SAD traže ponovno zaustavljanje iranskog tankera

Iranski tanker Grace 1

SAD su naredile zaplenu tek oslobođenog iranskog naftnog tankera Grace 1, pod izgovorom da se ilegalno koristi američki finansijski sistem za prodaju nafte Siriji, nakon što je Gibraltar oslobodio brod.

Ministarstvo pravde je raspisalo nalog za zaplenu iranskog tankera i sve nafte koju on nosi kao i 995 000 dolara, tvrdeći da su iranci ilegalno koristili američki bankarski sistem za finansiranje otpreme nafte u Siriju za podršku Revolucionarne garde (IRGC), koju su SAD ranije ove godine proglasile terorističkom grupom u sklopu kampanje „maksimalnog pritiska“ Washingtona  protiv Teherana.

Optužujući brod za kršenje zakona o bankarskim prevarama i pranju novca, američka žalba navodi da je „više strana povezanih sa IRGC-om koristilo slične transporte poput Grace 1 za provođenje ilegalnih aktivnosti i da su oprani milioni dolara kroz ove pošiljke.

Grace 1tanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Čemu natezanje? Otkupite naftu, prodajte, podijelite $$$…..gdje je problem? 🙂

Adriana
4 godine prije

Pouka, a naročito EU: što prije , bez oklijevanja staviti svoj bankarski sistem barem u probni rad i time savezniku-imperiji staviti do znanja da ako mogu sve što hoće, ne mogu dokle hoće. U suprotnom, jednog jutra se i Europljani-saveznici mogu probuditi blokirani iz tko zna kojih dnevnih razloga i ne-razloga. SWIFT je međunarodni sustav plaćanja, sa sjedištem u Belgiji, ali pod totalnom dominacijom Amerikanaca. Kinezi već imaju svoj sustav, kao i Rusi i stalno povećavaju obujam unutarnjih, a i međusobnih transakcija mimo SWIFT-a i US$. To je kao sa navigacijskim sustavima: GPS, GLONASS, Baidou, Galileo… Ne biti oslonjen samo na jedan je imperativ, da ne bi mrzovoljna supersila isključila sustav iz čiste mrzovolje, ako ne iz opipljivih razloga. Više sustava u svim djelatnostima znači po očnjak manje nasilnima i garantira pristojnije i tržišno ponašanje.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Jesu li Iranci zato odmah tankeru promjenili ime……….
Sad više nije pod panamskom, nego pod iranskom zastavom.
I zove se Adrian Darya …….

epofvriuweifvrpewirfviqewrvewr
4 godine prije

Pa rekoh ja neki dan ciokauboji zapovjedaju a gusari slušaju………….

Nik
4 godine prije

Ja procita samo kme kme kme….

samo tako
4 godine prije

Kome su to izdali naređenje o zaplijeni ? Svojoj ratnoj mornarici , NATO paktu, ….. ?

Zadranin
4 godine prije

Opet glavni svjetski kriminalci i mafijaši izvode svoj “igrokaz”.. koja prčija od 50 država.

P*** na vas, najveća gamad na svijetu!

I svi oni što podržavaju i opravdavaju amerokenjske akcije.. jadni ste i bijedni.

P***!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI