SAD postavio posadi iranskog supertankera zabranu viza nakon što su otplovili iz Gibraltara

State department

Nekoliko sati nakon što Washington nije uspio uvjeriti vlasti Gibraltara da ne puste iranski tanker, State Department je upozorio da svatko tko je povezan s plovilom neće moći otputovati u SAD.

Ako Gibraltar ne spriječi iranski supertanker Grace 1, SAD će ciljati na njegovu posadu koju čine državljani Indije, Filipina, Latvije i Rusije. Mornari su optuženi za pomaganje iranskom elitnom islamskom revolucionarnom gardijskom korpusu (IRGC) koji su SAD označile kao “terorističku organizaciju”.

“Članovi posude koji pomažu IRGC-u prevozeći naftu iz Irana mogu biti nepodobni za vize ili ulaz u Sjedinjene Države na temelju veze s terorizmom”, navodi se u izjavi koju je objavio State Department.

U četvrtak je Washington bezuspješno tražio oduzimanje Grace 1, podnijevši zahtjev Gibraltaru u kojem je traženo službeno odlaganje ukidanje pritvora. Iranski veleposlanik u Velikoj Britaniji, Hamid Baeidinejad, nazvao je potez Washingtona “njegovim očajničkim, last-minute naporima, namijenjenim sprječavanju puštanja tankera [Grace 1] iz pritvora”, koji je završio “poniženjem”.

Ipak, vlasti su odlučile da ne popuste pod američkim pritiskom i dozvolile su brodu pod panamskom zastavom da konačno zaplovi.

Grace 1 zaplijenili su britanski kraljevski marinci izvan Gibraltara početkom srpnja, natjeravši Teheran da se osveti zarobljavanjem broda pod zastavom Britanije u Perzijskom zaljevu dva tjedna kasnije. Taj potez su dodatno je simulirao svađu između Irana i Zapada, što je Britaniju potaknulo da ublaži napetosti.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

7
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
KorajbgPizistrat Nelsonzoran kadinskijohnny-rebel Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Mateja
Gost
Mateja

potreben trans. Ko se je vojna končala, je menda rekla »nihče ne bo ostal tukaj«, in izginila skupaj svojim društvom Vril. Po najbolj odbitih poročilih so dame sedle v leteči krožnik in se odpeljale na svojo zvezdo, po bolj realističnih pa so si ostrigle lase in si kje v Južni Ameriki našle zemeljskega ženina. Govorice pravijo, da je Marija rodila hčer in da je dočakala 80 let, menda celo v Ameriki. Kar ne bi bilo nič čudnega, saj so Američani popokali vse nemške vesoljske znanstvenike z Wernerjem von Braunom na čelu (njegov mentor naj bi bil Marijin zaupnik), z njimi so tudi prodrli v vesolje. Kdo ve, če ni Marija tudi Američanom posredovala svojih videnj.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Hahaha, iz kojeg si ti pak vesolja :))))))
Najluđe što sam ikad pročitao, hahaha.. daj za pljugu plizz..

jbg
Gost
jbg

Bravo Mateja!!!!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Već cijela tri dana nisu uveli sankcije nikom,nisu mogli naći žrtvu. Sad im se posrećilo i mogu sa zadovoljstvom u novi dan!

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel

Ko uopce vise zeli ici u drzavu gdje mozes ti i cijela tvoja obitelj izgubiti zivot zato sto je nekog jucer odbila cura pa je danas lose volje ?

zoran kadinski
Gost
zoran kadinski

Morali su nekome stavit sankcije. Postali su ovisnici o sankcijama. Misle da s time dokazuju moć

Kora
Gost
Kora

Zoran M.Zoran M. kadinski

Ne samo da su postali ovisnici o sankcijama nego su im postupci postali predvidljivi, neučinkoviti i besmisleni.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik