Poljska potpisala 20-godišnje ugovore o kupnji skupog američkog LNG-a

LNG - Tanker
23 komentara

Varšava je još u studenom prošle godine najavila kako će kupovati skuplji američki ukapljeni plin umjesto ruskog. Suvereno pravo svake zemlje je da odlučuje što će i od koga kupovati i po kojoj cijeni, tako da nitko Poljskoj ne može prigovoriti na ovoj odluci, iako iskustva LNG terminala Klaipėda u Litvi govori kako je u ovom trenutku ova vrsta posla čisti gubitak. Poljska je u lipnju prošle godine svečano dočekala prvi LNG tanker iz Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, taj američki LNG nije otišao poljskim potrošačima. Jednostavne je preprodan Ukrajini, što je potvrdila privatna ukrajinska tvrtka ERU Trading.

Poljska potpisala ugovore na 20 godina za isporuke američkog ukapljenog plina

Poljska kompanija PGNiG je potpisala dugoročne ugovore s dvije američke tvrtke za isporuku ukapljenog prirodnog plina (LNG), izvijestila je služba za odnose s javnošću poljske kompanije.

PGNiG navodi da su ugovori potpisani s kompanijama Port Arthur LNG i Venture Global LNG, koji trenutno rade na izgradnji terminala za ukapljivanje plina na obali Meksičkog zaljeva u Teksasu i Louisiani. Očekuje se da će terminali početi s radom 2022. i 2023. godine.

Prema ugovoru, očekuje se da će svaka tvrtka sljedećih 20 godina Poljacima isporučivati 2 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.

Predsjednik poljske energetske kompanije PGNiG, Piotr Wozniak, objasnio je kako je ovo strategija tvrtke za zamjenu plina iz Rusije. Podsjetio je kako će ugovor kojeg PGNiG ima s Gazpromom isteći 2022. godine.

Poljska kompanija je najavila pregovore i s drugim dobavljačima ukapljenog plina, navodi PGNiG, iako ovdje postoje neke nedoumice o krajnjem korisniku.

Naime, u ožujku je ukrajinski Naftogaz potpisao ugovor s poljskom energetskom tvrtkom PGNiG o isporukama u slučaju nužde, nakon što je Gazprom odbio nastaviti isporuke plina Ukrajini.

Naime, 28. veljače je Arbitražni sud u Stockholmu objavio presudu o plinskom sporu i zaključio kako ruski Gazprom, sukladno sporazumu o tranzitu, ukrajinskom Naftogazu mora platiti 4,63 milijarde dolara za manjak isporuka plina.

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili

Prema objema presudama, Gazprom na kraj Naftogazu duguju od oko 2,6 milijardi dolara, oko čega se sada spore ruski energetski div i ukrajinska kompanija. Naime, Gazprom je uložio žalbu na presudu i ne namjerava Kijevu dati traženi iznos.

U međuvremenu je 1. ožujka ove godine Gazprom odbio obnoviti opskrbu plinom Ukrajine, a 2. ožujka je najavio početak postupka poništavanja svih svojih ugovora o tranzitnu plina kroz Ukrajinu i opskrbe plinom susjedne zemlje.

Postavlja se pitanje zašto bi Poljska kupovala skuplji američki LNG, a na dohvat ruke joj je ruski jeftini plin, kojeg izravno dobiva kopnenim plinovodom Jamal. Osim toga, iako Varšava tvrdi kako želi prestati kupovati ruski plin, početkom ove godine je poručila kako bi mogla potpisati novi ugovor o kupnju plina iz Rusije, ali u slučaju da njegova cijena ne bude vezana za cijenu nafte. Kako PGNiG s Gazpromom ima ugovor i sigurne isporuke do 2022. godine, obrat situacije je više nego moguć, štoviše, izvjestan je, a skupi američki LNG će Poljska prodavati Ukrajini.

Iako je pri prodaju prve pošiljke ukrajinskoj tvrtki tvrtka ERU Trading PGNiG bio na gubitku, to neće biti slučaj ako poljska kompanija bude glavni dobavljač plina Ukrajini, kao što planira i što je pojašnjeno u analizi “Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom”.

Malo je vjerojatno da će poljski PGNiG kupovati skupi američki LNG i gomilajući gubitke ga ukrajinskoj “braći” prodavati sljedećih 20 godina. Vjerojatnije je da će Poljska zarađivati na preprodaji ionako skupog plina Naftogazu, a za svoje potrebe će i dalje kupovati ruski plin, ako ne izravno od Gazproma, iako bi to bilo jeftinije, onda iz Njemačke, ali opet govorimo o ruskom plinu kojeg će njemački operateri dobivati kroz “Sjeverni tok 2”.

Poljska će kupovati skuplji američki ukapljeni plin

Poljska ipak želi ruski plin i pregovore s Gazpromom

Zašto je Poljska američki LNG prodala Ukrajini, iako je poslovala s gubitkom

 

Arbitražni sud StockholmgasGazpromKlaipėda LNGLNGNaftogazPGNiGPiotr WozniakPlinPort Arthur LNGtankerVenture Global LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

OFF TOPIC
Ako se neko seća mog teksta o veštačkoj inteligenciji, tamo sam napisao da nije hardver taj koji “koči”, da i sad imamo više nego što nam je potrebno već da treba raditi na softveru.
Evo interesantne studije u tom pravcu (ne garantujem za verodostojnost teksta ali je informacija zaista zanimljiva)
https://geek.hr/znanost/clanak/pcele-razumiju-koncept-nule/

Laki Topalović
5 godine prije

Kao Poljaci ludi, a i vole Ukrajince u pm. Sve pršti od ljubavi.

Lala
5 godine prije

Ne znam šta narod misli, ali ovo je ludilo.

Adriana
5 godine prije

Slavenska poljska braća će braći Ukrima prodavati i ruski, jeftiniji plin po cijeni uvoznog LNG. Što plin zna koje je vjere.

Baba Vanga
5 godine prije

Sada je Hrvatska na redu da realizuje dogovor?

Tupko Glupko
5 godine prije

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Ukrajinci plaćati skupo američko LNG grijanje umjesto jeftinog ruskog, kada su im neto mjesečne plaće manje od 200 eura, a Rusima skoro tri puta veće.
Ukrajinski dug dosegao 89% BDP-a, a ruski je 12%.
Izgleda da protekom vremena zapadne sankcije Rusiji gospodarski pogoduju.
Skupi su ti Nulandini kolačići Ukrajincima.

Mölltaler
5 godine prije

Zašto ne uzeti novac budali?

Mister x
5 godine prije

E,jesu uvlakači,nadmašili i Bugare u NATO!

Sarka
5 godine prije

Blago njima. Sada su mirni 20 godina i ne trebaju razbijati glavu kako ce se grijati.
Ovo je primjer pametnog i dugorocnog planiranja.
A ekonomi napadaju 5 ogodisnje planiranje bivse SFRJ…
Pa mi smo bili macici u planiranju kada vidimo kako to genijalno braca Slaveni – Poljaci rade.
20 godina…hej…20 godina.

Majk Majers
5 godine prije

Pobili im cionisti svu vladu. Otad poljskom vladaju retardi

Ivi tz
5 godine prije

Hahahahaha

maliboro
5 godine prije

Taj ukapljeni plin koji će poljaci skuplje kupovat od amera bit će Ruski, jer je amerima jeftinije kupit plin od Rusa nego ga voziti iz amerike. Ameri umiru od smijeha kako zarađuju na budalama.

Grdi
5 godine prije

Aha ….. sto znaci dobro isplanirana korupcija …. pravi poljaci na pravom mjestu !! ……….i

dalmata
5 godine prije

Samo jedno pitanje.Oce li Ukrajina postojat,za 20 god.?A kome ce onda Poljaci svercovet LNG?Sta bi kod nas u Dalmaciji rekli:”Pamet in viri iza usiju”.Ko je siguran sta nosi samo jedan dan,u ovoj septickoj EU jami?Ima li kaka adresa tih Poljskih vidovnjaka,da ih pitam koji su brojevi za loto?

dalmata
5 godine prije

Ma,ljudi,izgleda da smo svi priskocili(vidija tek posto sam drugi put procita gornji clanak)jednu,tipicnu licemjernu,sizofrenu,zapadnu,stavku,koju uporno ponavljaju.”EU sud naredija Rusima da nadoknadu Ukrima milijune,jer Eu vise nece dobivat Ruski plin(pazi-kroz Ruski,plinovod)?!.Nastavak onog USrA,EU plana,da Rusi placaju opstanak Ukrajinskog nacizma,a da Zapad upravlja Ukrajinskim nasrtajem na Ruse?!Gospu blazenu,koje to zivce ima Sjor Putin?

Croatia
5 godine prije

Ko sa „Davolom“ do podne tikve sadi poslije podne mu pucaju od glavu!!!
Poljaci ništa nisu naučili od 1939 do danas. Europa se kune u trzrišnu ekonomiju a ovo šta oni rade daleko je od toga.

otpisani
5 godine prije

Ma nisu to Poljaci potpisali !
Takve štetne ugovore potpisuju kurv.ni sinovi kojih je i “moja” Hrvatska puna .

Johanes
5 godine prije

Blago amerima sa retatdima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI