Oduzimanje iranskog tankera u blizini Gibraltara je povreda nuklearnog sporazuma

Abbas Araqchi - Iran, SAD, Velika Britanija
0
0

Ranije ovog mjeseca su vlasti Gibraltara, potpomognute britanskim kraljevskim marincima, privele iranski tanker osumnjičen da je prevozio naftu za Siriju, čime je prekršio sankcije.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je zapljenu iranskog naftnog tankera, rekavši u nedjelju, 28. srpnja, da je zapljena bila nezakonita i da je štetna za Veliku Britaniju.

Abbas Araghchi, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova i viši pregovarač za nuklearne poslove,  izjavio je da zapljena iranskog naftnog tankera, kod Gibraltara, predstavlja kršenje Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja od strane Velike Britanije, kako prenosi agencija ISNA.

“Bili smo svjedoci oduzimanja naftnog tankera koji je prevozio iransku naftu u Gibraltarskom tjesnacu, što po našem mišljenju predstavlja kršenje (nuklearnog sporazuma)”, kazao je Araghchi. “A zemlje koje su dio (nuklearnog sporazuma) ne bi trebale stvarati prepreke za izvoz iranske nafte.”

Araqchi je dodao kako potpisnici nuklearnog sporazuma nastavljaju raditi na praktičnim koracima za zaobilaženje američkih sankcija protiv Irana.

“Organizirat ćemo nekoliko stručnih sastanaka kako bismo pronašli praktična rješenja, kako bi Iran mogao dobiti koristi od sankcija koje su ranije uklonjene. Jedno od takvih rješenja je INSTEX. Još ne radi, ali već je u završnoj fazi”, dodao je. – rekao je Araghchi. “Odlučili smo poduzeti i praktične korake u drugim područjima, uključujući energetski i trgovinski sektor”, dodao je.

Viši pregovarač za nuklearne poslove također je pohvalio hitan sastanak sa stranama u nuklearnom sporazumu za 2015. godinu, opisujući skup kao “konstruktivan”.

Dužnosnik je dodao kako će Teheran nastaviti smanjivati svoje obveze u okviru JCPOA-a dok se iranski interesi ne zaštite.

Oduzimanje iranskog naftnog tankera izvan Gibraltara

Već napeti odnosi između Irana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pali su na najnižu razinu posljednjih godina usred niza zapljene tankera.

Iranski supertanker Grace 1, kojem je odredište bilo Sirija, prevozio je naftu. Policija ga je zaustavila i zadržala je 4. srpnja u Gibraltaru, a to se odvilo uz potporu britanskih marinaca. Vlasti su kao razlog za zapljenu navele kršenje EU sankcija koje su nametnute Damasku. Teheran je negirao te tvrdnje i naglasio kako je Britanija svojim djelovanjem u Gibraltaru ugrozila pomorsku sigurnost.

Prošlog tjedna, sud u Gibraltaru produžio je pritvor iranskom naftnom tankeru za 30 dana. Ranije ovog mjeseca, četiri člana posade tankera, nakon što su ispitani, pušteni su uz jamčevinu.

Napetosti nastavljaju rasti

Situacija se pogoršala nakon što je Islamska revolucionarna garda zauzela britanski tanker, 19. srpnja. Teheran je rekao da je brod prekršio pomorske zakone, ignorirao vojna upozorenja, isključio uređaj za pozicioniranje i sudario se s iranskim ribarskim brodom.
Islamska Republika naglasila je  da zapljena Stene Impero nije bila “odmazda” za pritvor Grace 1 u Gibraltaru.

Iranski nuklearni sporazum

Oduzimanje tankera dolazi usred većih napetosti između Teherana i Zapada.

U svibnju, godinu dana od izlaska Sjedinjenih Američkih Država iz JCPOA-a, Iran je rekao da će dati drugim potpisnicima sporazuma, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Kini i Europskoj uniji, šezdeset dana za rad na spašavanju sporazuma, odnosno olakšanje izvoza nafte i trgovine s Iranom.

Rok je istekao 7. srpnja, a Teheran je najavio da će početi obogaćivati svoje uran iznad razine od 3,67 posto, što je navedeno u JCPOA sporazumu. Paralelno tome, nastavit će postupno smanjivati svoje obveze, navedene u sporazumu, i to svakih 60 dana, osim ako druge potpisnice ne ispune svoje obveze.

Ostali potpisnici JCPOA-a izrazili su zabrinutost zbog pojačanih iranskih  aktivnosti obogaćivanja urana, iako je Iran i dalje govorio kako nema namjeru koristiti nuklearno oružje.

Grace 1INSTEXJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI