SAD postavio posadi iranskog supertankera zabranu viza nakon što su otplovili iz Gibraltara

State department
7 komentara

Nekoliko sati nakon što Washington nije uspio uvjeriti vlasti Gibraltara da ne puste iranski tanker, State Department je upozorio da svatko tko je povezan s plovilom neće moći otputovati u SAD.

Ako Gibraltar ne spriječi iranski supertanker Grace 1, SAD će ciljati na njegovu posadu koju čine državljani Indije, Filipina, Latvije i Rusije. Mornari su optuženi za pomaganje iranskom elitnom islamskom revolucionarnom gardijskom korpusu (IRGC) koji su SAD označile kao “terorističku organizaciju”.

“Članovi posude koji pomažu IRGC-u prevozeći naftu iz Irana mogu biti nepodobni za vize ili ulaz u Sjedinjene Države na temelju veze s terorizmom”, navodi se u izjavi koju je objavio State Department.

U četvrtak je Washington bezuspješno tražio oduzimanje Grace 1, podnijevši zahtjev Gibraltaru u kojem je traženo službeno odlaganje ukidanje pritvora. Iranski veleposlanik u Velikoj Britaniji, Hamid Baeidinejad, nazvao je potez Washingtona “njegovim očajničkim, last-minute naporima, namijenjenim sprječavanju puštanja tankera [Grace 1] iz pritvora”, koji je završio “poniženjem”.

Ipak, vlasti su odlučile da ne popuste pod američkim pritiskom i dozvolile su brodu pod panamskom zastavom da konačno zaplovi.

Grace 1 zaplijenili su britanski kraljevski marinci izvan Gibraltara početkom srpnja, natjeravši Teheran da se osveti zarobljavanjem broda pod zastavom Britanije u Perzijskom zaljevu dva tjedna kasnije. Taj potez su dodatno je simulirao svađu između Irana i Zapada, što je Britaniju potaknulo da ublaži napetosti.

Grace 1ukidanje viza
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mateja
4 godine prije

potreben trans. Ko se je vojna končala, je menda rekla »nihče ne bo ostal tukaj«, in izginila skupaj svojim društvom Vril. Po najbolj odbitih poročilih so dame sedle v leteči krožnik in se odpeljale na svojo zvezdo, po bolj realističnih pa so si ostrigle lase in si kje v Južni Ameriki našle zemeljskega ženina. Govorice pravijo, da je Marija rodila hčer in da je dočakala 80 let, menda celo v Ameriki. Kar ne bi bilo nič čudnega, saj so Američani popokali vse nemške vesoljske znanstvenike z Wernerjem von Braunom na čelu (njegov mentor naj bi bil Marijin zaupnik), z njimi so tudi prodrli v vesolje. Kdo ve, če ni Marija tudi Američanom posredovala svojih videnj.

Dub Miroslav
4 godine prije

Već cijela tri dana nisu uveli sankcije nikom,nisu mogli naći žrtvu. Sad im se posrećilo i mogu sa zadovoljstvom u novi dan!

johnny-rebel
4 godine prije

Ko uopce vise zeli ici u drzavu gdje mozes ti i cijela tvoja obitelj izgubiti zivot zato sto je nekog jucer odbila cura pa je danas lose volje ?

zoran kadinski
4 godine prije

Morali su nekome stavit sankcije. Postali su ovisnici o sankcijama. Misle da s time dokazuju moć

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI