The Sun: London će danas pustiti iranski tanker „Grace 1“

Iran UK tanker
19 komentara

Iranski naftni tanker kojeg London drži u Gibraltaru bit će pušten danas kako bi se smanjile napetosti s Teheranom, javljaju britanski mediji.

Britanski list The Sun, pozivajući se na izvore bliske premijeru Gibraltara, Fabianu Picardu, izvijestio je jučer da će Britanska kraljevska mornarica u četvrtak pustiti brod kojeg od srpnja drži u španjolskim vodama Gibraltarskog tjesnaca, nadajući se da će tako završiti mjesec dana napetosti s Teheranom.

Kao što su naveli izvori, britanske vlasti su se sada uvjerile da „sporni“ brod ne ide u Siriju i ne prevozi sirovu naftu u arapsku zemlju i prema tome nije prekršio sankcije Europske unije, što je bio povod za zadržavanje tankera „Grace 1“.

“Nema razloga više držati „Grace 1“ u Gibraltaru, ako više ne vjerujemo da krši sankcije protiv Sirije”, naglasio je jedan od izvora.

Teheran je od prvog dana negirao britansku verziju i rekao da navedeni brod nije plovio u Siriju.

Prema navodima lista, kapetan broda se navodno obvezao pismeno da krajnje odredište broda nije Sirija, pa stoga premijer Picardo od suca zaduženog za slučaj neće tražiti da se produži pritvor nakon rasprave koja će se održati ovog četvrtka.

Zamjenik direktora Organizacije luka i pomorske plovidbe u provinciji Hormozgan, južni Iran, Yalil Eslami, u međuvremenu je izjavio „kako će se brod u vrlo skoroj budućnosti vratiti u plovne redove iranskih pomorskih linija“.

Eslami je rekao da je London pokazao interes za iznalaženjem rješenja za puštanje tankera, nakon što je vidio volju Irana da se riješi ovaj slučaj.

Nakon uhićenja iranskog tankera i stava kojeg je u tom pogledu zauzeo London, što je stvorilo veće napetosti u regiji, iranske mornaričke snage su zarobile tanker pod britanskom zastavom, Stena Impero, koji je u Hormuškom tjesnacu „kršio nekoliko međunarodnih navigacijskih standarda“.

Grace 1
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
4 godine prije

Kad ides stoci vodi stap sa sobom.
Ti je jedini jezik koji razume 🙂

preseren3
4 godine prije

Več so ga preuzeli amerikanci. Plovi u SAD.

Tupko Glupko
4 godine prije

Sada bi članovi posade iranskog broda trebali tužiti britansku državu za duševne boli za protuzakonit jednomjesečni pritvor, te za izgubljenu zaradu tankera što nije plovio mjesec dana.
Kakva god presuda proizašla iz toga, Iranci imaju razlog mahati s time pred svjetskom javnosti.

sjdfvnjasvnaidniawvnswdefwewe
4 godine prije

ciokuaboji zabranili a gusar sluša

Mate
4 godine prije

“Više ne vjerujemo” ?!?. Vjerovanje su uveli u međunardno pravo.

Zlatko
4 godine prije

Razbojnici i gusari, SAD i Britanija

Toni
4 godine prije

Mogu reći samo: ha, ha, ha!!
Kako sada može kada su Iranci zarobili brod od ovih sifilisom zaraženih krivozubih.

Kaj ti
4 godine prije

Di si burte? Molim te objasni situaciju? Kako mogu ovi iranci tako pisat po glavi izuzetnima?

John
4 godine prije

“nije prekršio sankcije Europske unije“…iran ce odahnut nakon brexita

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI