Iran objavio audio-video snimak koji pokazuje upozorenje revolucionarne garde britanskom ratnom brodu za vrijme zapljene tankera

PRC-112_B.1_Survival_Radio
9 komentara

Iranska revolucionarna garda je 19. jula zaplijenila naftni tanker Impero, pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, zbog navodnog kršenja pomorskih zakona. IRGC je objavio video snimak koji pokazuje trenutak izdavanja upozorenja britanskom ratnom brodu tokom zarobljavanja naftnog tankere Stena Impero.

“Ovo je patrolni brod IRGC, ne stavljajte svoj život u opasnost. Tanker je pod našom kontrolom. Naređeno vam je da se ne mješate u našu operaciju” glasi upozorenje koje se čuje na video snimku.

Glas koji se čuje sa britanskim akcentom kaže, “ovo je britanski ratni brod F236” i da je “u blizini međunarodno priznatog prolaza sa trgovačkim brodom, koji sprovodi tranzitni prolaz”.

Brod je navodno presretnut pošto je ignorisao upozorenja, isključio uređaj za pozicioniranje i sudario se sa iranskim ribarskim brodom.

Uprkos upozorenjima Teherana da bi mogao zadržati britanski brod zbog sukoba sa Londonom u vezi sa prethodnom zapljenom iranskog supertankera Grace 1, iranski zvaničnici su insistirali da akcija na Stena Impero nije čin odmazde.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo sa svoje strane da je britanskom ratnom brodu dodjeljen zadatak da prati sve prodove pod zastavom ove zemlje kroz Hormuški moreuz.

Britanija je zadržala Grace 1 sa iranskom naftom u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da brod plovi za Siriju, čime krši sankcije EU.
Teheran poriče da je nafta bila namjenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za protivzakonito zaustavljanje tankera.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani oštro je kritikovao zaustavljanje Grace 1 okarakterišući ovo zaustavljanje kao ilegalan akt, koji će biti štetan za Veliku Britaniju.

Grace 1IRGCStena Impero
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan
4 godine prije

Ima nas koji nemamo twitter pa nemremo gledati videa !! J*b* ga živote

burt
4 godine prije

to je plan IRGC-a i iranskih vjerskih fanatika zadnjih 20 godina da organizira i naoruža sve strukture na bliskom istoku i da u isto vrijeme naprave atomsku bombu i ostvare ciljeve iz Homeinijevog manifesta, izbacivanje SAD-a, Velike Britanije i Franucske sa bliskog istoka, fizičko uništenje države Izraela, okruženje Saudijske Arabije i stvaranje marionetskih vlasti pod kontrolom ekstremista iz Teherana i zato su uložili ogromne pare da realiziraju svoje vjerske i apokaliptičke ciljeve, umjesto malih terorističkih pro IRGC skupina i pojedinaca od prije 20 ili 30 godina sada su tamo velike vojne organizacije koje s oružjem dobivenim iz Irana kontroliraju teritorij i provode političku vlast, najbolji primjer su Hezbollah, Hamas, iračke milicije i Hutiji, bez SAD-a više nije sigurno na bliskom istoku za nikoga od protivnika IRGC-a, NATO miševi se još predomišljaju što učiniti sa misijom praćenja tankera u zaljevu jer su impresionirani IRGC-om i Hezbollahom, jedini koji su bezuvjetno stali… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI