Shell zaustavlja slanje brodova pod zastavom Velike Britanije kroz Hormuški tjesnac zbog napada na tankere

Shell
5 komentara

Kako se odnosi između Irana i Velike Britanije dodatno pogoršavaju nakon navodnog Iranskog pokušaja da blokira tanker BP-a koji je prolazio kroz Hormuški tjesnac, ovaj britanski multinacionalni konglomerat za naftu i plin odlučio je da tamo neće tankere. Njegov anglo-nizozemski suparnik također je slijedio to.

Kraljevski nizozemski div Shell izjavio je da su prestali slati brodove pod britanskom zastavom u ključnim trakama za isporuku nafte, Hormuškim tjesnacom usred britansko-iranskih napetosti, pogoršanih nedavnim incidentima. Očito će nastaviti koristiti rutu.

“Postoje Shellovi brodovi u Hormuškom tjesnacu i oni će vjerojatno nastaviti ploviti. Trenutno, međutim, ne postoje plovila pod zastavom Velike Britanije “, rekao je izvršni direktor Ben van Beurden.

Glavni direktor anglo-nizozemskog konglomerata nije isključio korištenje tankera pod britanskom zastavom, za isporuku kroz tjesnac, ako ih čuva Kraljevska mornarica.

Shellov suparnik, britanski konglomerat BP, već je zaustavio tranzit svojih tankera kroz Hormuški tjesnac i otkrio je da ih ne planiraju uskoro vratiti. Koristit će unajamljene tankere za iskrcavanje sirove nafte iz regije bogatog naftom.

Odluka je uslijedila nakon incidenta, 10. srpnja, kada je Islamska revolucionarna garda pokušala blokirati tanker BP-a koji je prolazio kroz Hormuški tjesnac, a pritom je bila u sjeni fregate HMS Montrose. Sukobili su se s iranskim plovilom, ali nije zabilježeno nikakvih žrtava.

Napetosti između Velike Britanije i Irana oko tjesnaca Hormuz, koji čine do jedne trećine svjetskih dnevnih opskrba morem iračkim zemljama, Irakom, Saudijskom Arabijom, Kuvajtom i Iranom, morskim morem, dosegnule su vrhunac ovog mjeseca nakon incidenta s druge strane na kontinentu, uz obalu Gibraltara.

Kraljevski marinci su se ukrcali i zaplijenili Grace 1, 4. srpnja, jer je London naveo da je brod krenuo prema terminalu za preradu nafte u Siriji, što predstavlja kršenje sankcija Europske unije. Iran je demantirao tvrdnje.

Iranski komandosi ukrcali su se, 20. srpnja, i uhvatili tanker  koji je plovio pod britanskom zastavom Stena Impero, a Teheran je tvrdio da se plovilo koristilo opasne manevre i prešao ispred iranski ribarski brod koji je upućivao pozive u nevolji. Velika Britanija je demantirala ove tvrdnje i zatražila trenutno puštanje broda.

Nakon napada, Velika Britanija je objavila da planira sastaviti koaliciju pod vodstvom Europe odvojeno od slične američke inicijative za patroliranje Perzijskim zaljevom i Olujom Hormuz u nastojanju da zaštite komercijalna plovila. Njemačka, Francuska, Danska i Italija navodno su poduprle ideju Londona.

Hormuški tjesnacShelltanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Sankcije prema Shellu od straně americké ili bolje řečeno od americke drzavne Elite dobile sú kontraproduktivní utjecaj, ostála engleska bez pára.Blbci odtaju blbci, sami sebou šjeků granu na kojí sjede.

samo tako
4 godine prije

Bahato piratsvo UK plačaju svi europljani povečanjem cijene transporta. Šuteči. Da li su izgubili mozak ili dar govora je pitanje bez odgovora

nessy
4 godine prije

Po sto i prvi put! J..o vas Google Translator! Pa, imate li nekoga da to procita i ispravi prije objavljivanja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI