fbpx

Iran objavio audio-video snimak koji pokazuje upozorenje revolucionarne garde britanskom ratnom brodu za vrijme zapljene tankera

PRC-112_B.1_Survival_Radio

Iranska revolucionarna garda je 19. jula zaplijenila naftni tanker Impero, pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, zbog navodnog kršenja pomorskih zakona. IRGC je objavio video snimak koji pokazuje trenutak izdavanja upozorenja britanskom ratnom brodu tokom zarobljavanja naftnog tankere Stena Impero.

“Ovo je patrolni brod IRGC, ne stavljajte svoj život u opasnost. Tanker je pod našom kontrolom. Naređeno vam je da se ne mješate u našu operaciju” glasi upozorenje koje se čuje na video snimku.

Glas koji se čuje sa britanskim akcentom kaže, “ovo je britanski ratni brod F236” i da je “u blizini međunarodno priznatog prolaza sa trgovačkim brodom, koji sprovodi tranzitni prolaz”.

Brod je navodno presretnut pošto je ignorisao upozorenja, isključio uređaj za pozicioniranje i sudario se sa iranskim ribarskim brodom.

Uprkos upozorenjima Teherana da bi mogao zadržati britanski brod zbog sukoba sa Londonom u vezi sa prethodnom zapljenom iranskog supertankera Grace 1, iranski zvaničnici su insistirali da akcija na Stena Impero nije čin odmazde.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo sa svoje strane da je britanskom ratnom brodu dodjeljen zadatak da prati sve prodove pod zastavom ove zemlje kroz Hormuški moreuz.

Britanija je zadržala Grace 1 sa iranskom naftom u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da brod plovi za Siriju, čime krši sankcije EU.
Teheran poriče da je nafta bila namjenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za protivzakonito zaustavljanje tankera.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani oštro je kritikovao zaustavljanje Grace 1 okarakterišući ovo zaustavljanje kao ilegalan akt, koji će biti štetan za Veliku Britaniju.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Ima nas koji nemamo twitter pa nemremo gledati videa !! J*b* ga živote

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

I face……
I dalje ću se mučiti i patiti.
Valjda ću preživit nekako ……

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Stjepan

Ako pričaš o ovom videu u članku, onda ti ne treba Twitter da ga pogledaš.

Ja evo otvorio članak i gledao video preko Mini Opera browsera na mom smartphoneu, i nemam ni twitter račun, niti kakvu dodatnu aplikaciju za gledanje twitter videa.

Eto ga.. 😉

P***!

burt
Gost
burt
1 godina prije

to je plan IRGC-a i iranskih vjerskih fanatika zadnjih 20 godina da organizira i naoruža sve strukture na bliskom istoku i da u isto vrijeme naprave atomsku bombu i ostvare ciljeve iz Homeinijevog manifesta, izbacivanje SAD-a, Velike Britanije i Franucske sa bliskog istoka, fizičko uništenje države Izraela, okruženje Saudijske Arabije i stvaranje marionetskih vlasti pod kontrolom ekstremista iz Teherana i zato su uložili ogromne pare da realiziraju svoje vjerske i apokaliptičke ciljeve, umjesto malih terorističkih pro IRGC skupina i pojedinaca od prije 20 ili 30 godina sada su tamo velike vojne organizacije koje s oružjem dobivenim iz Irana kontroliraju teritorij i provode političku vlast, najbolji primjer su Hezbollah, Hamas, iračke milicije i Hutiji, bez SAD-a više nije sigurno na bliskom istoku za nikoga od protivnika IRGC-a, NATO miševi se još predomišljaju što učiniti sa misijom praćenja tankera u zaljevu jer su impresionirani IRGC-om i Hezbollahom, jedini koji su bezuvjetno stali na branik obrane od IRGC ekspanzije su Englezi, SAD i Saudijska Arabija, Englezi su odbili IRGC uvjete za razmjenu tankera, dok su god na vlasti Khamenei i IRGC ekstremist u Teheranu i IRGC saveznici po susjednim državama tekovine zapadne civilizacije, sloboda, demokracija, višestranačje, slobodno tržište, globalna ekonomska raspodjela su u opasnosti

igi
Gost
igi
1 godina prije

…i što je loše u tome….demokracija je u biti plutokracija….tamo teokracija ovamo plutokracija isti kuhac…

Denis
Gost
Denis
1 godina prije

Burt jesi li ti čuo kad za REČENICU?

Jurica
Gost
Jurica
1 godina prije

Da, zato se i manifestira kao neinteligencija

Ciro
Gost
Ciro
1 godina prije

Kad će Tomahawci?

Grom
Gost
Grom
1 godina prije

Stvarno si glup

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x