, provesti procjenu rizika broda, ali je kazao kako su njegov tim odbile lokalne vlasti, koje im nisu izdale potrebne dozvole.

Iako su Houthijevi pobunjenici kontrolirali vladu Jemena, poznatoj po tituli “Ansar Allah”, prvobitno su zatražili pomoć u ovoj plutajućoj tempiranoj bombi. Lowcock je rekao kako Houthi dužnosnici “i dalje odgađaju” sve korake za rješavanje problema.

Vlada pod vodstvom Houthija već je izjavila da će biti dopušteno izvući naftu, u vrijednosti gotovo 60 milijuna dolara u naftu, nakon što se brod spasi, međutim međunarodne sankcije trenutno čine taj plan neodrživim, što možda objašnjava vladinu nevoljkost djelovanja.

Jemenska vlada u egzilu koristila je situaciju, s propadajućim tankerom, kako bi kritizirala svoje suparnike.

Otkako je građanski rat započeo 2015. godine, dvije se vlade bore za legitimnost u Jemenu. Prema UN-ovim skupinama i skupinama za ljudska prava, sukob je doveo zemlju u jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu. Preko 14 milijuna stanovnika Jemena, na ovaj ili onaj način, ovisi o međunarodnoj pomoći. Što je ogroman broj, pošto zemlja ima 24 milijuna stanovnika.

Strahovi od “eksplozije” nafte nisu samo metafora; plinovi koji se nakupljaju u spremnicima cisterne mogli bi proizvesti eksploziju s ozbiljnom eksplozivnom silom, izjavio je za CNN Doug Weir, stručnjak za politiku u Opservatoriju za sukobe i okoliš u Velikoj Britaniji. Rizik od eksplozije dovodi u opasnost ne samo okoliš, već i sve nesretne promatrače koji se nađu u blizini broda u trenutku kada trup popusti.

Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
3 godine prije

Od generalnog tajnika naniže, svim zaposlenicima UN-a ,dati metle u ruke. Da i oni postanu produktivni članovi društva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI